Pagalba nukentėjusiems nuo nusikalstamos veikos | kl.lt

PAGALBA NUKENTĖJUSIEMS NUO NUSIKALSTAMOS VEIKOS

Stebėdami informaciją viešoje erdvėje matome  pranešimus apie įvairius nusikaltimus ir apgailestaudami suprantame, kad tai neatsiejama mūsų kasdienybės dalis, tačiau niekas nesame pasiruošę tapti nusikaltimo auka.

Nesvarbu, ar kalbama apie smulkią vagystę, užpuolimą ar bet kurią kitą nusikalstamą veiką: tapęs nusikaltimo auka dažniausia  žmogus  sutrinka, nebežino ką daryti, kur kreiptis pagalbos.  Iškyla daugybė klausymų: kur kreiptis su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą, kokią informaciją gali gauti vykstant tyrimui, kaip vyksta nepilnamečių apklausa ir t.t

Nusikaltimo metu žmogus netenka svarbiausios savo gyvenimo dalies saugumo jausmo, tai gali sukelti bejėgiškumo ir sutrikimo jausmą. Nukentėjusysis tikisi teisėsaugos ir  visuomenės pripažinimo, kad įvyko nusikaltimas ir jis nukentėjo. Siekiant pamiršti traumuojantį, stresą sukėlusį įvykį  reikia emocinio palaikymo ir pagalbos.

Patyrus nusikaltimą svarbu kreiptis į teisėsaugą. Dažnu atveju, tai nėra lengva- patiriamas stresas, baudžiamojo proceso metu  tenka vėl išgyventi emocijas kurias norisi pamiršti. Kreipimasis į teisėsaugos sistemą, baudžiamasis procesas vyksta pagal taisykles ir procedūras, nurodytas įstatymuose. Siekiant atstatyti teisingumo jausmą žmogui tenka praeiti informacijos labirintais. Rasti būdų gauti reikiamą informaciją apie baudžiamojo proceso eigą nukentėjus nuo nusikalstamos veikos, tačiau pritrūksta informacijos pateiktos lengvai suprantama kalba.

2021 m.  priimtas įstatymas numatantis pagalbą asmenis nukentėjusiems nuo nusikatamos veikos. Jame numatyta, kad nukentėjęs, asmuo nepriklausomai nuo to kreipėsi į policija ar ne - turi teisę gauti specialistų pagalbą. Lietuvoje tokią pagalbą teikia akredituotos pagalbos tarnybos.

Kauno apskrities moterų krizių centras veikiantis, kaips Pagalbos tarnyba suteikia profesionalią pagalbą atsižvelgiant į individualius nukentėjusio asmens poreikius. Pagalbos tarnyba teikia emocinę, psichologinę ir teisinę pagalbą,  tarpininkauja bendraujant su kitomis institucijomis, suteikia informaciją apie nukentėjusio asmens teises ir jas galinčias užtikrinti institucijas.

Pagalbos tarnybos teikiamą kompleksinę pagalbą gali gauti asmenys, nukentėję nuo bet kokios nusikalstamos veikos, taip pat asmenų, mirusių dėl įvykdytos nusikalstamos veikos, šeimos nariai ir artimieji giminaičiai. Jeigu jus ar artimas žmogus  nukentėjote nuo nusikalstamos veikos kreipkitės į pagalbos tarnybą. Kartais su sunkumais susidoroti patiems gali būti nelengva, tačiau jų nesprendžiant jie lieka ir toliau įtakoja gyvenimą. Todėl siekiant išspręsti sunkumus svarbu kreiptis profesionalios pagalbos. Specialistai suteiks nemokamas konsultanto, teisininko, psichologo, tarpininkavimo paslaugas. Pagalba teikiama konfidencialiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jeigu

Norite likti kvailio vietoje ir tampytis eilę metų po teismus, kai išteisinamas nusikaltėlis,o jūs pavadintu psichiniu ligoniu. Tada pirmyn. Nieko asmeniško, tik tokia patirtis. Visose tarnybose stengiamasi vilkinti laiką, slėpti įkalčius ir dar išdrįsti pasakyti, kad pats kaltas, kad nežinojai visų įstatymų kur ir kada kreiptis. Tarnybos sakys, atsiprašome, įkalčiai dingo, advokatas labai užsiėmęs ir pan. Geriausia pačiam pasistengti kaip galima greičiau kreiptis į reikiamas įstaigas nelaukiant advokato. Pradėkite nuo pareiškimo policijai, pateikite originalius dokumentus ir kopijas , jeigu sakytų , kad neturi kur atsikopijuoti. Originalus saugokite pas save, nes policijoje gali " dingti", pasidarykite teismo ekspertizę, jeigu patyrete sužalojimus . Atsisakius tirti bylą, kreipkitės į aukštesnę instanciją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS