Lietuvoje darbo jėga brangs | kl.lt

LIETUVOJE DARBO JĖGA BRANGS

  • 1

Lietuvos verslininkai netrukus turės ieškoti naujų būdų, kaip konkuruoti globalioje rinkoje, nes ilgai garsėję kaip pigios darbo jėgos šalis tuoj nebegalėsime gaminti mažiausiomis sąnaudomis, rašo "Verslo žinios".

Pasak "Danske Bank" analitiko Baltijos šalims Roko Grajausko, lyginant su kaimyninėmis valstybėmis, Lietuvoje darbo sąnaudos yra mažiausios regione, o visoje Europos Sąjungoje lenkiame tik Rumuniją ir Bulgariją, tačiau atlyginimai nuosekliai auga, todėl ilgainiui vien tik mažesnėmis darbo sąnaudomis nebegalėsime konkuruoti.

"Esame per brangūs gamintojai, tačiau vis dar negalime pasiūlyti aukštos pridėtinės vertės paslaugų. Atsiduriame tarsi pilkojoje zonoje. Todėl Lietuvos verslas bus priverstas pereiti nuo verslo modelio, besiremiančio pigia darbo jėga, prie modelio, kuriame vis svarbesnę vietą užima aukštesnę pridėtinę vertę kuriantys verslo procesai. Arba sugebėsime prisitaikyti ir eisime Vakarų Europos šalių pramintu keliu, arba buksuosime vietoje ir tuomet tapsime labiau panašūs į nekonkurencingus ir ekonominių sunkumų kamuojamus pietų europiečius. Mūsų laukia lūžio taškas ir tik nuo tos krypties, kurią pasirinksime, priklausys ir visos mūsų ekonomikos sveikata ateinančiais dešimtmečiais", - sakė R.Grajauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

as

tai rteik pigint ta lietuvos darbo jega, reik naikint visixskai minimalia alga. nes yra nesamone rinkos ekonomikoj. mma turi but nulinis, nes gal zmogui ir 10 eyru gana per menesi . bet valdzia su ta mma ,neleidzia jam dirbt uz ta 10 euru.tai ekonomikos griovimas. norint ekonomikos atsigavimo reik pigint darbo jega nedelsiant nes veliaui tai gali but per velu. valdzios nustatoma prievartine mma yra komunistinis reliktas , kuri rei nedelsiant naikint.valdzia neturi nurodyt zmogui uz kiek dirbt. gal jam ir 1 euro gana?.ne valdzios reialas tai yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS