Ginkluoti vyrai Čečėnijoje užpuolė žurnalistę J. Milašiną | kl.lt

GINKLUOTI VYRAI ČEČĖNIJOJE UŽPUOLĖ ŽURNALISTĘ J. MILAŠINĄ

Žmogaus teisių grupė „Memorial“ antradienį pranešė, kad pripažinimą dėl savo tyrimų pelniusi Rusijos žurnalistė iš laikraščio „Novaja Gazeta“ atsidūrė ligoninėje po to, kai kelionės į Čečėniją metu ją ir advokatą Aleksandrą Nemovą smarkiai sumušė ginkluoti užpuolikai.

„Jelenai Milašinai sulaužyti pirštai, ji vis praranda sąmonę. Visas jos kūnas nusėtas mėlynėmis“, – socialiniuose tinkluose pranešė grupė.

Incidentas įvyko ankstų antradienio rytą, kai J. Milašina ir A. Nemovas važiavo iš oro uosto.

„Jie buvo žiauriai spardomi, taip pat ir į veidą, jiems buvo grasinama mirtimi ir ginklu į galvą. Jų įranga buvo atimta ir sudaužyta“, – nurodė „Memorial“.

Tuo metu vaizdo įraše, kuriuo dalijasi nepriklausomi Rusijos leidiniai, J. Milašina pasakoja Čečėnijos ombudsmenui Mansurui Soltajevui apie patirtą užpuolimą.

„Klasikinis pagrobimas, kaip ir anksčiau. Tokio jau seniai nebuvo. Jie mus prispaudė, išmetė vairuotoją, taksistą iš automobilio. Jie įlipo į vidų, nulenkė mums galvas, surišo rankas, parklupdė mane ant kelių, įrėmė pistoletą į galvą. Kažkodėl jie viską darė nervingai, jiems nepavyko surišti mano rankų“, – pasakojo ji.

Jos galva buvo nuskusta ir aplieta briliantine žaluma, o rankos sutvarstytos.

Žiniasklaidos teisių gynimo grupė „Žurnalistai be sienų“ pareiškė, kad yra pasibaisėjusi žiauriu J. Milašinos užpuolimu.

Incidentą patvirtino „Novaja Gazeta“.

Laikraštis nurodė, kad tiek žurnalistė, tiek advokatas šiuo metu yra Čečėnijos sostinės Grozno ligoninėje.

Pasak Kovos su kankinimais grupės, žurnalistė ir advokatas bus perkelti į Beslano ligoninę. Juos į Šiaurės Osetiją lydės M. Soltajevas. Kaip pranešama, Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas asmeniškai davė nurodymą po pokalbio telefonu su Rusijos žmogaus teisių ombudsmene Tatjana Moskalkova.

„Novaja Gazeta“ pareiškė, kad J. Milašina Grozne turėjo dalyvauti teisme, kuriame bus skelbiamas nuosprendis Zaremai Musajevai, trijų tremtinių, kritikuojančių R. Kadyrovą, motinai.

Z. Musajevą čečėnų pajėgos sulaikė praėjusių metų sausį Žemutiniame Naugarde – mieste, esančiame už 1 800 km į šiaurę nuo Čečėnijos.

Antradienį teismas jai skyrė pusšeštų metų kalėjimo, pripažinęs ją kalta dėl smurto prieš policijos pareigūnus.

Praėjusių metų vasarį „Novaja Gazeta“ pranešė, kad J. Milašina turėjo kuriam laikui išvykti iš Rusijos, kai iš Čečėnijos vadovybės sulaukė grasinimų nužudyti.

J. Milašina didžiausiam Rusijos nepriklausomam laikraščiui „Novaja Gazeta“ daug metų rašė apie teisių pažeidimus Čečėnijoje.

„Novaja Gazeta“, kurios vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas 2021 metais pelnė Nobelio taikos premiją, nuo 2000-ųjų neteko šešių savo žurnalistų ir bendradarbių, įskaitant žurnalistę tyrėją Aną Politkovskają.

Skirdama daug dėmesio teisių pažeidimams Čečėnijoje, J. Milašina pasekė 2006-aisiais nušautos A. Politkovskajos, aršios Kremliaus politikos Čečėnijoje kritikės, pėdomis.

Rusijos naujienų agentūros citavo T. Moskalkovą, kuri teigė, kad incidentas turėtų būti kruopščiai ištirtas, o kaltininkai patraukti atsakomybėn.

„Žurnalistės saugumas bus visiškai užtikrintas“, – sakė ji, patvirtinusi, kad žurnalistė bus išvežta į kito regiono ligoninę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Matyt. ,buvo prisidirbus, kad gavo pagal nuopelnus. Čečėnai kerštingi. Kita karta nupjaus galvą.

Tadas

Kaune yra cecenijos aikste. Jie mums irgi broliai kaip ir ukrainieciai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS