Seimas imasi „Rheinmetall“ gamyklai Lietuvoje svarbių pataisų | kl.lt

SEIMAS IMASI „RHEINMETALL“ GAMYKLAI LIETUVOJE SVARBIŲ PATAISŲ

Seimas priėmė svarstyti pataisas, sudarančias palankesnes sąlygas dideliems Vakarų ginklų ir šaudmenų gamintojams, įskaitant ir Vokietijos karinės pramonės milžinę „Rheinmetall“, kuo greičiau Lietuvoje statyti savo gamyklas.

Seimas antradienį priėmė svarstyti trijų įstatymų – Investicijų, Žemės, Teritorijų planavimo ir Statybos – pakeitimus. Už balsavo 99 Seimo nariai, prieš buvo trys, o susilaikė 11.

Dėl pataisų išvadą Seimui teiks Ekonomikos komitetas. Jos Seime bus svarstomos skubos tvarka ir į plenarinių posėdžių salę grįš balandžio 18-ąją.  

„Turint omeny mūsų geopolitinę situaciją turime dirbti dar daugiau“, – pristatydama pataisas teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

Pasak ministrės, supaprastinus sąlygas bus lengviau ateiti didelėms investicijoms, kurių „reikia verkiant“, kad Lietuvos verslo įvaizdis pagerėtų: „Lietuva galėtų tapti viena draugiškiausių jurisdikcijų šitoms investicijoms Europoje“.

Investuotojams nebūtų privaloma informuoti visuomenę apie projektavimą, kviesti ją dalyvauti svarstant projektinius pasiūlymus. Taip pat nebūtų privaloma viešinti informacijos apie statybos darbų pradžią.

 

A. Armonaitė pabrėžė, kad tokie dideli projektai būtų plėtojami neurbanizuotuose teritorijoje: „Lietuvoje dar yra vietos tokiems projektams“.

A. Armonaitės teigimu, poveikio aplinkai vertinimo tvarka ir reikalavimai nebus keičiami. Ji pabrėžė, kad nieko nekeičiant, didelių investuotojų atėjimas truktų dvejus ar pustrečių metų ilgiau.

Pataisomis siūloma nustatyti tvarką, kada dideli gynybos pramonės projektai galėtų būti pradėti statyti dar neturint statybos leidimo, o jį privalėtų gauti iki statybų pabaigos.

Vyriausybė didelę gynybos pramonės investiciją galėtų pripažinti neatidėliotinai svarbia valstybės saugumui.

Tokiems projektams išimties tvarka Vyriausybė leistų statyti neurbanizuotose teritorijose be teritorijų planavimo su savivaldybe procedūrų. Investuotojams nebūtų privaloma informuoti visuomenę apie projektavimą, kviesti ją dalyvauti svarstant projektinius pasiūlymus. Taip pat nebūtų privaloma viešinti informacijos apie statybos darbų pradžią.

Pataisos parengtos reaguojant į besikeičiančią geopolitinę padėtį, esą būtina plėtoti vietos gynybos pramonės pajėgumus, mažinti Lietuvos priklausomybę nuo ginklų, šaudmenų ir kitos karinės produkcijos importo.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

:)))

jei reinetal negaus planuoto pelno, tai pagal gilias konservastu tradicijas lietuva skirtuma primokes...

?

parodykit issivysciusia valstybe kurios valdziadurniai del kazkokios gamyklos keicia istatymus????

D.

Kiek tos Lietuvėlės... O dabar vis planuoja taikinį ptie taikinio... Neramu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS