Pekinas įspėjo: JAV kosmosą paverčia kovos lauku | kl.lt

PEKINAS ĮSPĖJO: JAV KOSMOSĄ PAVERČIA KOVOS LAUKU

Pekinas pirmadienį perspėjo, kad JAV paverčia kosmosą „kovos lauku“, Vašingtonui oficialiai įkūrus naują kariuomenės rūšį – Kosmoso pajėgas.

Reaguodamas į susirūpinimą, kad Kinija ir Rusija gali mesti iššūkį JAV pozicijoms kosmose, amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trumpas) penktadienį pasirašė 2020 metų Nacionalinės gynybos įgalinimo įstatymą (National Defense Authorization Act, NDAA), kuriuo buvo įkurta naują kariuomenės rūšis.

Pekinas savo ruožtu apkaltino pasaulio didžiausią ekonomiką „vykdant kosminės erdvės militarizavimą“.

„Šie JAV veiksmai smarkiai pažeidžia tarptautinį konsensusą dėl taikaus kosmoso naudojimo keldami tiesioginę grėsmę kosminei erdvei, taikai ir saugumui“, – spaudos konferencijoje tvirtino Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas (Geng Šuangas).

Jis paragino tarptautinę bendruomenę „laikytis apdairaus ir atsakingo požiūrio, kad kosminė erdvė netaptų nauju kovos lauku“.

Kosmoso pajėgos bus šeštoji JAV kariuomenės rūšis po Sausumos pajėgų, Karinių oro pajėgų, Karinių jūrų pajėgų, Jūrų pėstininkų korpuso ir Pakrančių sargybos.

„Kosmose vyks daug visokių dalykų, nes kosmosas yra naujausia pasaulyje karybos sritis“, – pasirašimo ceremoniją stebėjusiems amerikiečių kariškiams sakė D. Trumpas.

Naujas pajėgas sudarys apie 16 tūkst. oro pajėgų karių ir civilių darbuotojų; dalis jų jau dalyvauja Kosminės vadovybės veikloje, pažymėjo Karinių oro pajėgų sekretorė Barbara Barrett (Barbara Baret).

Kinija pastaraisiais metais investavo daug lėšų į kosmoso pramonę, ir šiuo metu skiria milijardus juanių jos kariuomenės vykdomai kosmoso programai, tikėdamasi iki 2022 metų iškelti į orbitą pilotuojamą kosminę stotį.

Lapkritį šalis baigė testuoti savo marsaeigį, o ateinančiais metais Pekinas planuoja pasiųsti į Raudonąją planetą pirmąją tyrinėjimo misiją.

Šių metų pradžioje JAV Gynybos žvalgybos agentūra (DIA) perspėjo, kad tiek Kinija, tiek Rusija yra sukūrusios „patikimas ir veiksmingas“ kosmoso tarnybas, atsakingas už žvalgybą ir stebėjimą.

„Kinija ir Rusija vysto įvairias priemones, ypač siekdamos išnaudoti tariamą JAV priklausomybę nuo kosminių sistemų, taip pat mesti iššūkį JAV pozicijoms kosmose“, – nurodoma DIA išplatintame pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Reikia priverst VISUS raketų paleidėjus apmokestint tuo CO2 mokesčiu, 100-us metų galėsim ramiai savo automobiliais važinėtis.

tegu

svaigsta, prikurs filimuku,apie menuli ,marsa , multikai gerai ,vaikuciam bus dziaugsmo.

As

Palaikau Amerikiečius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS