J. Stoltenbergas: ginklų pramonė nėra neetiška | kl.lt

J. STOLTENBERGAS: GINKLŲ PRAMONĖ NĖRA NEETIŠKA

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pabrėžė ginkluotės koncernų svarbą gynybai. Kai kurie investuotojai neteisingai įsivaizduoja, kad ginklų pramonė yra neetiška, sakė jis trečiadienį vadinamajame NATO pramonės forume Stokholme. „Tačiau nėra nieko neetiško gaminti ginklus NATO sąjungininkių gynybai. Nėra nieko neetiška ginti savo laisvę. Ir nėra nieko neetiška padėti Ukrainos kariams ginti savo šalį“, – kalbėjo Aljanso vadovas. Be šios pramonės esą nebus gynybos, atgrasymo ir saugumo.

NATO pramonės forume dalyvauja Aljanso šalių politikai ir ginkluotės pramonės atstovai. Pirmą kartą susitikimas vyksta Švedijoje, kuri 2022 m. gegužę dėl Rusijos invazijos į Ukrainą pasiprašė priimama į gynybinį aljansą. Kad taptų 32–ąja NATO nare, Švedijai dar trūksta Turkijos ir Vengrijos pritarimo.

Kai Rusija įžengė į Ukrainą, daugelis manė, kad ukrainiečiai bus nugalėti per kelias dienas, sakė J. Stoltenbergas. Tačiau Ukraina esą tam pasipriešino ir savo drąsa bei didvyriškumu ne kartą pranoko lūkesčius. „Tačiau vien drąsa negali sulaikyti dronų, didvyriškumas negali numušti raketų“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

Kad galėtų gintis, Ukrainai reikia ir kokybiškai, ir kiekybiškai pažangių išteklių, toliau kalbėjo NATO vadovas. Todėl jis sveikinąs, kad NATO narės suteikia šaliai beprecedentę paramą, pavyzdžiui, tankų, F-16 naikintuvų ir amunicijos. Tačiau tai daroma savo atsargų sąskaita. Todėl būtina didinti gamybą – kad būtų atliepti Ukrainos poreikiai, tačiau taip pat – kad būtų stiprinamas atgrasymas ir gynyba.

Gairės: NATO generalinis sekretorius, Jensas Stoltenbergas, ginklų pramonė, nėra neetiška, gynyba, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS