Iki šiol neskelbtas A. Navalno interviu: jei jie mane nužudytų, tai nieko nepakeistų | kl.lt

IKI ŠIOL NESKELBTAS A. NAVALNO INTERVIU: JEI JIE MANE NUŽUDYTŲ, TAI NIEKO NEPAKEISTŲ

Praėjus beveik trims savaitėms po Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirties paskelbtas iki šiol neviešintas 2020 m. su juo darytas interviu. „Jei jie mane nužudytų, tai nieko nepakeistų, nes yra kitų žmonių, kurie pasirengę stoti į mano vietą“, – sakė A. Navalnas 2020 m. gruodžio 17 d. Berlyne per pokalbį su Prancūzijos politiku Jacques‘u Maire.

„Yra milijonai žmonių, kurie nenori gyventi šalyje, kurioje visa valdžia sutelkta vienose rankose, – kalbėjo A. Navalnas. – Mažiausiai pusė šalies nori, kad Rusija būtų normali europietiška valstybė“.

Vaizdo įrašą iš A. Navalno susitikimo su J. Maire, kuris tada buvo Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pranešėjas, trečiadienio vakarą pirmą kartą paskelbė prancūzų laikraštis „Libération“ ir stotis LCI.

Opozicionierius interviu kalba apie daug metų rusų žvalgybos vykdytą jo persekiojimą, jo apnuodijimą bei Kremliaus vadovo Vladimiro Putino vaidmenį, taip pat apie būsimą grįžimą į Rusiją.

A. Navalnas 2020 m. rugpjūtį Sibire buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, jį ištiko koma. Kremliaus kritikas buvo pervežtas gydytis į Berlyno universitetinę kliniką „Charité“.

Praėjus mėnesiui nuo pokalbio su J. Maire A. Navalnas, nepaisydamas gręsiančio suėmimo, grįžo į Rusiją. Jis „nenutuokiąs“, kas bus su juo po sugrįžimo, sakė jis tuomet. „Ar mane suims oro uoste? (...) Galbūt aš atvyksiu ir jie lauks, kol viskas nurims, ir suims mane tada. O gal ir ne“, – svarstė A. Navalnas.

Mažiausiai pusė šalies nori, kad Rusija būtų normali europietiška valstybė.

Iš tikrųjų jis buvo suimtas iš karto po lėktuvo nusileidimo 2021 m. sausio 17 d. Maskvoje. Praėjus dviem savaitėms A. Navalnas buvo nuteistas pustrečių metų laisvės atėmimo bausme, 2023 m. rugpjūtį paskelbtas dar vienas nuosprendis – 19 metų kalėti.

Per pokalbį su J. Maire A. Navalnas pasakojo, kaip jį Omsko ligoninėje, kur jis buvo nuvežtas po apnuodijimo netekęs sąmonės, apžiūrėjo vokiečių gydytojai. Jie patvirtino, kad jį galima transportuoti. Rusai tai pradžioje neigė. „Holivudo verta istorija“, – kalbėjo A. Navalnas.

Kai Maskva galiausiai sutiko, kad jis būtų perkeltas į Berlyną, jis į Vokietiją buvo išskraidintas „visiškai nuogas“. „Visi mano rūbai – batai, marškinėliai, džinsai ir apatiniai – buvo paimti“, – prisiminė Kremliaus kritikas. Buvo atsisakyta grąžinti rūbus, kurie galėjo būti panaudoti kaip įrodymas.

Pokalbis su A. Navalnu sukosi ir apie tai, kaip jį daug metų sekė Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST). „Staiga jie pradėjo persekioti mane kiekvienoje kelionėje“, – sakė opozicijos politikas.

Jo apnuodijimu į 2020 rugpjūtį esą norėta paskleisti baimę. „Siaubinga. Žmonės tiesiog pradeda bijoti“, – teigė A. Navalnas. Jis pridūrė: „Putinas asmeniškai mėgaujasi mintimi, kad žmonės bijo jo tamsios valdžios“. A. Navalnas tada dėl savo apnuodijimo kaltino V. Putiną. Kremlius tai neigė.

„Esu visiškai tikras, tai buvo tiesioginis V. Putino įsakymas“, – pabrėžė opozicionierius 2020 m. gruodį vykusiame pokalbyje. Per jį jis pasakojo ir apie dar du pasikėsinimus 2018 ir 2020 m.

47-erių A. Navalnas, Rusijos institucijų duomenimis, mirė kalėjime Arktyje vasario 16 d., kur atliko 19 metų laisvės atėmimo bausmę. Tai esą buvo „natūrali mirtis“, tačiau tikslios jos aplinkybės lieka neaiškios. A. Navalno šalininkai ir daug Vakarų politikų dėl opozicionieriaus mirties kaltina Rusijos vadovybę ir V. Putiną.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

ONTĖ

Navalno mirties priežastis – kraujo krešulys forume „Ukraina 2024 metai“ pranešė Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kirilas Budanovas. Galima Maskva netikėti, bet vyriausiu Ukrainos žvalgybininku.....Navalno mama tiesiai šviesiai apkaltino vakarus: sūnus buvo apsvaigintas narkotikais, įkištas į lėktuvą. Atsipeikėjo Rusijoje su antrankiais. Žmona ar lauks 19 metų, turtą ant savęs jau 2021 m. persirašė, o gerbėjų ją supo dešimtimis, sūnus ją atstūmė.

taigi

>Nasralnienė senei su kitu chacholiu miega, tik nesiskyrė, nes tai dolerių bambagyslė, o dabar puikus pajamų šaltinis.

na

tai už tuos kovotojus, vienas Ukrainoje, kitas buvo Rusijoje..o kai pasimirė, tai vakar rašė, kad ponia Zalenskaja per susitikimą net prie Navalno žmonos sėdėti atsisakė...du kovotojai kurie troško karo...visi nori tik taikos, o čia be paliovos kurstymas tautų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS