Išaugti vardai | kl.lt

IŠAUGTI VARDAI

Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, tai viena iš asmens atgimimo išraiškų. Kam toli dairytis? Neseniai garsus Lietuvos verslininkas pasikeitė netgi pavardę. „Apsisprendžiau todėl, kad dabar nesu toks aktyvus ir viešas žmogus, kaip buvau kadaise. Kaip tik tinkamas metas pagalvoti apie savo tapatybę“, – televizijai duotame interviu paaiškino Ignu Diliu tapęs Ignas Staškevičius.

Sunkiau, kai į naujosios tapatybės paieškas leidžiasi įstaigos. Visuomenę jau kurį laiką kaitina garsios Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos bandymai keisti pavadinimą – ne tiek sprendimas atsisakyti „Stalino saulės“ vežėjos vardo, kiek pastangos surasti naująjį. Kauno S. Nėries mokyklai buvo paprasčiau: atėjo vadovauti garsus sporto komentatorius ir „perkrikštijo“ į Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinę mokyklą, vėliau – gimnaziją.

Ne tokia jau ir teisinga liaudies išmintis, bylojanti: „Kaip pavadinsi – taip nepagadinsi“. Pagadinti galima.

Iki sostinės gimnazijos vardynų dar toloka, nes ieškoma pavadinimo, kuris atskleistų gimnazijos tapatybę, o siūlomi skamba gražiai, bet maža bendro su jos istorija teturi. Šv. Kotrynos, Vandos Daugirdaitės-Sruogienės, Medijų, Senamiesčio ir t. t., netgi Jono Meko – „meniu“ įvairus. Alumnų draugija siūlo sugrąžinti istorinį gimnazijos vardą – Kunigaikštienės Birutės.

Kad vardo parinkimas – itin atsakingas ir ilgalaikis sprendimas, įrodo dabartinis blaškymasis. Nors sostinės savivaldybės taryba jau turėjo svarstyti, ar S. Nėries gimnaziją pervadinti Šv. Kotrynos vardu, dar iki posėdžio mokykla pakeitė nuomonę dėl siūlomo pavadinimo.

Taigi ne tokia jau ir teisinga liaudies išmintis, bylojanti: „Kaip pavadinsi – taip nepagadinsi“. Pagadinti galima. Pavymui bėga ir paskutinioji S. Nėries vardu Lietuvoje vadinta mokykla Vilkaviškyje: įstaigos apsisprendimas keisti pavadinimą jau suderintas su mokyklos bendruomene, vietos savivaldybe, tačiau naujo pavadinimo variantų kol kas neatskleidžiama. Paskubėjus, žiūrėk, po kurio laiko vėl gali tekti keisti...

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Aštri Akis Indėno

Spausdinam ir spausdinsim jos , poetės , lyriką , bet kolaborantės vardu nevadinsim nieko. Elgsimės kaip norvegai su stipriu rašytoju, bet kolaborantu K. Hamsunu. Jis , beje, buvo gavęs trejetą metų norvegiškų Pravieniškių.

Vytas

Siūlau pavadinti "Chuivembinų gimnazija"

Pabaikime karus su seniai mirusiais

Vienas iš pagrindinių intelekto, kultūros požymių – pakantumas kitokiai nuomonei. Iš jo atsiranda pagarba kitam žmogui. Nepakantumo kraštutinumas – fanatizmas. Fanatikai – žemesnio intelekto žmonės ir jais puikiai naudojasi žymiai gudresni už juos. Kokios neapykantos bangos kyla viešose erdvėse pasitelkiant fanatizmo resursą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS