Anoreksija – kelias į sėkmę ar pražūtį? | kl.lt

ANOREKSIJA – KELIAS Į SĖKMĘ AR PRAŽŪTĮ?

Prancūzija sukrėtė visą mados industriją. Šalyje priimtas  įstatymas, pagal kurį pernelyg liekni modeliai negali demonstruoti drabužių, reklamuoti prekes.

Pavojinga ir klastinga

Nusilpimas, nuovargis, sunkumo visame kūne jausmas – tai, anot šių dienų gydytojų, yra nutukimo simptomai. Ar tai tiesa?

Gydytojų apkaltinti nutukimu, vieni jų pacientai palinksi galvą,  ištaria, kad supranta neteisingai gyvenantys, bet tvirtina negalintys nieko pakeisti, nes neįstengia savęs kontroliuoti.

Kiti pasąmonėje nutukimą sulygina su mirtimi ir imasi veiksmų. Ne paslaptis, kad neretai pasitaiko atvejų, kai sveikesnė gyvensena, norint greitesnių rezultatų, tampa savęs alinimu ir tiesiog nevalgymu.

Šis procesas vadinamas pavojinga ir klastinga liga – anoreksija. Kai kuriems žmonėms ji vystosi palaipsniui, alinant save metų metus, naiviai ieškant sveikesnio gyvenimo būdo ir siekiant fizinio patrauklumo.

Deja, pasaulyje egzistuoja viena industrija, kur anoreksija  traktuojama kaip norma, kaip savaime suprantamas dalykas, padedantis žmogaus išvaizdai pasiekti aukščiausią lygį. Šis "etalonas" pristatomas kaip siekiamybė, grožio idealas. Tai yra modelių, arba mados, industrija.

Padariniai labai sunkūs

Iki skausmo žinomi skaičiai: 90–60–90. Įtikėta, kad nuo jų priklauso sėkmė atrankose, įvairių drabužių ženklų pasiūlymai, dėmesys, pripažinimas, saviraiška, garbė ir pinigai.

Štai kiek daug telpa šiuose skaičiuose. Atrodo, kad jie ir yra didžiausia gyvenimo laimė, o galimybė jų siekti – nusišypsojusi sėkmė.

Neretai maža mergaitė, paklausta, kuo norėtų būti užaugusi, net nedvejodama atšauna: "Manekene!" Tai patrauklu, gražu, moteriška, madinga. Tačiau šis iš pažiūros spindintis gyvenimo kelias neretai priveda prie tragedijos. Taip nutinka ir moterims, ir netgi vyrams, vadinamiems manorexics. Anoreksija – labiau psichologinė nei fizinė liga. Būtent dėl šios priežasties žmonėms, sergantiems anoreksija, pastabos, kad yra per daug sulysę, gali prilygti komplimentams. Žiūrėdami į veidrodį jie nesugeba įvertinti tikrojo vaizdo ir situacijos, mato tai, ką galvoja apie save: "Atsikišęs pilvas, per storos rankos, per stambios kojos, veidas per daug putlus."

Galiausiai po truputį, pradėdami savęs nekęsti, grimzta į šį klampų ligos liūną vis giliau ir giliau. Liga gali sukelti itin sunkių padarinių: nevaisingumą, hormonų pusiausvyros sutrikimą – dėl to slenka plaukai, lūžinėja nagai, padidėja kūno plaukuotumas, pamėlsta galūnės ir lūpos. Negana to, ima šlubuoti širdies veikla, išsivysto skrandžio ligos, lūžta kaulai.

Dauguma žmonių, susidūrusių su šia liga ir ją išsigydę, pagerėjimą pajaučia tik po kelerių metų.

Teigiama, kad anoreksijos visiškai išgydyti nepavyksta, ji atsinaujina. Žmogų užvaldo tokios pat negatyvios mintys sergant arba kankina nuolatinis savęs varžymas maisto atžvilgiu. Modeliai, sergantys šia liga, nepripažįsta, kad yra per liesi. Fotografai, bandydami paslėpti pamėlusias galūnes, pasitelkia "Photoshop" programą. Viskas daroma, kad realybė būtų paslėpta, o sulysusios merginos atvaizdas atrodytų natūraliai ir įtaigiai.

Aktyvistės reiškia protestą

Modelių industrijoje moterys pristatomos kaip prekės, kaip produktai.

Modelių atrankos metu išmatuojamas kiekvienas kūno centimetras – nuo kaklo iki plaštakos pirštų pločio. Po to paskelbiamas verdiktas: atsikratyti kelių centimetrų tam tikrose kūno vietose. Tai skamba taip paprastai, lyg turėtume patobulinti ar pataisyti nelabai tinkamą daiktą.

Grožio kultas vis labiau dominuoja ne vien šioje industrijoje, bet ir visoje visuomenėje. Neva graži tik ta moteris, kuri yra liekna ir atitinka standartus. Kitokia grožio samprata šiuo metu net neegzistuoja.

Lietuvoje šia "norma" pradėjo domėtis socialinė aktyvistė, aktorė, laidų vedėja Beata Tiškevič. Ji kartu su fotomenininke Neringa Rekašiūte ir Modesta Kairyte sukūrė projektą "Mes. Moterys", kuriame dalyvavo dvylika moterų nuo 20 iki 50 metų. Ši paroda sulaukė itin didelio visuomenės susidomėjimo ir populiarumo. Parodos tikslas – atkreipti dėmesį būtent į moterų padėtį visuomenėje žvelgiant per išorinio grožio prizmę.

"Moterys siekia žūtbūt atitikti šį paveikslą, nes yra formuojama nuomonė, kad, norint būti laimingai, reikia atrodyti taip, kaip atrodo mergina reklamos iškaboje. Tik tuomet gyvenimas klostysis puikiai. Ir kažkur pasiklysta tiesa, kad ta atseit etaloninė išvaizda nėra laimės garantas. O juk būti tokios išvaizdos prireikia didelių pastangų. Neretai jos pakenkia moters psichikos ir fizinei sveikatai", – teigia Beata Tiškevič.

Pasaulis buvo šokiruotas

Ši visuomenės problema nelieka nepastebėta ir užsienyje.

Kitas projektas, sukrėtęs pasaulį, – skandalinga Italijos drabužių prekės ženklo "Nolita" reklama, kurioje pavaizduota anoreksija sergantis modelis Isabelle Caro, kuri vėliau mirė būtent dėl šios ligos.

Ši reklama buvo paskelbta tuo metu, kai Milane vyko mados savaitė. Fotografas ir idėjos sumanytojas Olivieri Toscani savo darbais  yra šokiravęs visuomenę. Jis kartą fotografavo mirštantį vyrą, kuris sirgo ŽIV, "Benetton" reklamai.

O.Toscani savo projektu siekė parodyti jaunoms mergaitėms, kad grožio siekiamybė ne visada atneša laimę, stengėsi pašiepti mados industriją ir ją pristatyti kitaip, specialiai šokiruoti ir pavaizduoti tikrąją anoreksija sergančių modelių realybę. Mačiusieji šį itin šiurpų vaizdą pasidalijo į dvi dalis. Vieni pritarė O.Toscani projektui, o kiti reiškė nuomonę, kad tai pernelyg žiauru ir bjauru, kad būtų galima publikuoti viešai.

Maždaug po mėnesio pačioje Italijoje pradėta drausti eksponuoti visą nuotrauką, visą reklaminį vaizdą. Buvo pareikšta, kad tai  nežmogiška, nepagarbu ir netinkama rodyti visuomenei. Dėl šios priežasties dauguma stendų su šia reklama buvo pakeisti. Tačiau neabejotina, kad šis projektas – mažas žingsnelis į priekį, į tai, ką jau pavyko pasiekti šiandien.

Europa keičia įstatymus

Šiomis dienomis daug diskusijų, pritarimų ir teigiamų emocijų sukėlė Prancūzijoje priimtas įstatymas, kuriame teigiama, kad per liekni modeliai negali demonstruoti drabužių, jiems draudžiama vaikščioti podiumu, reklamuoti prekes.

Prancūzija sukrėtė visą mados industriją, priimdama šį įstatymą. Šiuo metu modeliams reikalingi dokumentai, kurie patvirtina, kad jie tinkamos fizinės formos ir sveikatos, kad galėtų dirbti šį darbą. Negana to, "Photoshop" programa retušuotos nuotraukos taip pat turi būti pažymėtos atitinkamai.

Panašūs, tačiau ne tokie griežti įstatymai jau galioja tokiose šalyse kaip Izraelis, Ispanija ir Italija. Vis dažniau žiniasklaidoje publikuojamos nuotraukos su vadinamaisiais "Plus Size" tipo modeliais. Tai visiškai skirtingo nuo įprastų modelių kūno sudėjimo žmonės. Kartu su šių modelių nuotraukomis publikuojami straipsniai apie tai, kaip nederėtų moterims savęs negailestingai varžyti, sprausti į visuomenės nustatytus rėmus. Pabrėžiama, kad esame žmonės, kurie turi džiaugtis gyvenimu, o ne savo noru grimzti į ligos liūną.

Kuo toliau, tuo labiau tai tampa populiaru visame pasaulyje: "Plus size" modeliai 2015 m. pirmą kartą fotografavosi sportinės aprangos reklamose ir įvairių populiarių žurnalų viršeliams. Tikimasi, kad šio tipo modeliai pakeis liesuosius. Taigi mados pasaulio istorijoje vyksta tikra revoliucija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS