J. Stoltenbergas: sąjungininkės susitarė didinti NATO vaidmenį teikiant saugumo pagalbą Ukrainai | kl.lt

J. STOLTENBERGAS: SĄJUNGININKĖS SUSITARĖ DIDINTI NATO VAIDMENĮ TEIKIANT SAUGUMO PAGALBĄ UKRAINAI

NATO užsienio reikalų ministrai pritarė siūlymui stiprinti Aljanso vaidmenį teikiant saugumo pagalbą Ukrainai, per spaudos konferenciją po pirmosios NATO užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje dienos pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, pranešė „Ukrinform“.

„Šiandien per susitikimą aptarėme, kaip ateityje padaryti mūsų paramą tvirtesnę ir patvaresnę. Visos sąjungininkės sutaria, kad šią kritišką akimirką reikia remti Ukrainą. Yra vienybė dėl tikslų. Šiandien sąjungininkės susitarė dėl plano didinti NATO vaidmenį koordinuojant pagalbą saugumo srityje ir mokymus. Detalės paaiškės per ateinančias savaites“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jo žodžiais, ukrainiečiai dar kartą parodė, kad sugeba sumaniai ir drąsiai ginti savo šalį. Ukraina atkovojo pusę Rusijos iš pradžių užgrobtos teritorijos. Juodojoje jūroje Ukraina atstūmė Rusijos laivyną ir atvėrė galimybę eksportuoti grūdus į pasaulio rinkas.

„Ukrainiečiai nestokoja drąsos, jiems baigiasi amunicija. Turime veikti dabar, kad garantuotume, jog mūsų parama nenutrūks (...) Ukraina gali pasikliauti NATO parama dabar ir ilgalaikėje perspektyvoje. Rytoj NATO ir Ukrainos taryboje susitiksime su ministru Dmytro Kuleba. Kartu aptarsime dabartinius ir ilgalaikius Ukrainos poreikius“, – sakė J. Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius sakė, kad Rusija sulaukia paramos savo agresijos karui iš Kinijos, Šiaurės Korėjos ir Irano. Šioms autoritarinėms jėgoms vis labiau vienijantis, svarbu, kad panašiai mąstančios valstybės visame pasaulyje kartu gintų įstatymais, o ne jėga grindžiamą pasaulio tvarką.

„Rytoj minime NATO 75-ąsias metines (...) Europos ir Šiaurės Amerikos ryšys niekada nebuvo toks svarbus. Rengiantis istoriniam viršūnių susitikimui Vašingtone, NATO ir toliau rems Ukrainą. Mes ir toliau stiprinsime savo Aljansą. Ir toliau dirbsime su savo partnerėmis visame pasaulyje siekdami taikos ir saugumo“, – sakė J. Stoltenbergas.

Trečiadienį, pirmąją Šiaurės Atlanto Tarybos užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje dieną, karinė pagalba Ukrainai buvo tarp svarbiausių temų.

 

Gairės: Jensas Stoltenbergas, NATO, karas Ukrainoje, pagalba Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS