Lenkijos ministras: „Taurus“ raketos labai sustiprintų Ukrainą | kl.lt

LENKIJOS MINISTRAS: „TAURUS“ RAKETOS LABAI SUSTIPRINTŲ UKRAINĄ

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis parėmė Ukrainos reikalavimą dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų tiekimo ir apkaltino Vokietiją neryžtingumu perduodant naujas ginklų sistemas karo užpultai šaliai. 500 km galinčių skrieti raketų pristatymas turėtų „didelį poveikį Ukrainos gebėjimui gintis“, – sakė R. Sikorskis interviu agentūrai dpa. Pasitelkę sparnuotąsias raketas iš kitų šalių, ukrainiečiai esą jau privertė rusus savo logistines bazes, pavyzdžiui, amunicijos sandėlius perkelti toli už fronto linijos. „O vokiečių raketos priverstų juos atsitraukti dar toliau“, – pažymėjo R. Sikorskis.

Jis pripažino, kad Vokietija, imant absoliučius skaičius, yra didžiausia ginklų Ukrainai tiekėja Europoje. Tačiau jis kritikavo ilgus sprendimų priėmimo procesus. Vokietija turi „istorinių priežasčių nerimauti“, kai kalbama apie ginklų tiekimą, sakė R. Sikorskis. „Suprantame tai. Tačiau norėtume, kad jų diskusijos vyktų greičiau“, – pridūrė jis. Laiko veiksnys esą yra labai svarbus Ukrainai. „Sprendimas po šešių mėnesių nėra tas pat sprendimas“, – tęsė ministras, turėdamas omenyje „Taurus“.

O. Scholzas vasario pabaigoje aiškiai pareiškė, kad Vokietija neperduos Ukrainai sparnuotųjų raketų „Taurus“. Jis argumentavo, kad tai gali Vokietiją įtraukti į karą. Didžioji Britanija ir Prancūzija tuo tarpu jau tiekia sparnuotąsias raketas Ukrainai.

Paklaustas apie O. Scholzo socialdemokratų partijos (SPD) frakcijos vadovo Rolfo Mützenicho pasiūlymą laikinai įšaldyti Ukrainos konfliktą, kad būtų galima siekti taikaus sprendimo, R. Sikorskis tokius svarstymus atmetė ir pareiškė, kad V. Putinu negalima pasitikėti. Ministras pabrėžė, kad Vokietija ir Europa į grėsmę iš Rusijos turi reaguoti demonstruodamos karinę stiprybę. „Silpnumas skatina agresiją, o stiprumas atgraso“, – sakė jis.

Anot R. Sikorskio, vokiečiams galbūt atrodo, kad jie turės daugiau laiko reaguoti į Rusijos agresiją, nes tarp jų dar yra Lenkija. „Tačiau jei V. Putinas yra toks agresyvus, kaip kai kurie iš mūsų mano, tai dar kartą pažvelkite į savo saugumo situaciją. Kaliningrade dislokuotos „Iskander“ raketos su branduoliniais užtaisais, kurios gali pasiekti Berlyną“, – kalbėjo R. Sikorskis.

Gairės: Lenkija, Radoslawas Sikorskis, raketos Taurus, karas Ukrainoje, vokietija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS