V. Zelenskis pasveikino „precedento neturintį“ saugumo susitarimą su JK | kl.lt

V. ZELENSKIS PASVEIKINO „PRECEDENTO NETURINTĮ“ SAUGUMO SUSITARIMĄ SU JK

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pasveikino „precedento neturintį“ saugumo susitarimą su Jungtine Karalyste, pasirašytą Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Rishi Sunakui viešint Kyjive, kai Rusijos invazija į Ukrainą trunka jau beveik dvejus metus.

„Šiandien yra takoskyros akimirka Europos istorijoje. Ukraina ir Jungtinė Karalystė pasirašė naują, precedento neturintį saugumo susitarimą“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė V. Zelenskis. Jis sakė, kad šis susitarimas bus „pagrindas mūsų tolesniam darbui su kitomis mūsų partnerėmis“.

JK yra pirmoji šalis, pasirašiusi saugumo susitarimą su Ukraina, Didžiojo septyneto (G7) šalims pernai per NATO viršūnių susitikimą susitarus pasirašyti dvišales saugumo garantijų sutartis su Ukraina. Naujas saugumo susitarimas įpareigoja JK teikti „greitą ir ilgalaikę“ pagalbą, jei Rusija kada nors ir vėl užpultų Ukrainą.

Penktadienį į Kyjivą atvykęs R. Sunakas, pirmasis užsienio lyderis, šiemet apsilankęs Ukrainoje, pristatė ir naują finansavimą Ukrainai. Jis paskelbė apie 2,5 mlrd. svarų sterlingų (3,2 mlrd. JAV dolerių) naują karinę pagalbą ir sakė, kad tai siunčia „stiprų signalą“ karo draskomai valstybei.

Ateinančių metų finansavimo paketas yra 200 mln. svarų sterlingų didesnis nei 2022 m. ir 2023 m. suteikta 2,3 mlrd. svarų per metus parama. R. Sunako biuras pranešė, jog tai garantuos „didžiausią dronų pristatymą“.

Dauning Strytas pranešė, kad 2,5 mlrd. svarų sterlingų finansavimas bus skirtas tolimojo nuotolio raketoms, oro gynybai, artilerijos amunicijai ir jūrų saugumui. Maždaug 200 mln. svarų taip pat bus išleista siekiant įsigyti ir pagaminti tūkstančius karinių bepiločių orlaivių. Pasak JK vyriausybės, tai bus didžiausias nei bet kokios kitos šalies dronų pristatymas Ukrainai. Tikimasi, kad dauguma jų bus gaminami JK.

Per spaudos konferenciją kartu su Ukrainos prezidentu R. Sunakas sakė, kad „mūsų oponentai visame pasaulyje mano, jog mes neturime nei kantrybės, nei išteklių ilgiems karams“. Tačiau „Ukraina nėra viena ir niekada nebus viena“, sakė jis. „Jūsų laisvės siekis įkvėpė ir sujaudino Britanijos žmones, laisvų pasaulio valstybių pagalba Ukrainai yra ir investicija į mūsų pačių kolektyvinį saugumą“, – kalbėjo R. Sunakas.

 

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Rishi Sunakas, Jungtinė Karalystė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS