Kodėl gimdyvėms Šiauliuose tenka praktikuoti anglų kalbą? | kl.lt

KODĖL GIMDYVĖMS ŠIAULIUOSE TENKA PRAKTIKUOTI ANGLŲ KALBĄ?

  • 8

Šiaulių ligoninės Akušerijos skyriuje – pirmosios studentės iš užsienio. Čia jau kelis mėnesius naujagimius priimti padeda studentės iš Graikijos. Apie savo patirtis graikės ir su jomis dirbantys kolegos lietuviai pasidalijo LNK žiniose.

Būsima akušerė Eleni sako, kad patirtis Šiaulių ligoninėje – neįkainojama. Čia ji priėmė pirmąjį gimdymą.

„Mes esame labai laimingos. Nuostabios akušerės, kurios čia dirba. Jos mumis pasitiki, todėl esame labai dėkingos. Akušerės mums suteikia galimybę mokytis ir duoda skirtingų darbų“, – pasakojo Eleni Kosmoupoulou.

Panašūs ir kitų graikių atsiliepimai. Sako, Lietuva joms bene tinkamiausia vieta praktikai.

„Jau trečią praktikos dieną akušerė man leido priimti gimdymą. Tai buvo labai įsimintina akimirka“, – sakė Elnta Solla.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot studenčių, gimdymai Lietuvoje ir Graikijoje labai skiriasi. Savo šalyje jos niekada nebūtų įgijusios tokios praktikos, mat natūraliai gimdo tik 20 proc. graikių. Labai skiriasi ir akušerių darbas – Lietuvoje jos atlieka daugiau funkcijų.

„Akušerės labai aktyviai dalyvauja visame gimdymo procese, o Graikijoje net natūralų gimdymą priima gydytojas, todėl akušerės neturi galimybės dirbti su gimdyvėmis“, – pasakojo apie gimdymo priėmimo ypatumus Graikijoje E. Solla

„Mes čia įgausime žymiai daugiau patirties, nes Graikijoje labai daug cezario pjūvių“, – atviravo ir kita studentė Zol Papachristou.

Iš pradžių graikėms buvo sunkoka perlipti kalbos barjerą, tačiau tiek Akušerijos skyriaus personalas, tiek pačios studentės įsivažiavo, naudojo vertimo programėles. Graikėms labai padėjo ir akušerijos studentas iš Lietuvos. Jis merginas išmokė lietuviškų frazių ir dažniausiai per gimdymus naudojamų terminų.

„Kad jos žinotų, kad jos jaustųsi komandos dalimi“, – sakė graikes mokęs studentas Brigimantas Kontrimas.

Anot akušerių, graikės žingeidžios, noriai dirba ir atlieka visas joms pavestas užduotis.

„Priimti gimdymą, priima, na, gal truputį su siuvimu sunkiau, pirmąjį naujagimių tualetą labai gražiai atlieka, visus paskyrimus jau moka atlikti“, – vardijo praktikančių funkcijas Šiaulių ligoninėje akušerė Rima Bračienė.

„Jos dalyvauja ne tik gimdymuose, bet ir eina į cezario pjūvio operacijas. Stengiuosi vestis į operacinę. Tikrai moka elgtis, moka chirurginį paruošimą daryti, žino, ką reikia daryti ir kaip reaguoti ekstra situacijose gimdyklose“, – tikino merginų kompetencija ir akušerė Aliona Sivakova.

Mes čia įgausime žymiai daugiau patirties, nes Graikijoje labai daug cezario pjūvių.

„Tikrai akys dega merginų ir mielai dalyvauja, budi, net jei nieko nėra gimdykloje, vis tiek jos ateina, per naktį stengiasi, susipažįsta“, – gerų žodžių negailėjo ir akušeris, Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas.

Užsienietės gimdykloje neišgąsdina ir naujai iškeptų tėvelių. Prieš dvi dienas sūnų pagimdžiusi Neda per stresą esą nė nematė graikių, netrukdė jos ir vyrui, priešingai, buvo smagu pabendrauti.

„Tikrai nebuvo diskomforto, mažai teko, aišku, susidurti, nes stresas, nelabai mačiau aplink kas vyksta, tik kai jau gimė sūnelis mūsų, mačiau, kad viena iš studenčių graikių rengė jį“, – prisiminė patirtį Neda.

„Man tai jos patiko. Draugiškos, geranoriškai šneka. To kalbos barjero didelio nebuvo, nes angliškai susikalbėjome“, – sakė tėvelis.

Septynios graikės Lietuvoje praktikuosis dar kelis mėnesius. Šiaulių Akušerijos skyriuje tai pirmosios studentės iš užsienio.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Roma

Pelkių Luetuva....nemoka kalbos ir priima gimdymas. Niekur pasaulyje to nėra. Visiškai supuvo Lietuvos medicinos sritis. Greitai visos gimdyvės turės kalbėti kiniškai, jei atsiras kinų praktikantai. GĖDA. Gėda ir žurnalistams, su tokiu džiaugsmu rašantiems apie eksperimentus su lietuviais

grossmajor

tikriausiai tai nato kareivių darbas

X

Pastebėjot, kad Graikijoj gimdo tik 20%? Lietuvoj, tuo tarpu, kankina “natūraliu gimdymu” iki kol vos nemiršta, tada jau daro cezarį kai prie mirties slenksčio…O kur dar visi siuvimai, kitos komplikacijos ir pan? Aš manau, kad absoliuti dauguma gimdymų turi būt planuoti cezariai - 10 minučių ir baigta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS