Prieš valstybines šventes išauga trispalvių žvakių pirkimai | kl.lt

PRIEŠ VALSTYBINES ŠVENTES IŠAUGA TRISPALVIŲ ŽVAKIŲ PIRKIMAI

Natūralaus bičių, sojų ar palmių ar perdirbto vaško žvakių gamintojai sako prieš valstybines šventes pastebintys didesnius trispalvių žvakių pirkimus.

Kauno įmonės „Jakelio žvakės“ vadovas Vytautas Jakelis pabrėžė, kad trispalvių žvakių pardavimai sudaro tik labai nedidelę dalį, tačiau prieš tris pagrindines valstybines šventes jų prekyba išauga ir sudaro maždaug pusę visų metinių pardavimų.

„Jei lygintume pagal metus, tai 2019 metais buvo parduota apie 4,6 tūkst. žvakių, 2020-aisiais augo apie 44 proc., visais kitais metais išsilaikė panašiame lygyje su nedideliais svyravimais“, – BNS sakė veslininkas.

Vilnietė Gabrielė Babelė, per savaitę galinti pagaminanti apie 100 trispalvių žvakių, BNS teigė, kad daugiausia jų  parduoda prieš Kovo 11-ąją ir Liepos 6-ąją.  

„Pagal kiekius kovo vienuoliktai didžiausi pirkimai ir Mindaugo karūnavimui būna intensyviausi“, – BNS sakė ji. 

Pasak žvakes liejančios moters, prieš Vasario 16-ąją žvakių parduodama mažiau, nes norint palaikyti ukrainiečius daugiau nuperkama geltonų ir mėlynų – Ukrainos vėliavos spalvų – žvakių.

„Ukrainietiškų dvispalvių pardavimai mažina trispalvių. Būna užsakymų iš įmonių, kad tą dieną po žvakelę turėtų padėti ant kiekvieno darbuotojo stalo. Nesvarbu – geltonai mėlynų ar mūsų trispalvių“, – teigė žvakes trejus metus gaminanti internetinės parduotuvės „Giftija“ savininkė.

Šiemet G. Babelė pardavė apie 150 geltonai mėlynų žvakių komplektų.

Vienetinių žvakių liejimo dirbtuves turinti vilnietė Jelena Zdravec pastebi, kad vis daugiau melsvai geltonų žvakių užsako lietuviai ir jas dovanoja ukrainiečiams, su kuriais yra susidraugavę ar kartu dirba.

„Prašo plazdančią vėliavą primenančių žvakių, bet darau tik cilindro formos, įvairių dydžių. Renkasi mažesnes, bet ima kelias“, – BNS teigė J. Zdravec.

Panevėžietė Jurgita Krištaponienė BNS teigė pernai gavusi užsakymą išlieti apie 1 tūkst. pusės sprindžio aukščio dvispalvių žvakių, o šiemet – beveik antra tiek. Pagamino šiek tiek daugiau ir visas pardavė dar vasario pradžioje.

„Mokytojai ėmė renginiams mokyklose, įmonės. Keli pirkėjai sakė norį vasario 24-ąją ant palangės tas žvakeles uždegti žuvusiems ukrainiečiams, kuriuos pažinojo arba jų artimuosius“, – sakė J. Krištaponienė. 

Žvakių gamintojai taip pat pastebi augančius kitose šalyse gyvenančių lietuvių trispalvių žvakių pirkimus.

„Užsieniečiams draugams dovanoja arba atsiunčia giminėms Lietuvoje. Bičių vaškas yra brangesnis ir labiau vertinamas tų, kurie ir pinigų šiek tiek daugiau turi, tai ir leidžia juos. Lietuvoje bičių vaško žvakės dar nėra taip vertinamos. Žmonės renkasi pigesnes“, – teigė G. Babelė.

„Užsienyje lietuvių bendruomenės yra stiprios, daug turi renginių, perka jiems trispalves žvakeles“, – pridūrė ji. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS