Įkurta Tarptautinė Ukrainos saugumo ir euroatlantinės integracijos darbo grupė | kl.lt

ĮKURTA TARPTAUTINĖ UKRAINOS SAUGUMO IR EUROATLANTINĖS INTEGRACIJOS DARBO GRUPĖ

Buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fogas Rasmusenas) ir Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas įkūrė Tarptautinę Ukrainos saugumo ir euroatlantinės integracijos darbo grupę, šią savaitę pranešė ukrainiečių prezidentūra.

Šioje darbo grupėje, skirtoje Ukrainos keliui į Europos Sąjungą ir NATO pagreitinti, dalyvauja ir du lietuviai – buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giedrimas Jeglinskas.

Taip pat prie jos prisijungs virtinė politikos lyderių, įskaitant buvusį Jungtinės Karalystės premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) ir buvusią JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

„Neišprovokuota Rusijos agresija prieš Ukrainą sudavė skaudų smūgį taisyklėmis grindžiamai pasaulio tvarkai. Kartu ji pakirto po Šaltojo karo susiklosčiusios saugumo architektūros pamatus“, – sakė A. Jermakas, pradėdamas darbo grupės susitikimą antradienį.

Jis pabrėžė, kad Rusija, prieš beveik dvejus metus pradėjusi plataus masto invaziją į Ukrainą, tapo pagrindiniu grėsmių šaltiniu visai Europai, todėl ji privalo pralaimėti.

„Ukraina yra raktas į Europą. Tai reiškia viena: Rusija turi pralaimėti karą, kurį pati pradėjo. Esame labai dėkingi visiems, kurie padeda mums kelyje į pergalę“, – pažymėjo prezidento administracijos vadovas.

A. F. Rasmussenas savo ruožtu pabrėžė, kad darbo grupės sudėtis rodo didelę paramą Ukrainos integracijai į euroatlantinę saugumo sistemą.

Rusija turi pralaimėti karą, kurį pati pradėjo. Esame labai dėkingi visiems, kurie padeda mums kelyje į pergalę.

„Dabar turime nustatyti aiškią būsimų Ukrainos saugumo priemonių viziją, kad [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui būtų aišku, jog neleisime jam siekti savo karinių tikslų“, – pabrėžė jis.

Pasak A. F. Rasmusseno, Rusija ir toliau kels grėsmę Europos saugumui, jei nebus sukurta struktūra, kuri ją atgrasytų ir užkirstų kelią kariniams konfliktams ateityje.

„Tai atitinka ne tik Ukrainos, bet ir visos euroatlantinės erdvės interesus“, – pridūrė jis.

Buvusio NATO generalinio sekretoriaus teigimu, naujoji saugumo architektūra turėtų būti grindžiama trimis ramsčiais: ilgalaikių Ukrainos saugumo įsipareigojimų sistema, jos naryste Europos Sąjungoje ir naryste NATO.

Anot jo, viena iš svarbių šios darbo grupės misijų – nustatyti, ar tenkinamos sąlygos, būtinos pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO.

Gairės: Ukrainos saugumo ir euroatlantinės integracijos darbo grupė, karas Ukrainoje, Dalia Grybauskaitė, Giedrimas Jeglinskas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS