Lietuvoje trūksta kvalifikuotų specialistų: ekonomikai gresia sąstingis | kl.lt

LIETUVOJE TRŪKSTA KVALIFIKUOTŲ SPECIALISTŲ: EKONOMIKAI GRESIA SĄSTINGIS

  • 7

Lietuvos ekonominei pažangai gresia sąstingis, nes ima drastiškai trūkti aukštos kvalifikacijos specialistų. Pagal dirbančiųjų tokiuose ekonominiuose sektoriuose skaičių Europos Sąjungoje, Lietuva atsidūrė 4-oje vietoje nuo galo. Jau dabar trūksta 30 tūkst. specialistų. Startuolius kuriantys verslininkai sako, kad nėra kitos išeities, kaip talentų ieškoti užsienyje, praneša LNK.

Kaune veikiantis startuolis kuria DNR molekules duomenims saugoti. Jauna įmonė tapo žinoma, kai į DNR molekulę įrašė Lietuvos himną bei M. K. Čiurlionio darbus. Įmonės tikslas, naudojant biologiją, saugoti skaitmeninius duomenis. Tokios inovacijos prireikė todėl, kas kasdien pasaulyje kasdien sukuriant didžiulius kiekius informacijos, greitai nebebus, kur jų laikyti.

„Per dieną pasaulyje yra sugeneruojama apie 3 mlrd. GB. Tas sugeneruojamų duomenų kiekis kasmet auga apie 30 proc. 2060 m. visas pasaulis bus vienas didelis duomenų saugojimo centras“, – sakė „Genomikos“ bendraįkūrėjas Ignas Galminas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Startuolis projektams vystyti iš ES, Šveicarijos bei Jungtinės Karalystės gavo 5 mln. eurų. Visgi, net ir sulaukus tarptautinio įvertinimo, direktorius sako, kad startuoliams įsikurti, o paskui ir išgyventi, Lietuvoje nėra lengva.

„Susiduriame su visais mokestiniais dalykais, kaip ir kitos įmonės. Visada norisi, kad ta mokesčių našta būtų mažesnė, kad būtų galima sutaupyti“, – teigė „Genomikos“ direktorius Mantas Simutis.

Visi startuoliai kaip vienas kartoja tą patį – labiausiai trūksta talentų.

„Įmonės pešasi dėl gerų aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Mūsų atveju, bioinformatikai yra labai paklausūs“, – sakė M. Simutis.

Technologijų parko Kaune vadovas, kuriame kuriasi startuoliai, sako, kad judesys rinkoje yra, tačiau ne toks, koks galėtų būti.

„Buvo tokia pozicija, kas mes investuojame į startuolius, tačiau ta logika keičiasi. Dabar pasaulyje yra kitas trendas. Dabar investuojame į tą žmogų, kuris kuria tą idėją, kad jis galėtų vystyti toliau“, – teigė „Tech-Park Kaunas“ direktorius Paulius Nezabitauskas.

Esą, sąstingis rinkose atsiranda todėl, kad Lietuva neišnaudoja viso startuolių kūrimosi potencialo, kuris turėtų būti skatinamas nuo mažens.

„Statistika pamažu keisis, kai bus norinčių ne tik eiti į darbą, bet ir norinčių kurti verslą. Tada turėsime daugiau įmonių. Šiai dienai yra korporacijos, kurios ateina, investuoja į Lietuvą ir joms reikia darbuotojų“, – teigė P. Nezabitauskas.

Dabar pasaulyje yra kitas trendas. Dabar investuojame į tą žmogų, kuris kuria tą idėją, kad jis galėtų vystyti toliau.

Ministrė Aušrinė Armonaitė sako ieškanti sprendimų su Švietimo ministerija, kaip šią problemą spręsti.

„Yra perkvalifikavimo programos. Mes dirbame kartu su Švietimo ministerija, kad valstybė padėtų darbo vietoje apsimokyti. Yra įvairių instrumentų“, – sakė A. Armonaitė.

Ministrė žada, kad Lietuvos startuolių laukia šviesesnė ateitis, kai į Lietuvą investuos Jungtinių valstijų startuolių akseleratorius.

„Į Lietuvą ateina globaliai labai žinomas vardas, rizikos kapitalo įmonė „Plug&Play“, kuri padės Lietuvos startuoliams trejus metus. Tai bus didelė pagalba bent 60 Lietuvos startuolių įmonėms“, – sakė ministrė.

Startuolių sektoriuje Lietuvoje dirba apie 18 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Kas gali dirbti pas tuos balvonus ? Tegul negrų atsiveža ir dar kokį landsbergį į DNR įpaišo ...

Todėl

Žada specialistų aukštos kvalifikacijos iš Afrikos atsivežti... Kas tikit šitais vėmalais?

Ajktu

O startuoliui reikia atiduoti ka gavo:)?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS