ES prezidentas ragina Kiniją gerbti tarptautinę tvarką | kl.lt

ES PREZIDENTAS RAGINA KINIJĄ GERBTI TARPTAUTINĘ TVARKĄ

  • 0

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį paragino Kiniją gerbti tarptautinę tvarką, kai antroji pasaulio ekonomika yra įsitraukusi į ginčus dėl jūrinių teritorijų ir pasaulinės prekybos praktikos.

Šiuos komentarus jis išsakė prieš Jungtinių Tautų palaikomam tribunolui paskelbiant, kad Kinija neturi „istorinių teisių“ į strategiškai labai svarbią Pietų Kinijos jūrą. Kinijos užsienio reikalų ministerija tą tarptautinių arbitrų nutartį nedelsdama atmetė.

Kalbėdamas Pekine, kur prasidėjo Europos Sąjungos ir Kinijos viršūnių susitikimas, D. Tuskas paragino Azijos milžinę saugoti „taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką“, sakydamas, kad šis uždavinys „gali būti didžiausias mūsų laukiantis iššūkis“.

Dauguma ES narių smerkė Pekiną dėl jo prekybos praktikos, tvirtindamos, kad Azijos milžinė užtvindo pasaulio rinkas pigiais gaminiais, smukdydama kainas ir sukeldama grėsmę ekonomikos stabilumui.

Pasaulinė įstatymų ir taisyklių sistema „atnešė labai daug naudos mūsų valstybėms“, sakė D.Tuskas.

„Jeigu daugelis pradės tikėti, kad globalizacija ir tarptautinė prekyba vyksta be bendrų taisyklių arba jas pažeidžiant, tuomet pirmosiomis aukomis taps Kinijos ir Europos ekonomikos, jau nekalbant apie žmones“, – perspėjo jis.

Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) kiek anksčiau pareiškė, kad šis susitikimas yra „aktyvus signalas, aiškiai rodantis, kad mes esame dvi svarbios galybės, užtikrinančios taiką ir plėtrą pasaulyje“.

Anksčiau antradienį Kinija atšaukė iš anksto suplanuotą bendrą spaudos konferenciją su Bendrijos lyderiais, sakė ES atstovai.

ES šiuo metu svarsto, ar Kinijai turi būti suteiktas rinkos ekonomikos statusas. Jeigu toks žingsnis būtų atliktas, didžiosioms ekonomikoms taptų daug sunkiau kovoti su, jų nuomone, nesąžininga prekybos praktika.

Priešinimasis tokio statuso suteikimui grindžiamas skundais, kad Kinija pažeidinėja tarptautines prekybos taisykles, ypač pardavinėdama plieną mažesne negu rinkos kaina.

D. Tuskas taip pat paminėjo ginčą tarp Pekino ir Manilos dėl Pietų Kinijos jūros, Hagoje įsikūrusiam tribunolui ruošiantis paskelbti savo nutartį.

ES prezidentas sakė, kad „taisyklėmis pagrįsta tarptautinė tvarka atitinka mūsų bendrus interesus, todėl tiek Kinija, tiek ES turi ją saugoti, nes tai naudingiausia mūsų žmonėms“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS