Mėnulio pilnaties poveikis: mitas ar tiesa? | kl.lt

MĖNULIO PILNATIES POVEIKIS: MITAS AR TIESA?

Ieškantieji paaiškinimų, kodėl kartais žmonės staiga pradeda elgtis neprognozuojamai, sunkiai užmiega, linkę tai sieti su mėnulio pilnaties poveikiu. Tai mitas ar tiesa?

Nuomonės išsiskiria

"Mėnulis žmogų veikia kaip jūrą ir vandenyną ir taip yra todėl, kad mūsų organizme – net 80 proc. vandens, – įsitikinusi Šilainių poliklinikos Psichikos sveikatos centro vadovė Sonata Rudžianskienė. – Žmogaus, ypač jautresnio, smegenų ląstelės taip pat jautresnės mėnulio poveikiui."

Psichiatrės pastebėjimu, pilnaties savaitę pacientų padaugėja beveik trečdaliu.

"Vis dėlto kai kurie mano kolegos teigia, kad tai tėra sutapimai, o ne pilnaties poveikis, – atviravo S.Rudžianskienė. – Jie remiasi pavienėmis publikacijomis."

S.Rudžianskienė įsitikinusi, kad kolegų vadinami sutapimai, kurie kartojasi kas mėnesį ir trunka po savaitę, turėtų būti aiškinami kitaip.

"Seniai pripažinta, kad saulės sprogimai ir elektromagnetiniai laukai veikia žmogaus širdį ir kraujagysles. O kad mėnulis kaip fizinis kūnas turi įtakos mūsų veiklai, kažkodėl bandoma neigti, – gynė savo nuomonę psichiatrė. – Iš tikrųjų mokslas dar nėra visko paaiškinęs. Gal negausūs užsienio mokslininkų bandymai su savanoriais ir nėra pagrindę šios versijos. Tačiau mokslas pernelyg tuo ir neužsiima, nes tai nėra komercinė sritis."

S.Rudžianskienės pastebėjimu, pavojingiausios – dvi trys dienos prieš pilnatį. Būtent tada paūmėja nemotyvuotų, sunkiai prognozuojamų išsišokimų. Per pilnatį pablogėja sergančiųjų depresija būsena – jie skundžiasi miego sutrikimu ir prastesniu vaistų poveikiu.

Vyresnių žmonių problema

Panašiai, kodėl per pilnatį padaugėja sveikata besiskundžiančių pacientų, aiškina ir Šilainių poliklinikos Psichikos sveikatos centro gydytoja psichiatrė Dalia Jaučkojienė.

"Dažniausiai ši problema kamuoja vyresnius nei 50 metų žmones, – dalijosi savo patirtimi D.Jaučkojienė. – Jaunimas į mėnulio fazių pasikeitimus nelabai reaguoja. Manau, todėl, kad jie daugiau užsiėmę, turi mažiau laiko savianalizei."

D.Jaučkojienė pastebėjo, kad pacientų, besiskundžiančių prasta savijauta, padaugėja jau per priešpilnį. Tačiau per jį ir pilnatį paaštrėja ne tik psichikos sutrikimai, bet ir padaugėja insultų, infarktų – ima šokinėti kraujospūdis.

"Nors įprasta teigti, kad per mėnulio pilnatį suaktyvėja tam tikros žmonių grupės, moksliškai tai nėra ištirta, – tvirtino vaikų ir paauglių psichiatrė, Centro poliklinikos Psichikos sveikatos centro vadovė Vida Matulionienė. – Nėra mokslu pagrįstų duomenų ir apie tai, kaip mėnulio fazės veikia vaikus ir paauglius. Visos tos kalbos tėra spėlionės."

Savo nuomonės, ar padidėjęs vaiko ožiavimasis nėra pilnaties, o ne jo išlepinimo padarinys, kaip įprastai manoma, neturėjo ir D.Jaučkojienė.

Žaizdos gyja vienodai

Kalniečių poliklinikos chirurgas Gintautas Laurinavičius, dirbantis Traumatologijos skyriuje, pastebėjo, kad per pilnatį padaugėja traumų, muštynių, suaktyvėja psichikos ligoniai.

"Tai susiję su vandeniu: jis sudaro 85 proc. mūsų smegenų. Žmogaus kaukolė uždara, mėnulio veikiamam vandeniui nėra kur plėstis, dėl to pradeda brinkti smegenys ir sutrinka psichika", – dėstė G.Laurinavičius.

Kodėl ne visi žmonės tam vienodai jautrūs, chirurgas atsakymo neturėjo. Teigė nepastebėjęs, kad mėnulio fazės turėtų įtakos žaizdų gijimui, nes šios paprastai neužgyja per vieną savaitę. O mėnulio fazė trunka būtent tiek.

Miegas sutrinka ne visiems

Lietuvos miego medicinos draugijos prezidentė, Europos miego draugijos valdybos narė profesorė Vanda Liesienė aiškino, kad vieniems žmonėms miegas per pilnatį sutrinka, kitiems – ne.

"Kiekvieno žmogaus centrinė nervų sistema yra skirtinga, skirtingai reaguoja ir į šviesą. Jei per pilnatį žmonės neužsidengia langų, juos veikia ryškesnė mėnulio šviesa. Apšvietimo ryškumui jautrūs žmonės dažnai būna jautrūs ir meterologiniams pakitimams. Miego sutrikimai būdingi žmonėms, kurie itin jaučia atmosferinio slėgio pokyčius", – sakė profesorė V.Liesienė.

Pagrindinis profesorės patarimas prasčiau per pilnatį miegantiems žmonėms – gerai užtamsinti langus.

"Amerikiečių mokslininkai siūlo ir minkštus akinius, naudojamus skrydžio metu. Jie taip pat reguliuoja šviesos srautą", – dalijosi savo pastebėjimais V.Liesienė.

Vis dėlto, anot gydytojos neurologės, miego sutrikimai dažniausiai būna susiję ir su kitais sveikatos sutrikimais. Sveiko žmogaus jokios mėnulio fazės paprastai neveikia.

"Jeigu prastai miegi dvi ar tris naktis, sumažėja imuninės sistemos atsparumas, – tęsė jau 40 metų miego sutrikimus tyrinėjanti V.Liesienė. – Žmogaus amžius įtakos miego sutrikimams neturi. Jeigu žmogus jautrus mėnulio šviesai, jis jautrus tam visą gyvenimą. Miego sutrikimai nėra susiję ir su tuo, ar žmogus priklauso vieversio, ar pelėdos tipui. Tačiau, jeigu vieversys eis miegoti porą valandų vėliau nei įprastai, jis ilgai neužmigs. Tik tai neturi jokio ryšio su pilnatimi."

Kaip sumažinti poveikį

Jautresni žmonės jau per priešpilnį, likus dviem trims dienoms iki pilnaties, galėtų vartoti vaistų.
Žinant, kad pilnatis sukels problemų, reikia stengtis pozityviai reaguoti į problemas, vadovautis protu, o ne jausmais, daugiau pabūti gryname ore.
Ypač gerai veikia fizinis aktyvumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS