Istorinė Rusijos sąjungininkė Indija surengė derybas su Ukraina dėl ryšių stiprinimo | kl.lt

ISTORINĖ RUSIJOS SĄJUNGININKĖ INDIJA SURENGĖ DERYBAS SU UKRAINA DĖL RYŠIŲ STIPRINIMO

  • 0

Indijos užsienio reikalų ministras penktadienį surengė derybas su savo kolega iš Ukrainos, atvykusiu stiprinti dvišalių ryšių ir bendradarbiavimo su Naujuoju Deliu.

Indija Rusiją, kuri 2022 metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, laiko istorine Šaltojo karo laikų sąjungininke, ir nėra tiesiai pasmerkusi invazijos.

Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras (Subrahmanjamas Džajašankaras) socialiniame tinkle „X“ parašė, kad jis ir Dmytro Kuleba aptarė „vykstantį konfliktą ir platesnes jo pasekmes“, ir teigė, kad jie dirbs kartu siekdami stiprinti savo šalių santykius.

„Indija ir Ukraina yra tradicinės draugės, tačiau manau, kad galime ir turėtume nuveikti daug daugiau ne tik dėl mūsų tautų, bet ir dėl pasaulinės vystymosi ir saugumo architektūros interesų, – penktadienį sakė D. Kuleba. – Mes sieksime atkurti tai, kas egzistavo prieš prasidedant plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą.“

Ketvirtadienį D. Kuleba Indijos žiniasklaidai teigė, kad viešėdamas Naujajame Delyje norėjo aptarti Ukrainos taikos formulę ir paraginti Indiją atlikti svarbesnį vaidmenį padedant užbaigti Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

„Indija gali atlikti labai svarbų vaidmenį suvienijant daugiau globaliųjų Pietų šalių“, – sakė D. Kuleba interviu Naujojo Delio televizijai. Jis teigė, kad Indija gali būti ypač naudinga dėl savo glaudžių santykių su Rusija.

„Tai reiškia, kad Indija gali daryti įtaką Rusijos elgesiui“, – sakė jis, tačiau taip pat pažymėjo, kad Naujojo Delio santykiai su Maskva grindžiami praeitimi, o santykiai su Ukraina „turi didesnę ateitį“.

Indija gali atlikti labai svarbų vaidmenį suvienijant daugiau globaliųjų Pietų šalių.

D. Kuleba Indijoje lankosi praėjus savaitei po to, kai premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, kurį Indija iki šiol vengė kritikuoti dėl karo Ukrainoje.

Vietoj to Naujasis Delis pabrėžia, kad reikia diplomatijos ir dialogo dėl karo nutraukimo, ir išreiškė norą prisidėti prie taikos pastangų.

„Akivaizdu, kad jūsų vizitas suteikia mums galimybę suprasti padėtį jūsų regione, ir aš nekantriai laukiu, kada galėsiu išgirsti jūsų požiūrį į tai“, – prieš abiem užsienio reikalų ministrams pradedant derybas penktadienį teigė S. Jaishankaras.

Kovo 20 dieną N. Modi sakė, kad išreiškė V. Zelenskiui Indijos paramą kuo greitesniam konflikto užbaigimui. Savo ruožtu Ukrainos prezidentas teigė, kad paragino Indiją dalyvauti taikos aukščiausiojo lygio susitikime, kurį pasisiūlė surengti Šveicarija.

Tačiau tą pačią dieną N. Modi taip pat kalbėjosi su V. Putinu ir pasveikino jį su perrinkimu prezidentu rinkimuose be realios konkurencijos bei susitarė toliau stiprinti abiejų šalių ryšius.

Vadovaujant N. Modi, Indija pristato save kaip kylančią pasaulinę veikėją, galinčią tarpininkauti tarp Vakarų ir Rusijos dėl karo Ukrainoje.

Jungtinėse Tautose Naujasis Delis susilaikė nuo balsavimo prieš Maskvą ir po 2022 metų vasario invazijos padidino rusiškos naftos pirkimą sumažintomis kainomis. Rusija taip pat yra didžiausia Indijos ginklų tiekėja.

Naujasis Delis stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Maskvos dėl ginklų ir technologijų, nes dėl karo sutriko tiekimas, ir aktyviau bendradarbiauja su Vakarų galybėmis, pavyzdžiui, Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga.

Indija kartu su JAV, Australija ir Japonija taip pat dalyvauja vadinamojo Ketverto (angl. The Quad) iniciatyvoje.

Gairės: Indija, Ukraina, derybos, karas Ukrainoje, ryšių stiprinimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS