Senstančioje Lietuvoje galimybių vyresniesiems mažai | kl.lt

SENSTANČIOJE LIETUVOJE GALIMYBIŲ VYRESNIESIEMS MAŽAI

Lietuva sensta, bet visuomenės pakantumas vyresniems žmonėms anaiptol nedidėja. Beveik visur norima jaunų, o 50-mečiai laikomi nekonkurencingais. Vyriausybė, netrukus tvirtinsianti strategiją, kaip gerinti demografinę šalies padėtį, laukia konkrečių idėjų, o demografai rengiamą dokumentą vadina fragmentinių teiginių kakofonija.

Emigracija, už gimstamumą didesnis mirtingumas. Toks Lietuvos paveikslas niekam ne naujiena. Tačiau senstanti Lietuva – paradoksas – nemėgsta ir nevertina senstančių savo gyventojų. Tokių žmonių nenori, pavyzdžiui, darbo rinka. Registruotų bedarbių, kuriems per 50 metų, šiuo metu Lietuvoje yra 66 tūkst. Tai sudaro 40 proc. visų bedarbių. Diskriminacija vyrauja ne tik darbo rinkoje, bet ir sveikatos apsaugos srityje, perkant kai kurias prekes, paslaugas.

Iš viso žmonių, kurių amžius nuo 65-erių, Lietuvoje yra pusė milijono, arba penktadalis visų šalies gyventojų. Vaikų Lietuvoje – beveik pusantro karto mažiau nei pagyvenusių žmonių.

Plačiau žiūrėkite Irmos Janauskaitės ir Zinaidos Paškevičienės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

durnių laivas

netik vyriasniems galimybiu nėra ir pagarbos jiem nėra bet ir neįgaliesiems jokios nei paramos ir pagalbos nėra juos išvis nuraše yra

Aha

Registruotų 40 procentų, o kiek neregistruotų, kuriems jau seniai atsibodo po nieko nepasiūlančias darbo biržas valkiotis? Kitas penkiasdešimtmetis ir net šešiasdešimtmetis daugeliui šiuolaikinių dvidešimtmečių nosį nušluostytų, bet darbo negauna - "per senas"! Nors šiaip tai atrodo, kad vyresnių žmonių diskriminaciją skatina pati valstybė, kad galėtų iki darbo netekimo sumokėtus mokesčius pasiglemžt ir nei pensijos, nei medicinos paslaugų neduot, nes TRŪKSTA STAŽO. Vat jei privalėtų ne dėl savo kaltės nesukaupusiems reikalingo stažo grąžinti sumokėtus sodrai ir atsiprašant "sveikatos draudimui" mokesčius, tikriausiai kitaip pragystų.

Anonimas

Sita lietuviska kakofonija.Galvokit smegenim kas eis kariaut turbut senimas ir vaiku darzelis.Investuoja karo gynybai.Duokit vargsam uzdirbt.Kainos nezmoniskos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS