FIFA 2018 kovas komentuosiantis T. Meškonis: apie favoritus ir komentatoriaus svajonę | kl.lt

FIFA 2018 KOVAS KOMENTUOSIANTIS T. MEŠKONIS: APIE FAVORITUS IR KOMENTATORIAUS SVAJONĘ

Kiekvienas pasaulio futbolo čempionatas beveik nepalieka abejingų – didelė dalis televizijos žiūrovų tiesiog paskęsta turnyro milžiniškuose stadionuose kunkuliuojančių aistrų sūkuryje.

Tačiau kai vieniems šis futbolo mėnuo – pramoga, kitiems – darbas. Vienas pastarųjų – jau 24 metus pasaulio futbolo čempionatus komentuojantis Tautvydas Meškonis. Šiemet jo balsą ir įžvalgas vėl išgirs LRT žiūrovai bei naujienų portalo LRT.lt skaitytojai. O kaip jis pats sako, tai darbas, kurį drąsiai galima vadinti malonumu.

Žiūrovams dėkingas čempionatas

Pirmąkart 1994 metais JAV vykusias svarbiausio futbolo turnyro pasaulyje batalijas komentavęs T. Meškonis pasakoja, kad būta visko – rungtynes teko komentuoti ir labai anksti ryte, ir vėlai vakare, tad šiemet vykstantis čempionatas dėl rungtynių laikų žiūrovams yra itin palankus.

„Žiūrint į tai, kurioje šalyje vyksta rungtynės, tai šis čempionatas tiek komentatoriams, tiek žiūrovams, manau, yra dėkingas – laikai patogūs laikai. Ne tokie kaip buvo Brazilijoje, ar kai čempionatai buvo Pietų Korėjoje ir Japonijoje, JAV“, – prisiminimais dalijasi pašnekovas.

Tiesa, ne viskas ten rožėmis klota. Rusija itin kritikuojama dėl ekspansinės užsienio politikos ir žmogaus teisių pažeidimų šalies viduje. Daug klausimų kelia ir Rusijoje esantys komunikacijos tinklai, kurie nežinia, ar atlaikys jiems tenkantį krūvį.

„Rusija – ne visada nuspėjama šalis. Nežinia, kaip ten viskas vyks... Komentatorių darbas tuo ir sudėtingas, kad negali nuspėti, kokie iššūkiai tavęs laukia. (...) Manau, kad gali būti visko. Įdomu, kaip ten viskas bus kalbant apie techninę pusę – gali iškilti kokių nesklandumų. Nors rusai, kaip parodė ir Sočio olimpinės žaidynės, stengiasi pasauliui parodyti, kad viskas ten gerai. Jie stengiasi tai padaryti, tačiau ne visada viskas pavyksta taip, kaip norėtųsi“, – mano T. Meškonis.

Tiesa, pernai vykusiame Konfederacijų taurės turnyre šie tinklai savo funkcijas atliko – pasaulio čempionato įžanga dažnai vadinamas turnyras praėjo be nesklandumų.

Iššūkiai teisėjams

Deguto šaukštu medaus statinėje gali tapti ir kartais ne savo noru pagrindiniais rungtynių personažais tampantys teisėjai. O šiemet jiems dar problemų gali sukelti ir technologijos. Nors vartų linijos technologija nekelia klausimų ir puikiai veikia, aistras kelia vaizdo teisėjas (VAR, Video assistant referee – angl.). Ši technologija, kai pagrindinis rungtynių arbitras gali kreiptis į prie ekranų sėdinčius kolegas ar pats peržiūrėti epizodą, dėl kurio jis nėra įsitikinęs. Kai europiečiai prie šios sistemos jau, kartais ir sukandę dantis, pamažu prisitaiko, kituose žemynuose ši technologija dar yra naujiena.

„Komentatoriams, tikiuosi, keblumų nebus. Tuo labiau, kad buvo galimybė susipažinti su ta VAR sistema – kalbėjomės su teisėjais, kurie paaiškino, kaip ji veikia. Tačiau jie sako, kad iššūkiai greičiausiai vis dėlto laukia ne žaidėjų, ne komentatorių, o pačių teisėjų. Jei europiečiai teisėjai jau daugmaž su ta VAR sistema yra kažkiek susipažinę, tai problema turbūt bus su teisėjais iš Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos žemynų, kurie niekada nėra susidūrę su ta sistema. Žinoma, buvo apmokymai, kursai, tačiau klausimas, kaip jie reaguos, kaip elgsis tose situacijose, kuriose gali ir patyrę arbitrai pasimesti“, – klausimą dėl teisėjų kompetencijos kelia T. Meškonis.

Alyvos į amžiną diskusiją apie teisėjus įpylė ir faktai apie korupciją. Praėjusią savaitę buvo nufilmuotas Ganos futbolo federacijos prezidentas, imantis 65 tūkstančių dolerių kyšį. Adenas Range`as Marwa FIFA organizuojamose varžybose dalyvauja jau dešimtmetį, o šiųmetiniame turnyre turėjo dalyvauti kaip šoninis arbitras.

Didžiausias pasaulyje futbolo organas FIFA, kuris suteikia teisę rengti ir pasaulio čempionatus, jau senai kenčia nuo korupcijos – dėl įtarimų ja palikti postą buvo priverstas net 17 metų šiai organizacijai vadovavęs šveicaras Seppas Blatteris. Jo kėdės minkštumą išbandantis Gianni Infantino taip pat neišvengė kaltinimų naudojantis tarnybine padėtimi. Šešėlis krito ir ant Rusijoje rengiamo turnyro – yra manančių, kad čia čempionatas rengiamas irgi nebe papildomo šeimininkų dosnumo.

Turnyro nelaimėliai

Tačiau čempionatas tikrai prasidės jau ketvirtadienį, o tokie įtarimai galiausiai nuguls į istorijos paraštes – visas dėmesys neabejotinai kryps į turnyro dalyves. Šioje kompanijoje trūks ir nemažai žinomų vardų. Štai Europos atrankoje į čempionatą suklupo futbolo milžinės Italija ir Nyderlandai.

Tikrai rastume ką jomis pakeisti – nenoriu nieko įžeisti, bet turbūt būtų ką galima išimti ir į jų vietą įdėti tuos pačius italus arba olandus. Bet tokia yra atranka ir visada kai kurios stiprios Europos ar Pietų Amerikos komandos nepatenka.

„Žinoma, gaila, kad šių komandų nebus, labai gaila. Tikrai rastume ką jomis pakeisti – nenoriu nieko įžeisti, bet turbūt būtų ką galima išimti ir į jų vietą įdėti tuos pačius italus arba olandus. Bet tokia yra atranka ir visada kai kurios stiprios Europos ar Pietų Amerikos komandos nepatenka. Reikėtų paminėti ir gana pajėgią JAV komandą, kuri nepateko į pasaulio čempionatą, nors pastaruoju metu demonstruoja neblogo lygio futbolą. Tai yra atranka. Gaila, bet nieko nepadarysi“, – konstatuoja T. Meškonis.

JAV nepatekimas į čempionatą nustebino daugelį. Prieš paskutines atrankos rungtynes ši komanda buvo įsitaisiusi bilietą į Rusiją garantuojančioje trečioje atrankos vietoje, tačiau pralaimėjimas atrankos autsaiderei Trinidado ir Tobago rinktinei amerikiečius nustūmė į svajas daužančią penktąją vietą. Pietų Amerikoje atrankos barjero neįveikė praėjusią vasarą Rusijoje surengtame Konfederacijų taurės turnyro finale žaidusi Čilė, kurios dabartinę rinktinę daug kas vadina auksine karta – komandoje yra tokios skambios pavardės kaip Alexis Sanchezas bei Arturo Vidalis.

Kas laimės?

Šių rinktinių nebuvimas pasaulio čempionate atims daug džiaugsmo futbolo sirgaliams, tačiau visgi į ką pagainioti akis, tikrai bus – į Rusiją atvyksta 32 stipriausios futbolo rinktinės pasaulyje.

„Jei kalbėsime apie favoritus, manau, kad nieko nenustebinsiu. Jei užduosite šį klausimą 10–12 metų berniukui, kuris lanko treniruotes, domisi futbolu, jis panašiai atsakytų kaip futbolo komentatorius. Didysis ketvertas – favoritų titulą ginantys vokiečiai, fiasko praėjusiame čempionate patyrę brazilai, prie jų pridėčiau Ispanijos komandą ir Prancūzijos rinktinę“, – įsitikinęs pašnekovas.

 

Itin pasikeitusi, lyginant su praėjusiu pasaulio čempionatu, Vokietija, sieks apginti nugalėtojų titulą, AFP/Scanpix nuotr.

Kur kas įdomiau ir daugiau nežinomųjų kalbant apie turnyro „juoduosiu arkliukus“ – prie favoritų nepriskirtas, tačiau jiems kortas galinčias gerokai sumaišyti rinktines.

„Kroatijos komanda, tie patys belgai. Apie juos jau ne pirmą čempionatą kalbama, kad auga nauja karta, nors ta nauja karta jau užaugo, tačiau pasiekimai pastaruoju metu nėra jau tokie dideli. Galbūt iššaus šįkart. Kalbant apie Anglijos rinktinę, tai jos sirgaliai piktai juokauja, kad pavargo kažko tikėtis iš šios komandos. Tačiau tai gana pajėgi rinktinė ir visko gali būti. Mūsų kaimynai lenkai turi Robertą Lewandowskį, dar kelis žaidėjus, rungtyniaujančius pajėgiuose klubuose. Man jų žaidimas patinka – pavyzdžiui, kaip jie žaidė Europos čempionate. Tačiau lenkus statyčiau žemiau. Portugalai abejoju, ar pakartos savo triumfą praėjusiame Europos čempionate“, – prognozavo T. Meškonis.

Įgyvendinta komentatoriaus svajonė

Nors prognozių, emocijų ir laukimo daug, tačiau jos visos ir nuguls Simono Konarskio gatvėje. T. Meškonis, kaip ir kiti rungtynes komentuojantys futbolo žinovai ir žinovės, emocijas žiūrovams bandys perteikti iš LRT studijos. Tačiau, kaip teigia pats, šis darbas vis tiek teikia malonumą, o prieš 20 metų pavyko įgyvendinti ir komentatoriaus svajonę.

„Teko komentuoti futbolą būnant pačiame pasaulio čempionate – tas rungtynes, kurios vyko Paryžiaus „Stade de France“, kadangi „Parc des Princes“ stadione mes neturėjome komentatoriaus pozicijos. Teko komentuoti 10 rungtynių gyvai, kitas teko komentuoti iš tų vadinamųjų „Off Tube“ (komentuojama studijoje priešais ekraną – LRT.lt). Tai čia – didžiausia komentatoriaus svajonė. Džiaugiuosi, kad kažkada pavyko ją įgyvendinti ir komentuoti tą patį pasaulio futbolo čempionato finalą būnant stadione.

Tai visai kitas jausmas nei kai sėdi studijoje Vilniuje ar tame pačiame Paryžiuje. Žaidžia nepažįstamos komandos – nei kurias tu palaikai, nei už kurias sergi, tačiau klausaisi himnų, klausaisi žiūrovų reakcijų ir virpuliukai per kūną eina. Tai visai kitas darbas. Tai yra svajonė“, – apie 80 tūkst. vietų stadione komentuotas 1998 metų pasaulio futbolo čempionate finalo rungtynes, kuriose turnyro šeimininkai prancūzai net 3:0 įveikė brazilus, pasakoja komentatorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Alt

Nestumkit ant Meškonio. Jis komentuoja visiems, o judu m.dienai.

Meškioni, meškioni,

kad tu žnotum kaip esi (kartu su kesminu) įgrįsęs lLietuvos žiūrovams. Juodai.

Kostia

O siaubas! Ir vėl tas “nepakeičiamas” žmogelis šiurpins mus. Absoliutus nusišnekėjimas, kažkoks statistikas. Geriau jau Kesminas, nors ir tas “grybaujantis”. LRT žiauri stagnacija!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS