Atliekamos roboto asistuojamos operacijos: kokia iš to nauda pacientui? | kl.lt

ATLIEKAMOS ROBOTO ASISTUOJAMOS OPERACIJOS: KOKIA IŠ TO NAUDA PACIENTUI?

  • 1

Nacionalinis vėžio institutas tapo trečiąja Lietuvos gydymo įstaiga, kur operacijose chirurgams asistuoja robotas.

Pirmoji operacija atlikta storosios žarnos vėžiu sergančiai pacientei. Iš viso robotas padėjo atlikti jau keturias operacijas.  

Netrukus jam asistuojant bus atliekamos ne tik pilvo, bet ir urologinio, ginekologinio vėžio operacijos. Kokia nauda pacientui iš to, kai ji operuoja robotas? 

Plačiau komentavo Nacionalinio vėžio instituto gydytojas chirurgas Audrius Dulskas. 

– Asistuojantis robotas kaip asistentas jums padeda operuoti. 

– Yra roboto darbinė ranka, konsolė prie kurios chirurgas sėdi ir su specialiomis keturiomis rankomis atliekame operacijas, valdydami jas per atstumą. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kuo robotas yra ypatingas? Ar jo pagalba yra geresnė negu asistuojančio žmogaus, kito chirurgo? 

Pirmiausia nauda pacientui, kadangi turime labai tikslius judesius, matome labai gerą vaizdą ir galime išsaugoti tam tikras struktūras, labai tiksliai atlikti operacijas. 

– Turbūt yra dviguba nauda. Pirmiausia nauda pacientui, kadangi turime labai tikslius judesius, matome labai gerą vaizdą ir galime išsaugoti tam tikras struktūras, labai tiksliai atlikti operacijas. Antra nauda chirurgui, kurią dažnai galbūt pamirštame, ne taip kreipiame dėmesį. Chirurgui nauda yra ta, kad jis sėdi prie konsolės, nereikia būti pasilenkus 2, 3 val. Kalbant apie minimaliai invazyvias operacijas, laparoskopijas. Dažnai chirurgai, kurie ilgiau dirba, jaučia pečių, kaklo skausmą. Dėl to, kad reikia sėdėti persisukus, persikreipus. Čia sėdime patogiai kėdėje ir atliekame operaciją. 

– Kaip suprantu, pjūvį atlieka robotas asistentas? 

– Ne, pjūvius pilvo sienoje mes atliekame, suvedame ranka, o viduje viskas yra atliekama valdant robotą.  

– Kokias operacijas gali atlikti robotas? 

– Prieš 2 savaites pradėjome nuo storojo žarnyno ir skrandžio operacijų, virškinimo trakto operacijų. Šią savaitę pradėsime atlikinėti urologines procedūras – prostatos, inkstai. Kitą savaitę pradėsime su ginekologinėmis operacijomis. Taip pat robotą galima naudoti tiek krūtinės chirurgijoje. Yra duomenų, kad kolegos pradeda ir burnos ertmėje atlikti tam tikras procedūras. 

– Kaip ir minėjote, viena nauda yra pačiam chirurgui, neskauda pečių ir yra patogiau, o kokia nauda pacientui?  

– Tikslūs pjūviai, trumpesnė hospitalizacijos trukmė. Mažiau laiko praleidžia ligoninėje, greičiau grįžta į aktyvų gyvenimą. Didžiausia nauda yra funkciniuose dalykuose – greičiau atsistato tuštinimasis, šlapinimasis, seksualinė funkcija. 

– Su robotu operuoti yra tiksliau, greičiau, pacientas greičiau pasveiksta. 

– Kol kas operacijos yra ne greitesnės, nes pirmiausia reikia viską sujungti, pajungti 4 rankas, sustatyti aplink pacientą. Mokomės tą dalyką, operacija kol kas yra ilgesnė, tačiau įgavus įgūdžių, sutrumpės. 

– Kiek vienam chirurgui užtrunka išmokti naudotis robotu? 

– Mokymosi procesas yra labai struktūrizuotas. Pirmiausia turime išsilaikyti testus virtualiai, yra tam tikros užduotys. Turime skaityti teorinę medžiagą, pasiruošti. Yra savaitės trukmės mokymai su simuliatoriais, mokomės atlikinėti tam tikrus judesius. Tada dirbame su manekenu ir tik tada galime pradėti daryti operacijas, aišku, padedant mentoriui. Atvažiuoja užsienietis, kuris turi patirties su šiuo robotu. Mokymosi kreivė yra skirtinga, kaip ir kiekvienas skirtingus dalykus skirtingu greičiu įsisavina. Šio roboto, bent jau literatūros duomenimis, apie 30 atvejų, kad įsisavintum, kaip jis veikia. 

– Kokias operacijas dar šis robotas gali atlikti? Apkalbėjome, kad pilvo srityje, ginekologines, urologines operacijas. Ar gali tik mažesnius pjūvius, ar ir sudėtingesnes operacijas daryti? 

– Pjūvių mums lauke nereikia, nes naudojame pačius laparoskopinius vamzdelius... Lauke mes atliekame tokius pačius pjūvius, kaip ir laparoskopijos metu. Tas turbūt pagreitina mokymosi kreivę ir sutrumpina procesą iki įsisavinimo, nes iš principo darome tą pačią operaciją tik su kita įranga. 

– Ar gali būti, kad ateityje visos operacijos, ne tik jūsų centre, bus daromos su robotais? 

– Linkstame link to. Mes valdome robotą, pats robotas negali nieko daryti. Yra klinikinių tyrimų su eksperimentiniu tyrimu, kad pats robotas atlieka tam tikras užduotis, pavyzdžiui, suvedus užduočių langelyje atlikti vienokią ar kitokią jungtį, jis pats siuva. Aišku, dar tikrai ne kaip žmogus, tačiau judame link to, kad didžioji dalis operacijų bus atliekama asistuojant roboto. Aišku, greitu metu visų negalėsime atlikti, nes turime ir pažengusius atvejus, kur ilgai trunka ir su robotu tos operacijos būtų kol kas sudėtingos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Petras

Labai tikslus judesiai ,tačiau ne tiksliai nustačius išpjaus ką nereikia arba papjaus pacientą .Manau taip gali būti pradžioje ,kol pripras chirurgai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS