Vokietijos valdžia pritarė planui palengvinti vardo ir lyties keitimo dokumentuose procedūrą | kl.lt

VOKIETIJOS VALDŽIA PRITARĖ PLANUI PALENGVINTI VARDO IR LYTIES KEITIMO DOKUMENTUOSE PROCEDŪRĄ

  • 1

Vokietijos ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino planą, pagal kurį translyčiams, interseksualiems ir nebinariniams asmenims bus lengviau pakeisti savo vardą ir lytį oficialiuose dokumentuose.

Teisės aktą dar turi patvirtinti parlamentas. Tai vienas iš kelių reformų planų, kurių ėmėsi kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) trijų partijų koalicija ir kuriuos kritikavo konservatyvioji opozicija.

Pagal planuojamą Apsisprendimo įstatymą, kuris rengiamas jau daugiau nei metus, suaugusieji galės pasikeisti vardą ir teisinę lytį civilinės metrikacijos įstaigose be jokių papildomų formalumų. Apie tai jie turėtų pranešti civilinės metrikacijos įstaigai prieš tris mėnesius iki pakeitimo.

Šiuo metu pagal keturis dešimtmečius galiojantį Transseksualumo įstatymą asmenys, norintys pakeisti lytį oficialiuose dokumentuose, pirmiausia turi gauti dviejų ekspertų, „pakankamai gerai susipažinusių su konkrečiomis translytiškumo problemomis“, vertinimą, o po to – teismo sprendimą.

Per daugelį metų Vokietijos aukščiausiasis teismas panaikino kitas nuostatas, pagal kurias translyčiai asmenys turėjo išsiskirti, sterilizuotis ir atlikti lyties keitimo operacijas.

„Įsivaizduokite, kad jūs (...) tiesiog norite gyventi savo gyvenimą ir niekam nieko blogo nelinkite, o tada jūsų klausinėja, kokios jūsų seksualinės fantazijos, kokius apatinius drabužius dėvite ir panašiai, – televizijai ZDF teigė teisingumo ministras Marco Buschmannas (Markas Bušmanas). – Susijusieji su tuo mano, kad tokios apklausos yra labai žeminančios.“

„Dabar tiesiog norime šiek tiek palengvinti gyvenimą nedidelei grupei, kuriai tai labai svarbu“, – pridūrė jis.

Siūlomame teisės akte daugiausia dėmesio skiriama asmenų teisinei tapatybei. Jame nenumatyta jokių Vokietijos lyties keitimo operacijų taisyklių pakeitimų.

Pagal naująsias taisykles 14 metų ir vyresniems nepilnamečiams leidžiama pasikeisti vardą ir teisinę lytį gavus tėvų arba globėjų sutikimą. Jei jie nesutinka, paaugliai gali prašyti šeimos teismo juos nuginčyti.

Jaunesniems nei 14 metų vaikams tėvai arba globėjai turės pateikti prašymus registro įstaigai jų vardu.

Paklaustas apie nuogąstavimus, kad jaunuoliai gali priimti per ankstyvus sprendimus, M. Buschmannas sakė esąs „tvirtai įsitikinęs, kad didžioji dauguma tėvų labai rimtai ir atidžiai paklaus savęs: kas geriausia mano vaikui?“

Įsigaliojus oficialiam vardo ir pavardės bei lyties pakeitimui, vienerius metus nebūtų leidžiama atlikti jokių kitų pakeitimų.

Pagal naująjį teisės aktą, tokių vietų kaip sporto salės ir moterų persirengimo kambariai valdytojai, ir toliau spręs, kas gali jomis naudotis, teigė M. Buschmannas. Jis pridūrė, kad kitų šalių patirtis parodė, jog „paprastai tai nėra praktinė problema; vis dėlto mes ją išsprendėme, kad atsižvelgtume į dėl to susirūpinusių žmonių problemas“.

Ispanijos parlamentas vasarį priėmė įstatymą, pagal kurį vyresniems nei 16 metų asmenims leidžiama keisti teisiškai įregistruotą lytį be jokios medicininės priežiūros.

Škotijos parlamentas gruodį priėmė įstatymo projektą, pagal kurį 16 metų ir vyresni asmenys galės pakeisti lytį asmens tapatybės dokumentuose savo pareiškimu. Šį įstatymą vetavo britų vyriausybė, o Škotijos pirmasis ministras pažadėjo užginčyti šį sprendimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu nepakeisit jūs lyties

genetiška vistiek vyras bus vyru, net jei papus prisisius ir moteriškai apsirengs, net jei kiaušus ir pimpi nusipjaus - vistiek bus vyriškos lyties, net jei drošis per rudają - vistiek bus vyriškos lyties, tik pe.. agrastas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS