Nobelio taikos premijos laureatė N. Mohammadi kalėjime pradėjo bado streiką | kl.lt

NOBELIO TAIKOS PREMIJOS LAUREATĖ N. MOHAMMADI KALĖJIME PRADĖJO BADO STREIKĄ

Irano kalėjime esanti šių metų Nobelio taikos premijos laureatė Narges Mohammadi pradėjo bado streiką, protestuodama prieš jai ir kitiems kaliniams taikomus medicininės priežiūros apribojimus ir islamo respublikoje galiojančią prievolę moterims dėvėti hidžabą, pirmadienį pranešė jos šeima.

51 metų teisių aktyvistė veteranė N. Mohammadi, šiuo metu kalinama Teherano Evino kalėjime, spalio mėnesį buvo apdovanota Nobelio taikos premija „už kovą prieš moterų priespaudą Irane“.

„Narges Mohammadi šiandien žinute iš Evino kalėjimo pranešė savo šeimai, kad prieš kelias valandas pradėjo bado streiką. Esame susirūpinę dėl Narges Mohammadi fizinės būklės ir sveikatos“, – sakoma jos šeimos pareiškime.

N. Mohammadi atsisako bet kokiomis aplinkybėmis dėvėti hidžabą – galvos apdangalą, kuris moterims viešose vietose privalomas po 1979 metų Irano islamo revoliucijos. Kalėjimo administracija dėl to atsisako perkelti širdies ir plaučių ligomis sergančią N. Mohammadi į ligoninę, esančią už Evino kalėjimo ribų.

Šeima pareiškime nurodė, kad jai „skubiai“ reikalinga medicininė pagalba už kalėjimo ribų.

„Islamo respublika bus atsakinga už viską, kas nutiks mūsų mylimai Narges, – sakoma pareiškime. – Jau savaitę jai nesuteikiama reikalinga medicininė pagalba“.

Pirmą kartą suimta prieš 22 metus, N. Mohammadi dėl savo kovos už žmogaus teises Irane didžiąją dalį pastarųjų dviejų dešimtmečių buvo tai įkalinama, tai paleidžiama.

Pastaruoju metu ji kalinama nuo 2021 metų lapkričio ir jau aštuonerius metus nematė savo vaikų, kurie dabar gyvena Prancūzijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS