Nobelio premijos laureatė Irano kalėjime vėl pradės bado streiką | kl.lt

NOBELIO PREMIJOS LAUREATĖ IRANO KALĖJIME VĖL PRADĖS BADO STREIKĄ

  • 7

Nobelio taikos premijos laureatė Narges Mohammadi (Narges Mohamadi) vėl pradės bado streiką Irano kalėjime, šeštadienį pranešė jos šeima.

Nobelio premijos įteikimo ceremonijos išvakarėse Norvegijos sostinėje surengtoje spaudos konferencijoje jos brolis ir vyras sakė, kad N. Mohammadi, kuri kovoja prieš privalomą hidžabo dėvėjimą ir mirties bausmę Irane, paskelbs bado streiką, norėdama parodyti solidarumą su bahajų religine mažuma.

„Šiandien jos čia su mumis nėra, ji yra kalėjime ir, solidarizuodamasi su religine mažuma, ji skelbia bado streiką, tačiau mes jaučiame jos buvimą čia“, – trumpame įžanginiame žodyje sakė jos jaunesnysis brolis Hamidreza Mohammadi (Hamidreza Mohamadis).

51-erių metų aktyvistės vyras Taghi Rahmani (Tagis Rahmanis) paaiškino, kad šis streikas skirtas parodyti solidarumą su bahajų religine mažuma, kurios du pagrindiniai veikėjai taip pat yra paskelbę bado streiką.

„Ji pasakė, pradėsiu bado streiką tą dieną, kai man bus įteikta ši premija, galbūt tada pasaulis apie tai išgirs daugiau“, – aiškino jis.

Bahajų bendruomenė – didžiausia Irano religinė mažuma – pasak jos atstovų, yra diskriminuojama daugelyje visuomenės gyvenimo sričių.

Lapkričio pradžioje N. Mohammadi jau buvo kelioms dienoms paskelbusi bado streiką, kad gautų teisę būti perkelta į ligoninę neuždengusi galvos.

Spalį jai buvo paskirta Nobelio premija „už kovą prieš moterų priespaudą Irane“.

Trylika kartų suimta, penkis kartus nuteista iš viso 31 metams kalėjimo ir 154 kirčiams, o nuo 2021 metų vėl įkalinta, N. Mohammadi didžiąją pastarųjų dviejų dešimtmečių dalį praleido kalėjime ir jau aštuonerius metus nematė savo vaikų, kurie dabar gyvena Prancūzijoje.

N. Mohammadi yra viena iš moterų, vadovavusių sukilimui „Moteris, gyvybė, laisvė“, kurio metu visame Irane kelis mėnesius vyko protestai, kuriuos išprovokavo už tariamą griežtų islamo respublikos moterų aprangos taisyklių nesilaikymą suimtos 22 metų Mahsa Amini (Mahsos Amini) mirtis 2020 metų rugsėjį.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tai

politsusidoroimo auka matome priesinga atvei cihanovskos asmeny ir ta atlieka 1 ir ta pati velniu buveine pppz=0

juokas

bado dijeta kuno formu palaikymui nieks nepaneiks tegu nevalgo kitiems isdalins

As

Del tokiu aktyvisciu zuna ir buna zudomi zmones, salys nuvaromos i chaosa.kalejimas jei per maza bausme!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS