ES viliasi, kad išstojusi Britanija išliks artima | kl.lt

ES VILIASI, KAD IŠSTOJUSI BRITANIJA IŠLIKS ARTIMA

  • 0

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) trečiadienį išreiškė viltį, kad Didžioji Britanija galės išlikti „artima, kiek tai įmanoma“, nors ta šalis nubalsavo pasitraukti iš Bendrijos.

„Noriu, kad ryšiai su Britanija būtų artimi, kiek tai įmanoma – aš nesiderėsiu su Britanija priešiškai nusiteikęs“, – J.-C. Junckeris sakė žurnalistams Pekine.

Tačiau jis pakartojo Bendrijos poziciją, kad „nebus derybų jokiu lygmeniu“, kol Londonas oficialiai inicijuos išstojimo procesą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį.

Šie J.-C. Junckerio komentarai nuskambėjo tuo metu, kai Theresa May (Teresa Mei) ruošiasi tapti antrąja moterimi, užėmusia Britanijos ministro pirmininko postą, kai Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) atsistatydins po šalį ir pasaulį supurčiusio „Brexit“ referendumo.

Europos lyderiai prašė Londono kuo greičiau oficialiai pradėti „skyrybas“ su ES, bet Th.May užsiminė, kad ji nesileis skubinama.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, sėdėjęs šalia J.-C. Junckerio per spaudos konferenciją po ES ir Kinijos verslo forumo, pridūrė, kad „po vadinamosios skyrybų procedūros Jungtinė Karalystė liks mūsų artimiausia partnerė“.

J.-C. Junckeris stengėsi išsklaidyti nuogąstavimus dėl „Brexit“, sakydamas forumo dalyviams, kad „27 (nares turinti) Europa yra antroji (didžiausia) ekonominė zona pasaulyje ir tokia išliks. Ji išliks vedančioji pasaulio rinka“.

Analitikai sako, kad Kinijai nepalankiai vertina sąmyšį, kurį pasaulio rinkose sukėlė referendumas dėl Britanijos pasitraukimo iš ES rezultatai, bet Pekinas ilguoju laikotarpiu galėtų strategiškai išnaudoti labiau susiskaldžiusią Europą.

Per forumą Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) pareiškė: „Tikime, kad ES ir Britanija pasirinks sklandų kursą.“

Aiškiai juokaudamas Li Keqiangas pridūrė, kad J.-C. Junckeris „gerbia ES kultūrų įvairovę – jis ką tik kalbėjo prancūziškai, o kitą kartą galbūt kalbės vokiškai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS