Popiežius Pranciškus ragina Europą gelbėti migrantus jūroje | kl.lt

POPIEŽIUS PRANCIŠKUS RAGINA EUROPĄ GELBĖTI MIGRANTUS JŪROJE

  • 19

Europos šalių vyriausybės privalo gelbėti prieglobsčio prašytojus, kurie išplaukia į jūrą gelbėdamiesi nuo konfliktų, penktadienį pareiškė Prancūzijos Viduržemio jūros Marselio mieste viešintis popiežius Pranciškus, įspėjęs dėl baimės paralyžiaus.

Marselis dėl pirmojo per 500 metų popiežiaus vizito į antrą pagal dydį Prancūzijos miestą pasipuošė geltonomis ir baltomis Vatikano spalvomis. Šeštadienį pasveikinti pontifiko čia turėtų susirinkti 100 tūkst. žmonių.

86 metų pontifikas į Marselį atvyko susitikti su Marselio arkivyskupijos tikinčiaisiais ir dalyvauti tame mieste vykstančiame Viduržemio jūros baseino šalių vyskupų ir pilietinės visuomenės atstovų susitikime.

Tačiau ši jo kelionė vyksta politiškai jautriu metu.

Europos valstybėms stengiantis perkelti atsakomybę už rūpinimąsi jūra atvykstančiais žmonėmis, popiežius kalbėjo apie „nesuinteresuotumą, kuris aksominėmis pirštinėmis kitus pasmerkia mirčiai“.

„Žmonės, kuriems esant paliktiems ant bangų gresia pavojus nuskęsti, turi būti gelbėjami“, – sakė jis Dievo Motinos Globėjos bazilikoje, iš kurios atsiveria vaizdas į spindinčius Viduržemio jūros vandenis.

Kalbėdamas apie jūroje pasiklydusius migrantus, jis sakė, kad gelbėti į bėdą patekusius žmones yra „žmonijos pareiga, civilizacijos pareiga“, ir perspėjo vyriausybes dėl „abejingumo fanatizmo“ ir „baimės paralyžiaus“.

„Neapykantos gestai“

Pastaruoju metu gerokai padaugėjo į mažytę Italijos Lampedūzos salą iš Šiaurės Afrikos plaukiančių migrantų laivų ir tai sukėlė pasipiktinimą Italijoje, o visoje Europoje pakurstė karštas diskusijas apie tai, kaip pasidalyti atsakomybe už migrantų antplūdį.

Pranciškus jau seniai apgailestauja, kad Viduržemio jūra, kurioje žūsta žmonės, dėl beviltiškų sąlygų priversti palikti savo namus ir siekti naujo gyvenimo, tapo didžiausiomis pasaulio kapinėmis.

Popiežius savo kalbą papildė keliomis iš anksto neparengtomis pastabomis, kuriose padėkojo nevyriausybinėms organizacijoms, gelbstinčioms jūroje pavojuje atsidūrusius migrantus, ir pasmerkė pastangas užkirsti kelią jų veiklai, kurias pavadino neapykantos gestais.

Malda už nelaimių jūroje aukas

Vatikanas pranešė, kad popiežius savo pirmąją vizito Marselyje dieną užbaigė malda už nelaimių jūroje aukas.

Pranciškus, Marselio vyskupijos labdaros organizacijų ir nevyriausybinių organizacijų, jūroje gelbstinčių migrantus, atstovai, taip pat mieste gyvenančių religinių bendruomenių nariai penktadienio pavakare susirinkę prie paminklo žuvusiems jūroje pagerbė visų tragedijų aukų, ypač dabartiniais laikais žūstančių migrantų, atminimą, rašoma pranešime.

„Priešais mus – jūra, gyvybės šaltinis, tačiau ši vieta primena nuskendusiųjų tragediją. Esame susirinkę prisiminti tų, kurie nepasiekė kranto, kurių nepavyko išgelbėti“, – kalbėjo popiežius, prašydamas nežiūrėti į šias katastrofas kaip į paprastus įvykius, o į žuvusius jūroje – kaip į skaičius.

Jo teigimu, kiekvienas jų turi vardą ir pavardę. Tai veidai ir istorijos, tai pražudytos gyvybės ir sudužusios svajonės.

Popiežius prašė atsiminti daugybę nuskendusių brolių ir seserų, jų baimę, jų viltis, kurias jie turėjo savo širdyse. Šios dramos akivaizdoje, anot jo, reikia ne žodžių, bet darbų.

„Tačiau labiau už viską reikia žmoniškumo: tylos, ašarų, užuojautos ir maldos“, – sakė Pranciškus ir pakvietė susitikimo dalyvius tylos minute pagerbti žuvusiųjų jūroje atminimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Globalistų pašluostė,

arba senatvinė demensija .Gal viskas komplekte.Kitaip sunku įvertinti šį papą.

to na na

Argentina labai meistriškai atsikratė juodaodžių,be jokio triukšmo ir jokios prievartos,įdomus buvo straipsnis yandex apie tai,gal kas pasakys kad priešai rašė tai tegu sako

...

Afrikos niekada nepaversi žydinčiu sodu nors ji ir turi tam visas galimybes,svajuko dramblionė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS