G. Floydo nužudymo byloje nuteistas praeivius stabdęs policininkas | kl.lt

G. FLOYDO NUŽUDYMO BYLOJE NUTEISTAS PRAEIVIUS STABDĘS POLICININKAS

Paskutinis iš keturių buvusių Mineapolio policijos pareigūnų, kaltinamų dėl afroamerikiečio George'o Floydo (Džordžo Floydo) mirties, pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės.

Henepino apygardos apylinkės teismo teisėjas Peteris Cahillas (Piteris Kahilas) po teismo proceso JAV šiauriniame mieste nuteisė Tou Thao (Tu Tao), kuris stabdė praeivius, kai kiti trys pareigūnai prispaudė 46 metų afroamerikietį prie žemės.

T. Thao pasirinko, kad bylą nagrinėtų teisėjas, o ne prisiekusieji. P. Cahillas jį nuteisė pirmadienį, o sprendimas buvo paskelbtas antradienį.

Vienas praeivis nufilmavo, kaip 19 metų policijos pajėgose išdirbęs Derekas Chauvinas (Derikas Šovinas) beveik 10 minučių keliu spaudė kaklą G. Floydui, kol jis neteko sąmonės ir užduso.

Kiti du pareigūnai padėjo sulaikyti G. Floydą, o T. Thao stabdė praeivius, kurie maldavo pareigūnų nulipti nuo G. Floydo, kai šis gulėjo veidu į žemę ir skundėsi, kad negali kvėpuoti.

„Kaip ir pašaliniai žmonės, Thao matė, kaip Floydo gyvybė pamažu gesta, tęsiant sulaikymą“, – sakė teisėjas.

„Tačiau Thao sąmoningai nusprendė aktyviai prisidėti prie Floydo mirties: jis stabdė sunerimusius praeivius ir net neleido neetatiniam Mineapolio ugniagesiui suteikti medicininės pagalbos, kurios Floydui taip reikėjo“, – pridūrė jis.

G. Floydo mirtis 2020 metų gegužę išprovokavo protestus prieš rasinę neteisybę ir policijos brutalumą Jungtinėse Valstijose ir daugelyje kitų šalių.

D. Chauvinas, kuris yra baltasis, buvo pripažintas kaltu dėl G. Floydo nužudymo ir nuteistas kalėti 22 su puse metų.

Kiti du pareigūnai, sulaikę G. Floydą, Thomas Lane'as (Tomas Leinas) ir J. Alexanderis Kuengas (Dž. Aleksandras Kingas), pripažino savo kaltę dėl antrojo laipsnio netyčinės žmogžudystės, t. y. dėl to paties kaltinimo, kuris buvo pateiktas T. Thao.

Th. Lane'as buvo nuteistas kalėti 36 mėnesius, o J. A. Kuengas – 42 mėnesius.

Apkaltinamasis nuosprendis T. Thao turėjo būti paskelbtas rugpjūčio 7 dieną.

D. Chauvinas, Th. Lane'as, J. A. Kuengas ir T. Thao taip pat buvo nuteisti pagal federalinius kaltinimus dėl G. Floydo pilietinių teisių pažeidimo, kai jis buvo suimtas už tai, kad, kaip įtariama, panaudojo padirbtą 20 JAV dolerių banknotą.

Minesotos generalinis prokuroras Keithas Ellisonas (Keitas Elisonas) T. Thao nuteisimą pavadino „istoriniu ir teisingu rezultatu“.

„Tai dar vienas atsakomybės už tragišką George'o Floydo mirtį aspektas, – pareiškime sakė J. Ellisonas. – Atsakomybė nėra teisingumas, bet tai žingsnis teisingumo link.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

O D. CHAUVINAS atliko savo pareiga;nemanau ,kad jis ta nusikalteli "gaude" pagal spalva/Gaila zmogaus ; dirbti policininku yra labai sudetinga . ypac ,kur daug juoduju-negru.

atrodo ,kad

juodi debesys okupavo JAV padangę ........ sutrupes "demokratija" iš vidaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS