Vokiečių kalbos žinių reikalavimas turkams panaikintas | kl.lt

VOKIEČIŲ KALBOS ŽINIŲ REIKALAVIMAS TURKAMS PANAIKINTAS

Europos Sąjungos (ES) aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį panaikino tvarką, pagal kurią pas savo sutuoktinius į Vokietiją gyventi vykstantys turkai, norintys gauti vizą, privalo turėti vokiečių kalbos pagrindus.

Bylą prieš Vokietiją pradėjo Naime Dogan (Naimė Dohan), kuriai praėjusį sausį Vokietijos ambasada Ankaroje neišdavė leidimo apsigyventi pas savo vyrą, kuris jau 15 metų yra Vokietijos pilietis.

Vizos prašymas buvo atmestas pagal 2007 metų šeimų susijungimo tvarkos reikalavimą, pagal kurį turko sutuoktinis, norintis gauti leidimą gyventi Vokietijoje, privalo sugebėti bendrauti vokiškai bent jau bendriausiomis frazėmis.

Tokios sąlygos buvo iškeltos, siekiant išvengti priverstinių santuokų ir skatinti turkų integraciją į visuomenę.

Tačiau Europos Teisingumo Teismas išaiškino, kad tokia tvarka prieštarauja ES ir Turkijos aštuntajame dešimtmetyje pasirašytai asociacijos sutarčiai, „neleidžiančiai įvesti naujų įsikūrimo laisvės suvaržymų“.

„Toks kalbos žinių reikalavimas apsunkina šeimų susijungimą“, sakoma teismo nutartyje, ir yra „Turkijos piliečių įsikūrimo laisvės naujas suvaržymas“.

Teismas taip pat pridūrė, kad nors vyriausybė gali nustatyti visuomenei naudingus apribojimus – kaip 2007 metų nuostatos, kuriomis buvo siekiama paspartinti integraciją arba kovoti su priverstinėmis santuokomis – „nagrinėjamas kalbos žinių reikalavimas peržengia būtiniausių priemonių, reikalingų šiam tikslui pasiekti, ribą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kjhv

Su tokiu poziuriu, per ES "iskrypelius", etnines tautos greit kalbes ne savo, o imigrantu kalbomis. Kada pasibaigs tautu naikinimas ir pilnas asimiliavimas? Negi masonai mano, kad ju genocido politika tesis dar ilgai, o neatsisuks pries juos pacius???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS