R. T. Erdoganas atmetė JAV spaudimą nutraukti ryšius su „Hamas“ | kl.lt

R. T. ERDOGANAS ATMETĖ JAV SPAUDIMĄ NUTRAUKTI RYŠIUS SU „HAMAS“

  • 7

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šeštadienį išreiškė pasipriešiną didėjančiam JAV spaudimui Ankarai nutraukti istorinius ryšius su „Hamas“ po beprecedenčių grupuotės išpuolių prieš Izraelį.

Šią savaitę Turkijoje apsilankęs iždo sekretorės pavaduotojas Brianas E. Nelsonas (Brajanas E. Nelsonas), atsakingas už kovą su terorizmu ir finansinę žvalgybą, išreiškė gilų Vašingtono susirūpinimą dėl Ankaros ankstesnių ryšių su „Hamas“.

Jis sakė, kad Vašingtonas nuo karo Gazos Ruože pradžios – prieš aštuonias savaites – nenustatė, kad per Turkiją grupuotei būtų pervesti kokie nors pinigai.

Tačiau, jo teigimu, Ankara praeityje padėjo „Hamas“ gauti finansavimą ir dabar turėtų pasinaudoti vietos įstatymais, kad užkirstų kelią galimam lėšų pervedimui ateityje.

R. T. Erdoganas šeštadienį pareiškė, kad Vašingtonas gerai žino, jog Turkija nelaiko „Hamas“ teroristine organizacija.

„Visų pirma, „Hamas“ yra Palestinos realybė, tai ten esanti politinė partija, ji dalyvavo rinkimuose kaip politinė partija ir laimėjo“, – sakė jis savo biuro paskelbtose pastabose.

„Savo užsienio politiką formuojame Ankaroje ir ją rengiame tik atsižvelgdami į Turkijos interesus ir mūsų žmonių lūkesčius, – pridūrė Turkijos lyderis. – Esu tikras, kad mūsų partneriai vertina nuoseklius ir subalansuotus Turkijos užsienio politikos žingsnius tokiose humanitarinėse krizėse ir konfliktuose.“

Penktadienį Izraelis atnaujino oro smūgius Gazos Ruožui po to, kai abiem pusėms nepavyko pratęsti septynias dienas trukusių paliaubų, pagal kurias 80 Izraelio įkaitų buvo paleisti mainais į 240 palestiniečių kalinių.

Spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai, pro militarizuotą sieną prasiveržę į Izraelio pietus, nužudė apie 1 200 žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė įkaitais apie 240 izraeliečių bei užsieniečių.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ teigia, kad per Izraelio atsakomąją oro ir sausumos kampaniją žuvo daugiau kaip 15 000 žmonių, daugiausia civilių.

R. T. Erdoganas yra vienas iš griežčiausių musulmonų pasaulio kritikų dėl precedento neturinčios Izraelio karinės operacijos apsuptame palestiniečių anklave.

Jis atšaukė Ankaros pasiuntinį Tel Avive ir pareikalavo, kad Izraelio kariuomenės vadai ir politiniai lyderiai būtų teisiami už karo nusikaltimus.

Per du dešimtmečius trunkantį R. T. Erdogano valdymą „Hamas“ politiniai lyderiai naudojosi Stambulu kaip viena iš savo užsienio bazių.

Turkijos žiniasklaida pranešė, kad jie persikėlė į Katarą po to, kai Ankara išreiškė nepasitenkinimą dėl socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusių nuotraukų, kuriose neva matyti, kaip „Hamas“ pareigūnai švenčia spalio 7-osios išpuolius.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Taigi

Turkai ne Lietuviskas molis,nepamynkinsi.

ogi

visus spaudymus daro ne jav o sionsatanystai uzgrobe valdzia rotsildu mosad itakoje kai ju sukarinto banko pagalba zudomi zmones /

Anonimas

Mirtis Izraeliui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS