Lietuvis – tarp lyderių Anglijos akrobatinio skraidymo čempionate | kl.lt

LIETUVIS – TARP LYDERIŲ ANGLIJOS AKROBATINIO SKRAIDYMO ČEMPIONATE

  • 1

Vienintelis lietuvis, dalyvaujantis Anglijos akrobatinio skraidymo čempionate, pateikė staigmeną, besivaržydamas vos kartą bandytu orlaiviu „XA41“. Po pirmosios privalomosios programos įsiveržė į lyderius ir pelnė trečią vietą tarp dešimties dalyvių, o atlikęs antrąjį nežinomos programos skrydį, džiaugėsi pirma vieta.

Spalio 6 dieną (ketvirtadienį) turėjęs startuoti atvirasis Anglios akorbatinio skraidymo čempionatas dalyvius labiausiai vargino ne privalomųjų ar nežinomų programų sudėtingumas, bet laukimas. Dėl prastų oro sąlygų čempionato organizatoriams teko net dvi dienas atšaukti.

Vos kartą bandytu lėktuvu – tiesiai į varžybas

„Orų dievai“ buvo negailestingi ir Anglijos akrobatinio skraidymo čempionate Lietuvai atstovaujančiam „Iron Wolf aerobatics“ komandos pilotui Igoriui Lobanovui. Tik atvykus į Didžiąją Britaniją lietuvio akys vis krypo į dangų ir laukė, kada oro sąlygos leis bent trumpam įsėsti ir prieš varžybas pasibandyti orlaivį „XA41“.

„Antradienį praktiškai jau sėdantis į lėktuvą bandomajam skrydžiui pradėjo itin stipriai lyti ir nenustojo iki pat trečiadienio. Oro prognozės žadėjo pagerėjimą tik į vakaro pusę. Visą trečiadienio pavakarę budėjome, tikrąja to žodžio prasme, prie angaro, laukdami bent kažkokio pagerėjimo bandomajam pakilimui su „XA41“. Labai nesinorėjo pirmą įskaitinį pratimą atlikti nežinomoje vietovėje su nė karto nebandytu lėktuvu“, – po pirmosios trečiadienio treniruotės sakė pilotas I. Lobanovas.

Sportininkas itin džiaugėsi, kad visgi pavyko nebandytu orlaiviu praskristi ir atlikti bent kelias figūras.

Nuo pat pirmojo skrydžio lietuvis įsiveržė į lyderius

Tačiau tik šeštadienį dalyviai galiausiai galėjo atsikvėpti ir nusiteikti pirmiesiems savo skrydžiams atvirajame Anglijos akrobatinio skraidymo čempionate. Burtai lėmė, kad Lietuvai atstovaujantis „Iron Wolf Aerobatics“ komandos pilotas I. Lobanovas skris septintas su vos kartą bandytu orlaiviu „XA41”.

„Pirmasis Igorio skrydis, įvertinus tai, kad tai buvo tik antras kartas su lėktuvu „XA41“, visumoje buvo geras, solidus pagal skridimo stilių ir vietos kvadrate laikymą be jokių rimtesnių klaidų“, – iš karto po Igorio skrydžio komentavo akrobatinio skraidymo profesionalas, Lietuvos rinktinės ir „Iron Wolf aerobatics“ komandos treneris Eltonas Meleckis.

Čempionato teisėjai lietuvio skrydį taip pat įvertino palankiai. Jam atiteko trečia vieta tarp dešimties standartinėje kategorijoje besivaržančių dalyvių. Po pusantros valandos I. Lobanovas vėl kilo į dangų ir jau atliko nežinomos programos figūras. Nors savo skrydį sportininkas vertino kukliai, tik pasakydamas, kad neblogai pavyko viską atlikti, teisėjai pilotui iš Lietuvos visgi skyrė aukštus balus. Lietuvis pasirodė geriausiai iš visų dalyvių ir iškovojo pirmą vietą antrame nežinomo komplekso pratime.

„Su lėktuvu jaučiuosi gerai. Džiaugiuosi, kad visgi jis nėra kardinaliai kitoks nei mano „XA42“. Bet visgi nesijaučiu visiškai „savoje lėkštėje“, tad pilotavimo klaidos gali bet kada pasitaikyti. Tačiau dabar labai tikiuosi „nesudegti“ morališkai bei fiziškai ir neleisti gerajai pradžiai sugadinti pabaigos. Stengsiuosi „nesiplėšyti“, nebandyti skristi geriau nei moku, parodyti švarų ir griežtą skrydį ir reikia tikėtis, kad to pakaks aplenkti daugiau patirties turintį čempionato lyderį – Davidą Tomsoną. Iki jo man tetrūksta apie 100 taškų“, – po rezultatų paskelbimo sakė pilotas I. Lobanovas.

Su kiekvienu skrydžiu programa sudėtingėja 

Sekmadienį čempionato dalyviai skirs paskutinį kartą, jei tik oro sąlygos leis. Dalyvių lauks daug sudėtingesnė nežinoma programa, kurios metų laukia nemažai figūrų ir skridimų apsivertus, nusimato daug „stumdymo“ ir „ėjimų ant nugaros“.

Pasak E. Meleckio, tai savaime apsunkina kompleksą, nes skrendant apsivertus sunkėja orientacija, o greitaeigės „neigiamos“ figūros sukuria dideles neigiamas apkrovas.

„Jeigu pilotas pastarąjį kompleksą atliks itin agresyviai, galima tikėtis 8 G apkrovos, o tai reiškia, kad pilotą iš sėdynės „plešia“ apie 640 kilogramų jėga. Ryt lauks ne iš lengvųjų dienų, nes ir pačios figūros daug sudėtingesnės ir klastingesnės“, – gautą trečiąjį nežinomo komplekso pratimą komentavo komandos treneris.

Šiandien ir paaiškės, kas laimės atvirąjį Anglijos akrobatinio skraidymo čempionatą. Lietuvis šiuo metu bendroje dalyvių lentelėje užima antrą vietą.

GALERIJA

  • Lietuvis – tarp lyderių Anglijos akrobatinio skraidymo čempionate
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skiep

nuo kada jis lietuvis?Igor Lobanov,gal rusas o gal ukrainaS,BET NE LIETUVIS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS