„Litgrid“: Alytaus ir Telšių pastotes pasiekė sinchroniniai kompensatoriai | kl.lt

„LITGRID“: ALYTAUS IR TELŠIŲ PASTOTES PASIEKĖ SINCHRONINIAI KOMPENSATORIAI

Alytaus ir Telšių transformatorių pastotes pasiekė Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui su Vakarų Europa svarbūs įrenginiai – sinchroniniai kompensatoriai.

Telšių pastotę įrenginys pasiekė dar rugsėjo 1 dieną, tuo metu į Alytų paskutiniai komponentai atgabenti trečiadienio rytą, pranešė „Litgrid“.

Pasak bendrovės, šiuo metu pradedami jų montavimo ir prijungimo prie tinklo darbai.

Vienas kompensatorius – į Telšius – ant specialios platformos buvo atgabentas sausumos keliais, specialiai jam pritaikytu maršrutu pasinaudojant ir „Orlen Lietuvai“ skirtam reaktoriui gabenti rekonstruota kelio atkarpa, o kitas – į Alytų– pakrautas į baržą ir Nemunu atplukdytas į Kauną, po to ant platformos sausuma atgabentas į Alytaus pastotę.

„Litgrid“ nuotr.

Vokietijos „Siemens Energy“ gamykloje pagaminti daugiau nei 460 tonų sveriantys įrenginiai buvo išardyti į atskiras dalis. Jie rugpjūčio 27 dieną į Klaipėdos uoste esančią jūrų krovinių kompaniją „Bega“ laivu „BBC Destiny“ atplukdyti iš Roterdamo.

„Litgrid“ ir „Siemens Energy“ 2021 metų gruodį pasirašytos sutarties vertė siekia 87,4 mln. eurų (be PVM).

Alytaus ir Telšių transformatorių pastotėms skirti kompensatoriai yra du iš trijų, kuriuos yra užsakiusi „Litgrid“.

Trečiasis sinchroninis kompensatorius į  Vilniaus rajone esančią Neries pastotę bus atgabentas ir prie tinklo prijungtas kitais metais.

Latvijoje ir Estijoje taip pat bus įrengiama po tris sinchroninius kompensatorius.

GALERIJA

  • Sinchroninio kompensatoriaus kėlimas iš baržos Kaune.
„Litgrid“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ai

kreivas su masiuliais turbut sokineja is dziaugsmo

??

Gal reikėjo parašyti kam jie reikalingi - reaktyvinės energijos kompensavimui ir tuo pačiu energijos nuostolių mažinimui, ir kodėl dabar jų prireikė, tie kompensatoriai jau buvo , pav. Šiauliuose, kitiems gali atrodyti kad eilinis pinigų pašvaistymas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS