Nepaisant karo Ukrainoje, V. Putinas siekia stiprinti ryšius su Afrika | kl.lt

NEPAISANT KARO UKRAINOJE, V. PUTINAS SIEKIA STIPRINTI RYŠIUS SU AFRIKA

  • 0

Rusijoje šią savaitę įvyks Afrikos šalių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame bus siekiama stiprinti ryšius, nepaisant Afrikoje vyraujančio nerimo dėl Maskvos karo Ukrainoje ir sustabdytos ukrainietiškų grūdų eksporto iniciatyvos.

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios tarptautinėje arenoje izoliuotas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vis dar turi palaikymą keliose Afrikos šalyse.

„Šiandien ši partnerystė yra konstruktyvi, užtikrinta ir nukreipta į ateitį“, – Kremliaus interneto svetainėje rašė V. Putinas.

Sankt Peterburge, jo gimtajame mieste, vyksiančiame susitikime laukiama kelių Afrikos vadovų, įskaitant Pietų Afrikos Respublikos prezidentą Cyrilą Ramaphosą (Sirilą Ramafosą).

Šis viršūnių susitikimas yra antrasis tokio pobūdžio po 2019 metais Sočyje, Rusijos pietuose, įvykusio inauguracinio susitikimo.

V. Putinas su Afrikos šalių vadovais aptars ir Ukrainos klausimą, antradienį pranešė Kremlius.

„Liepos 28 dieną numatyti Vladimiro Putino darbo pietūs su Afrikos valstybių vadovų grupe Ukrainos klausimais“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Pagrindė darbotvarkės tema – susitarimo, pagal kurį buvo leidžiamas ukrainietiškų grūdų eksportas per Juodąją jūrą į pasaulio rinkas, įskaitant Afriką, pabaiga. Šį mėnesį Rusija pasitraukė iš sandorio, teigdama, kad nebuvo laikomasi pažado leisti rusiškų produktų eksportą.

Per metus pagal šį susitarimą iš Ukrainos uostų buvo išgabenta apie 33 mln. tonų grūdų, o tai padėjo stabilizuoti pasaulines maisto kainas ir išvengti maisto trūkumo.

Pastarosiomis dienomis Maskva stengėsi nuraminti Afrikos partnerius, sakydama, kad supranta jų susirūpinimą šiuo klausimu. Kremlius netgi pareiškė, kad yra pasirengęs nemokamai eksportuoti grūdus į tas Afrikos šalis, kurioms jų reikia.

V. Putinas yra sakęs, kad Maskva galėtų grįžti prie susitarimo, bet tik tuo atveju, jei bus visiškai įgyvendinta jo dalis dėl rusiškų grūdų ir trąšų eksporto.

Siūlo paramą prieš Vakarus

Stiprinti diplomatinius ir saugumo ryšius su Afrika Rusija siekia nuo puolimo Ukrainoje pradžios.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šiais metais jau du kartus lankėsi šiame žemyne ir bandė patraukti lyderius į Maskvos pusę, pabrėždamas Rusijos paramą prieš, jo žodžiais, Vakarų imperializmą.

Ekspertai teigia, kad Rusijos siekis didinti įtaką Afrikoje daugiausia pasireiškia įvairiomis saugumo sutartimis ir pagalba socialinių tinklų kampanijoms.

Rusijos karinė samdinių grupuotė „Wagner“ yra viena svarbiausių veikėjų Afrikos saugumo srityje, tačiau praėjusį mėnesį nepavykęs jos maištas prieš Rusijos kariuomenės vadovybę sukėlė abejonių dėl grupuotės operacijų žemyne ateities.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) apkaltino Maskvą siekiant Afrikos destabilizacijos – Rusija šį kaltinimą greitai atmetė ir savo ruožtu atkreipė dėmesį į Prancūzijos kolonijinę praeitį.

„Rusija plėtoja draugiškus, konstruktyvius, abipuse pagarba grindžiamus santykius“, – anksčiau sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Afrikos lyderiai savo ruožtu siekia didesnio vaidmens diplomatijoje, susijusioje su karu Ukrainoje.

Praėjusį mėnesį Maskvoje ir Kyjive lankėsi Afrikos šalių vadovų delegacija, kuri ragino abi puses nutraukti karo veiksmus, tačiau ši iniciatyva buvo mažai veiksminga.

Aukščiausiojo lygio susitikimas Sankt Peterburge įvyks likus mėnesiui iki Johanesburge vyksiančio BRICS šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR – viršūnių susitikimo.

PAR pareiškė, kad V. Putinas, kuriam dėl jo veiksmų Ukrainoje išduotas tarptautinis arešto orderis, asmeniškai nedalyvaus.

 

Gairės: Afrika, Vladimiras Putinas, ukrainietiškų grūdų eksportas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS