Lenkų generalinis prokuroras: PiS valdžia prieš šimtus žmonių naudojo šnipinėjimo programą | kl.lt

LENKŲ GENERALINIS PROKURORAS: PIS VALDŽIA PRIEŠ ŠIMTUS ŽMONIŲ NAUDOJO ŠNIPINĖJIMO PROGRAMĄ

  • 0

Lenkijos generalinis prokuroras trečiadienį parlamentui pranešė, kad valdant ankstesnei partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vyriausybei prieš šimtus žmonių, įskaitant išrinktus pareigūnus, buvo naudojama galinga šnipinėjimo programa „Pegasus“.

Adamas Bodnaras įstatymų leidėjams sakė, kad sekimo mastas jam atrodo „šokiruojantis ir slegiantis“.

„Man liūdna, kad net šiame kambaryje kalbu žmonėms, tapusiems šios sistemos aukomis“, – žemiesiems parlamento rūmams sakė A. Bodnaras.

Generalinis prokuroras, kuris taip pat yra teisingumo ministras, nenurodė, kas konkrečiai buvo stebimas pasitelkiant šnipinėjimo programą. Jo biuras teigė, kad informacija yra konfidenciali.

A. Bodnaras pristatė informaciją, kurią praėjusią savaitę generalinė prokuratūra nusiuntė Seimui ir Senatui. Duomenys parodė, kad 2017–2022 metais „Pegasus“ buvo naudojamas 578 asmenų atvejais ir kad programa naudojosi trys atskiros vyriausybinės agentūros: Centrinis kovos su korupcija biuras, Karinės kontržvalgybos tarnyba ir Vidaus saugumo agentūra.

2021 metų gruodį naujienų agentūra AP pranešė apie buvusių vyriausybių piktnaudžiavimą programa „Pegasus“, remdamasi Toronto universiteto interneto stebėjimo tarnybos „Citizen Lab“ atlikta ekspertize.

A. Bodnaras teigė, kad programinė įranga suteikė daugybę žinių apie stebimų asmenų privatų ir profesinį gyvenimą. Jis taip pat pabrėžė, kad Lenkijos valstybė negali visiškai kontroliuoti surinktų duomenų, nes sistema veikia pagal Izraelio bendrovės suteiktą licenciją.

Jis sakė, kad „tokio pobūdžio metodo naudojimas turi kelti rimtų abejonių konstitucinių teisių apsaugos požiūriu“.

Izraelio įmonės „NSO Group“ sukurta „Pegasus“ parduodama vyriausybėms ir apibūdinama kaip kovos su nusikaltėliais ir teroristais įrankis. Tačiau atsirado įrodymų, kad vyriausybės ją naudoja prieš politinius oponentus, žurnalistus ir žmogaus teisių apsaugos darbuotojus.

Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija, susirūpinusi dėl galimo piktnaudžiavimo šia technologija, 2021 metais įtraukė „NSO Group“ į „juodąjį“ sąrašą ir uždraudė jai naudotis JAV technologijomis. Šiais metais ji žengė dar vieną žingsnį ir nustatė vizų apribojimus užsienio asmenims, susijusiems su piktnaudžiavimu komercine šnipinėjimo programine įranga.

„Pegasus“ suteikia operatoriams visišką prieigą prie mobiliojo įrenginio ir leidžia išgauti slaptažodžius, nuotraukas, žinutes, kontaktus ir naršymo istoriją bei įjungti mikrofoną ir kamerą, kad būtų galima klausytis pokalbių realiuoju laiku.

Jos naudojimas Lenkijoje valdant ankstesnei PiS vyriausybei nulėmė kaltinimus, kad valdžia piktnaudžiavo įgaliojimais ir griovė demokratinius saugiklius.

Tyrimai dėl šnipinėjimo programos naudojimo buvo pradėti po to, kai gruodį pareigas pradėjo eiti premjeras Donaldas Tuskas, vadovaujantis trijų partijų koalicijai.

Praėjusį mėnesį PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis), duodamas parodymus tyrimo komisijai, teigė, kad „Pegasus“ buvo naudojama pagal įstatymus ir kad 99 proc. atvejų ji buvo panaudota prieš nusikaltėlius.

Šiuo metu už saugumo tarnybas atsakingas ministras Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Semoniakas) anksčiau šį mėnesį interviu privačiam transliuotojui TVN24 sakė, kad dėl pernelyg dažno nepagrįsto programinės įrangos naudojimo Lenkija prarado licenciją ją naudoti.

A. Bodnaras taip pat siekia spręsti teismų nepriklausomumo klausimą po to, kai ankstesnė vyriausybė pertvarkė teisingumo sistemą, siekdama labiau kontroliuoti teismus.

PiS praktika paskatino Europos Sąjungą neskirti milijardų eurų finansavimo – pinigų, kurie dabar, pasikeitus vyriausybei, jau išmokami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS