Londone tęsiamas „Wikileaks“ įkūrėjo J. Assange'o ekstradicijos svarstymas | kl.lt

LONDONE TĘSIAMAS „WIKILEAKS“ ĮKŪRĖJO J. ASSANGE'O EKSTRADICIJOS SVARSTYMAS

Juliano Assange'o (Džuliano Asandžo) šalininkai pirmadienį susirinko protestuoti prie teismo rūmų Londone, ragindami neperduoti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Jungtinėms Valstijoms dėl paslapčių, susijusių su karais Afganistane ir Irake, paviešinimo.

Daugelis susirinkusiųjų laikė plakatus su užrašu „Neperduokite Assange'o“ ir „Žurnalistika nėra nusikaltimas!“, pareigūnams atvežus 49 metų australą į Senojo Beilio teismo rūmus, kur tęsiamas jo ekstradicijos svarstymas.

Prie protestuotojų prisijungusi dizainerė Vivienne Westwood (Vivjen Vestvud) pareiškė, kad buvęs kompiuterinis įsilaužėlis „atskleidė visą pasaulio korupciją“.

Anksčiau J. Assange'o partnerė Stella Moris (Stela Moris) britų premjerui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) Dauningo gatvėje įteikė 80 tūkst. žmonių pasirašytą peticiją prieš jo perdavimą JAV.

Sekmadienį laikraščio „The Times“ išspausdintame interviu 37 metų S. Moris sakė, kad „Julianui ekstradicija reikš mirties nuosprendį“.

Ji sakė, jog baiminasi, kad jis gali atimti sau gyvybę, ir du jų mažamečiai sūnūs, pradėti, kai J. Assange'as buvo radęs prieglobstį Ekvadoro ambasadoje Londone, užaugs be savo tėvo.

Į teismą J. Assange'as atvyko apsirengęs tamsiu kostiumu ir vyšninės spalvos kaklaraiščiu. Tai buvo pirmas kartas, kai jis pasirodė viešumoje po ankstesnio svarstymo vasario mėnesį.

Jo buvo paprašyta žodžiu patvirtinti savo tapatybę bei gimimo datą. Jis taip pat pasakė, kad nesutinka būti perduotas JAV.

Bylos nagrinėjimas Senajame Beilyje – galintis užtrukti tris–keturias savaites – turėjo prasidėti balandį, tačiau buvo atidėtas dėl koronaviruso protrūkio.

JAV prokurorai J. Assange'ui yra suformulavę 18 kaltinimų pagal JAV šnipinėjimo įstatymą už 500 tūkst. slaptų bylų apie JAV karines kampanijas Afganistane ir Irake paskelbimą 2010 metais.

Vašingtonas teigia, kad jis padėjo žvalgybos analitikei Chelsea Manning (Čelsi Maning) pavogti šiuos dokumentus, o paskui atskleidė konfidencialius šaltinius visame pasaulyje.

Jeigu J. Assange'as bus pripažintas kaltu, jam gali grėsti iki 175 metų įkalinimas.

Bet koks sprendimas, palaikantis ekstradiciją, „beveik neabejotinai“ bus apskųstas pralaimėjusios šalies, sakė Johnas Reesas (Džonas Risas), kampanijos prieš J. Assange'o ekstradiciją „Don't Extradite Assange“ aktyvistas.

J. Reesas naujienų agentūrai AFP sakė, kad J. Assange'as, kuris yra tapęs spaudos laisvės ir tiriamosios žurnalistikos veidu, turi „labai svarių“ gynybos argumentų, bet nerimauja, kad byla yra „itin politizuota“.

Per ankstesnį svarstymą vasario mėnesį buvo pasakyta, jog JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra pažadėjęs suteikti malonę J. Assange'ui, jei šis paneigtų, kad Rusija nutekino D. Trumpo varžovės 2016 metų rinkimuose Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampanijos elektroninius laiškus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TIK ?

ar klausys monarchai /juk be ju parlamentas neloja/ tautos numones nes priprate visur nurodynet ir jei sito nesupras tai ju dienos suskaiciuotos ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS