Slovakijos prezidentu išrinktas naujokas be komunistinės praeities A. Kiska | kl.lt

SLOVAKIJOS PREZIDENTU IŠRINKTAS NAUJOKAS BE KOMUNISTINĖS PRAEITIES A. KISKA

  • 1

„Iš niekur“ atsiradęs politikos naujokas ir milijonierius Andrejus Kiska šeštadienį didžiule persvara laimėjo antrąjį Slovakijos prezidento rinkimų ratą, sutrukdydamas kairiųjų veteranui, premjerui Robertui Fico (Robertui Ficui) sutvirtinti savo valdžios pozicijas.

51 metų centristas A.Kiska, kuris savo turtus susikrovė iš vartojimo paskolų verslo, bus pirmasis nuo nepriklausomybės paskelbimo 1993 metais Slovakijos prezidentas be praeities Komunistų partijoje.
„Noriu atkurti žmonių pasitikėjimą prezidento postu“, – sakė A.Kiska pergalės kalboje, kurią pasakė savo rinkimų kampanijos būstinėje sostinėje Bratislavoje.

Šis filantropas, kuris didžiausią savo turto dalį skyrė labdarai, taip pat pažadėjo „padaryti politiką žmogiškesnę“.

R.Fico, kuris tikriausiai liks premjeru iki 2016 metų visuotinių rinkimų, pripažino pralaimėjimą rezultatams parodžius, kad A.Kiska jį lenkia didele persvara.

Pagal rezultatus, kuriuos rinkimų komisija paskelbė suskaičiavusi 99 proc. balsų, už A.Kiską balsavo 59,4 proc. rinkėjų, o už R.Fico – 40,6 proc. rinkėjų.

„Šie rinkimai buvo referendumas dėl Fico ir jo vyriausybės, ir jis aiškiai jį pralaimėjo“, – apie žlugusį premjero bandymą monopolizuoti valdžią sakė Bratislavoje gyvenantis analitikas Grigorijus Mesežnikovas iš Viešųjų reikalų instituto.

„Didžioji dauguma rinkėjų išreiškė savo nusivylimą Fico, jis nesugebėjo mobilizuoti savo pagrindinių rinkėjų“, – pridūrė jis.

Perspektyva, kad socialdemokratų partija „Smer“ gali laimėti ir parlamento, ir prezidento posto kontrolę, įelektrino oponentus šioje buvusioje komunistinėje valstybėje, kurioje gyvena 5,4 mln. žmonių ir kuri 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą (ES), o 2009-aisiais – į euro zoną.

R.Fico partija turi 83 vietų daugumą 150 vietų parlamente, o kiti visuotiniai rinkimai numatomi 2016 metais.
Analitikai taip pat perspėjo, kad jei R.Fico būtų perėmęs prezidento postą, jis būtų galėjęs bandyti priimti konstitucijos pataisą dėl prezidento įgaliojimų sustiprinimo ir parlamentinės sistemos pertvarkymo į prezidentinę.

NESUTEPTAS

A.Kiska labai stengėsi vaizduoti save kaip atramą prieš 49 metų R.Fico bandymus perimti visą valdžią.

„Balsavau už Kiską, kad nelaimėtų Fico, – žurnalistams sakė Denisa Angyalova (Denisa Angialova), šeštadienį atiduodama savo balsą Bratislavoje. – Fico pernelyg ištroškęs valdžios ir aš nenoriu, kad valdytų viena partija“.

Panašiai kalbėjo ir pensininkas Štefanas Horvathas (Štefanas Horvatas): „Balsavau už Kiską, nes jis nėra toks korumpuotas kaip kiti politikai. Jis atneša šviežio oro gurkšnį į politiką ir jis supranta žmones“.

Tokių sunkiasvorių Europos socialistų kaip Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as (Fransua Holandas) ir Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) paremtas kairiųjų veteranas R.Fico bandė vaizduoti A.Kiską politiškai naiviu naujoku.

Tačiau A.Kiska, kurį daugelis laiko savo pastangomis iškilusiu žmogumi, turinčiu gerą uoslę verslui, sėkmingai pasinaudojo savo, kaip politikos naujoko, nesusiteršusio Slovakijos dešiniuosius persekiojančiais korupcijos įtarimais, įvaizdžiu.

Politika šioje šalyje buvo smarkiai supurtyta 2011 metų pabaigoje, kai į internetą buvo nutekinta viena slaptosios tarnybos byla kodiniu pavadinimu „Gorila“, kurioje atskleidžiami įtariami ryšiai tarp oligarchų iš vienos privačios finansinės grupės ir kone viso dešiniojo sparno politinio elito.

Per 2012 metų visuotinius rinkimus įpykę rinkėjai nušalino centro dešinės politikus ir R.Fico laimėjo didžiule persvara, todėl galėjo formuoti vienos partijos vyriausybę, remiamą stiprios nepriklausomos daugumos parlamente.

„Dabar Kiskos tikslas numeris vienas turėtų būti bandymas suvienyti labai poliarizuotą Slovakijos visuomenę“, – sakė Bratislavoje gyvenantis analitikas Eduardas Chmelaras, kuris atkreipė dėmesį į skaldančią rinkimų kampaniją.

„Tai naujas jausmas – balsuoti už save“, – anksčiau šeštadienį sakė A.Kiska, atiduodamas savo balsą gimtajame provincijos mieste Poprade Šiaurės Slovakijoje.

Savo autobiografijoje „Vadovo kelias iš pragaro“ ( Cesta manažera z pekla ) jis prisipažino apie sąžinės perkratymo etapus, „flirtą“ su judaizmu ir budizmu, grįžimą prie katalikybės.

Tačiau R.Fico bandymas pavaizduoti A.Kiską nekompetentingu politikos naujoku, besidominčiu scientologija, rinkėjų neįtikino. Kaltinimus dėl scientologijos A.Kiska neigia.

Naujasis prezidentas bus prisaikdintas birželio 15 dieną, kai baigsis antroji dabartinio kairiųjų prezidento Ivano Gašparovičiaus kadencija.

Elektronikos ir automobilių eksporto varoma Slovakijos ekonomika šiemet, kaip prognozuojama, augs 2,3 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pavardė

įdomi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS