Pentagonas: dėl karo tarp Izraelio ir „Hamas“ paskelbta 2 tūkst. JAV karių parengtis | kl.lt

PENTAGONAS: DĖL KARO TARP IZRAELIO IR „HAMAS“ PASKELBTA 2 TŪKST. JAV KARIŲ PARENGTIS

  • 1

Pentagonas antradienį pranešė, kad JAV kariuomenė, reaguodama į aštrėjantį Izraelio ir „Hamas“ karą, paskelbė 2 tūkst. karių parengtį.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) įsakymu dėl pasirengimo dislokavimui įvedė padidintą parengtį, kad būtų galima greitai reaguoti į besikeičiančią saugumo aplinką Artimuosiuose Rytuose, sakoma Pentagono pareiškime.

JAV žiniasklaida pranešė, kad kariai atliktų pagalbines funkcijas, pavyzdžiui, teiktų medicininę pagalbą ir nukenksmintų sprogmenis.

„Šiuo metu nėra priimta jokių sprendimų dėl pajėgų dislokavimo“, – priduriama pranešime.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį vyksta į Izraelį, kad parodytų Vašingtono paramą savo itin svarbiam sąjungininkui. Jis vykdys misiją, kurios tikslas – neleisti, kad aštrėjantis konfliktas Gazos Ruože peraugtų į platesnį karą Artimųjų Rytų regione.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė „Hamas“ karą po to, kai šios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną pro smarkiai įtvirtintą sieną prasiveržė į Izraelį ir ten nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei mažiausiai 199 žmones paėmė įkaitais.

Izraelis atsakė antskrydžiais, per kuriuos Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, įvedė visišką anklavo apgultį ir prie sienos dislokavo dešimtis tūkstančių karių, ruošdamasis plataus masto sausumos puolimui.

Praėjusią savaitę L. Austinas sakė, kad Jungtinės Valstijos jau pasiuntė į regioną du lėktuvnešius, kad atgrasytų nuo priešiškų veiksmų prieš Izraelį.

JAV sako nematančios požymių, kad Iranas aktyviau dalyvauja Izraelio ir „Hamas“ kare

Baltieji rūmai nemato jokių ženklų, leidžiančių spręsti, kad Iranas naujais būdais įsitraukia į Izraelio ir „Hamas“ karą, antradienį pareiškė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas.

Paklaustas, ar JAV valdžios institucijos nepastebėjo, kad Iranas būtų ieškojęs naujų kelių, kaip įsitraukti konfliktą, Johnas Kirby (Džonas Kerbis) televizijai CNN sakė: „Neskaitant retorikos (...), ne, nepastebėjome.“

„Hamas“ spalio 7 dieną pradėjus ataką prieš Izraelį Irano aukščiausiasis lyderis pareiškė, kad didžiuojasi kovotojų veiksmais.

Teheranas remia šią palestiniečių kovotojų grupuotę, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

šmėklų vienybė (Britanija ir jos ex kolonija)

Jankiai rengiasi karui ne prieš hamas teroristus, bet tikisi, kad i karą įsitrauks Iranas, dėka ten infiltruotu JAV ir Britanijos šnipų - šnypštas, kad jiems pavyktu. gal ir hamas puolimą "palaimino" jankiai tyčia puldinėdami natanjahu, padarė iš jo priešą Izraelio Nr.1, kad nukreipti dėmesį nuo hamas ir hazbollah pasiruošimo, nes jankiams ir ypač Britanijai svarbiausi savo imperialistiniai interesai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS