Vokietijos užsienio reikalų ministras perspėja Baltarusiją: griežtesnės sankcijos neišvengiamos | kl.lt

VOKIETIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS PERSPĖJA BALTARUSIJĄ: GRIEŽTESNĖS SANKCIJOS NEIŠVENGIAMOS

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, pirmadienį atvykęs į susitikimą su kolegomis iš Europos Sąjungos (ES), perspėjo, kad Baltarusijai gresia griežtesnės sankcijos dėl migrantų krizės Lenkijos pasienyje.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, atrodo, bando sušvelninti krizę, tvirtindamas, jog nenori konflikto, tačiau H. Maasas pareiškė, kad Briuselis nėra nusiteikęs nusileisti.

„Lukašenka reikalauja, kad panaikintume visas sankcijas. Savo atsakymą pateiksime šiandien. Toliau griežtinsime sankcijas“, – sakė jis, susirinkus ES užsienio reikalų ministrams.

ES ministrai išplėtė teisinio pagrindo būsimoms sankcijoms apimtį, kad sankcijos būtų taikomos ir tiems, kurie kaltinami migrantų gabenimu prie sienos.

27 šalių blokas ketina taikyti sankcijas maždaug 30 Baltarusijos pareigūnų, šalies valstybinei oro transporto bendrovei ir kelionių agentūroms. Tikimasi, kad sąrašas bus baigtas rengti artimiausiomis dienomis.

ES sėkmingai spustelėjo pagrindinius migrantų tranzito centrus, tokius kaip Turkija, kad kelionės į Minską būtų sustabdytos.

Į susitikimą atvykęs ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad šie veiksmai reiškia, jog migrantų antplūdis į Baltarusiją tampa „kontroliuojamas“.

„Turime suteikti humanitarinę pagalbą šiems žmonėms ir užkirsti kelią bet kokiam hibridiniam išpuoliui prieš Europos Sąjungos sienas“, – sakė J. Borrellis.

Lietuvos, besiribojančios su Baltarusija, užsienio reikalų ministras paragino Minsko oro uostą paversti „neskraidymo zona“, kad būtų užkirstas kelias migrantams atvykti.

„Antras dalykas, apie kurį turime kalbėti, yra tai, kaip žmonėms, kurie jau yra Baltarusijoje, užtikrinti saugią kelionę namo, – sakė Gabrielius Landsbergis. – Turime bendradarbiauti su tarptautinėmis organizacijomis, pavyzdžiui, Jungtinėmis Tautomis ir kitomis, kad padėtume žmonėms sugrįžti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

kaip atvyko tegu taip ir isvyksta,musu zmones seni ir taip badauja ,o cia nori,kad juos aprengu ir pamaitintu rado kur ieskoti gero gyvenimo,yegu pragyvena menesi uz 50€ tada zinos koks geras gyvenimas Lietuvoje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS