„Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus | kl.lt

„PRIEMOKŲ KREPŠELIS“ KOMPENSUOJAMIEMS VAISTAMS ŠIEMET SIEKS 48 EURUS

Nuo liepos kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka perkantiems pacientams bus taikomas metinis „priemokų krepšelis“, kurį viršijus valstybė padengs tolesnes papildomas pacientų išlaidas įsigijant medikamentus.

Šiemet jis sieks 48,36 euro.

„Priemokų krepšelio“ dydis apskaičiuojamas sudėjus tris vidutines metines priemokas už kompensuojamus vaistus su mažiausia priemoka, ji vertinama pagal praėjusių kalendorinių metų duomenis. Tai reiškia, kad kiekvienais metais jis bus skirtingas.

Viršijus šią sumą, valstybė kompensuos paciento priemokas perkant kompensuojamus vaistus su sąlyga, jog jis įsigija vaistus su mažiausia priemoka.

Anot sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, tokia priemone gyventojai skatinami rinktis tuos vaistus, dėl kurių valstybė susiderėjo geriausią kainą, taip atveriant kelią kuo daugiau gyventojų pasinaudoti kompensacijoms vaistams.

„Ypač svarbu, kad sudaromos galimybės taupyti tiems gyventojams, kurie dažniausiai vartoja vaistus ir yra jautrūs kainai, t. y. senjorams, sergantiems lėtinėms ligoms ir kitiems. Mūsų skaičiavimais, bendrai krepšelio naudą pajaus daugiau nei šimtas tūkstančių šalies gyventojų, kas sudaro kas dešimtą kompensuojamus vaistus vartojantį pilietį“, – antradienį išplatintame Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime sakė ministras.

Anot ministerijos, „priemokų krepšelis“ taikomas tik vaistams su mažiausia priemoka, taip skatinant racionalų vaistų vartojimą.

„Mes turime neracionaliai vartojamų vaistų problemą. Apie 30 tonų vaistų per metus Lietuvoje yra tiesiog išmetama, tai tokia priemonė turi skatinti vartoti vaistus racionaliai“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo A. Dulkys.

Jis taip pat pridūrė, kad ši priemonė mažins finansinę naštą daugiausiai kompensuojamų vaistų vartojantiems žmonėms.

„Apskritai Lietuvoje yra virš milijonas žmonių, kurie naudojosi kompensuojamų vaistų sistema, ir jų daugėja, nes mūsų visuomenė senėja“, – tvirtino ministras.

Pasak A. Dulkio, „priemokų krepšelis“ paskatins gamintojus konkuruoti.

„(...) be abejo, gamintojai bus suinteresuoti, kad būtent jų vaistas būtų su mažiausia kompensuojama priemoka ir kad žmonės vartotų būtent jų vaistą“, – teigė ministras.

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas sakė, kad populiariausiems kompensuojamiems vaistams paciento priemoka nesiekia vieno euro.

„Priemokų krepšelio“ priemonėje taip pat numatyta išimtis mažo terapinio indekso (vaistams epilepsijai gydyti, imunosupresantai, skiriami po transplantacijos), biologiniams, vieno tiekėjo grupės vaistams ir medikamentams, dėl kurių skyrimo konkrečiu vaisto pavadinimu pagal jų terapines indikacijas konkrečiam pacientui sprendimą priėmė gydytojų konsiliumas. Šiems vaistams priemonė bus taikoma nepriklausomai nuo to, ar įsigijiamas medikamento variantas su mažiausia priemoka.

Valstybinės ligonių kasos skaičiavimais, „priemokų krepšelis“ padės sumažinti išlaidas vaistams maždaug 120 tūkst. pacientų. Taip pat tikimasi didesnės gamintojų konkurencijos dėl mažiausios priemokos, o tai sudarytų sąlygas kompensuojamųjų vaistų kainoms mažėti.

Įvedus „priemokų krepšelį“, vaistų kompensavimui bus kasmet papildomai skiriama 8,9 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

A. Pečkauskas sakė negalintis pasakyti, kiek Lietuvos gyventojų nuo sausio 1 dienos yra pasiekę metinio „priemokų krepšelio“ lubas.

Nuo šių metų pradžios, įsigaliojus Farmacijos įstatymo pataisoms, kompensuojamųjų vaistų kainodara remiasi mažiausias kainas turinčių ES šalių kainų vidurkiu, taip pat nustatytos galimos didžiausios paciento priemokos už vaistus ir medicinos pagalbos priemones.

Nuo liepos taip pat įsigalioja naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas. Anot viceministro, vaistų kiekis išlieka panašus kaip ir ankstesniais metais.

„Kalbame apie daugiau negu du tūkstančius skirtingų pavadinimų vaistinių preparatų. Skaičius yra tikrai labai panašus“, – nurodė jis.

Patikrinti, kiek išlaidų jau sukaupta „priemokų krepšelyje“, gyventojai galės e. sveikatos asmeninėje paskyroje. „Priemokų krepšelis“ yra kaupiamas nuo šių metų sausio 1 dienos.

GALERIJA

  • „Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus
  • „Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus
  • „Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus
  • „Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus
  • „Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus
  • „Priemokų krepšelis“ kompensuojamiems vaistams šiemet sieks 48 eurus
L. Balandžio / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ela

ir vėl siūlomas priverstinis pigesnių vaistų pirkimas, kurie ne visiems tinka- tie pakaitalai. Žmogus galvodamas apie siūlomą kompensaciją (pinigus) gali ir apsigauti.. Kad tik nesugalvotų ką nors gero gyventojui !!!

nejuokinkite

Prievartiniu skiepu pasekmeje visa likusi gyvenima turesiu vartoti ne itin pigius vaistus, o jokiu medicinos mokslu nebaiges "mengele" - tyciojasi...

Špricas \\\\\.../////

Kaip atsibodo tas nemokšų,vagių melas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS