Hormonų įtaka odos sveikatai ir išvaizdai | kl.lt

HORMONŲ ĮTAKA ODOS SVEIKATAI IR IŠVAIZDAI

  • 0

Oda, didžiausias žmogaus kūno organas, yra ne tik barjeras, apsaugantis organizmą nuo išorinės aplinkos, bet ir vidinių fiziologinių pokyčių, tokių kaip hormonų svyravimai, atspindys. Hormonai – biologiškai aktyvios medžiagos, kurias gamina endokrininės liaukos, turi didelę įtaką odos sveikatai ir išvaizdai. Plačiau apie ją kalbame šiame straipsnyje.

Estrogenai – odos gyvybingumo saugotojai

Estrogenai turi didelę įtaką odos sveikatai. Jie didina odos storį, drėgmės kiekį ir palaiko odos elastingumą, padidindami kolageno – pagrindinio struktūrinio odos baltymo – gamybą. Estrogenai taip pat padeda gyti žaizdoms ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Todėl dėl menopauzės metu sumažėjusio estrogenų kiekio oda dažnai išsausėja, tampa mažiau elastinga ir labiau pažeidžiama.

Testosteronas – dviašmenis kardas odai

Testosteronas taip pat turi įtakos odos būklei. Jis stimuliuoja riebalų liaukų išskiriamos riebalinės medžiagos – sebumo, kuris būtinas odos drėgmei palaikyti, gamybą. Tačiau per didelė sebumo gamyba, dažnai veikiama padidėjusio testosterono kiekio, gali sukelti aknę, ypač paaugliams. Be to, testosteronas didina odos storį ir gali prisidėti prie ryškesnių randų susidarymo.

Kortizolis – su stresu susijęs odos dirgiklis

Kortizolis, paprastai vadinamas streso hormonu, gali turėti žalingą poveikį odai. Dėl padidėjusio kortizolio kiekio, kuris paprastai būna lėtinio streso ar antinksčių sutrikimų pasekmė, oda gali suplonėti, sumažėti kolageno gamyba ir sulėtėti žaizdų gijimas. Be to, dėl kortizolio gali paūmėti uždegiminės ligos, tokios kaip aknė, egzema ir psoriazė, todėl veiksmingas streso valdymas yra itin svarbus odos sveikatai.

Skydliaukės hormonai – odos metabolizmo reguliatoriai

Skydliaukės hormonai, įskaitant tiroksiną (T4) ir trijodtironiną (T3), atlieka svarbų vaidmenį palaikant gerą odos būklę. Jie reguliuoja odos ląstelių atsinaujinimą ir atkūrimą, užtikrindami normalią odos tekstūrą ir išvaizdą. Dėl hipotirozės (mažo skydliaukės hormonų kiekio) oda gali tapti sausa, pleiskanojanti ir blyški, o hipertirozė (didelis skydliaukės hormonų kiekis) gali sukelti:

    • odos bėrimus;

    • dilgėlinę;

    • niežulį;

    • odos spalvos pakitimus;

    • neįprastą šilumą.

Nerimaujant dėl savo skydliaukės veiklos, būtina kreiptis į gydytojus specialistus. Patyręs endokrinologas Kaune ar Vilniuje, ar kitame mieste gali paskirti tyrimus skydliaukės veiklai įvertinti ir nustatęs tikslią diagnozę pradėti gydymą.

Augimo hormonas – jaunystės įtaka

Somatotropinas, taip pat žinomas kaip augimo hormonas (GH), prisideda prie odos vientisumo ir jaunatviškumo. Jis skatina kolageno ir elastino, būtinų odos stangrumui ir elastingumui palaikyti, sintezę. Sumažėjęs GH kiekis, kuris yra normali senėjimo dalis, siejamas su odos suplonėjimu, sumažėjusiu elastingumu ir sulėtėjusiu žaizdų gijimu.

Hormonų kiekio pokyčiai, atsirandantys dėl fiziologinių procesų, endokrininių sutrikimų ar streso, gali akivaizdžiai atsispindėti odoje. Norint taikyti veiksmingą dermatologinį gydymą ir parinkti tinkamas odos priežiūros priemones, labai svarbu gerai suprasti hormonų įtaką. Atsižvelgdami į hormoninius veiksnius, sveikatos priežiūros specialistai gali tikslingiau ir veiksmingiau gydyti įvairias odos ligas, galiausiai pagerindami odos sveikatą ir išvaizdą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS