Skaitmeniniai eurai Lietuvoje: pliusai ir minusai | kl.lt

SKAITMENINIAI EURAI LIETUVOJE: PLIUSAI IR MINUSAI

  • 44

Dabar galime susimokėti grynaisiais pinigais, banko kortele ar kitu išmaniuoju prietaisu. Europos centrinis bankas planuoja pridėti dar vieną atsiskaitymo būdą – žada išleisti elektroninius eurus. Tokie skaitmeniniai pinigai jau veikia Kinijoje, Jamaikoje, Nigerijoje. Kaip atrodytų skaitmeniniai eurai ir kada jie gali pasirodyti, apie tai LNK žurnalistė teiravosi Lietuvos banko atstovės Austėjos Šostokaitės.

– Kaip atrodytų tie skaitmeniniai eurai?

– Matome, kad skaitmenizuojantis ekonomikai, visuomenei patogiau yra skaitmeninės atsiskaitymo priemonės. Ir tie naujieji skaitmeniniai eurai atrodytų kaip, pavyzdžiui, aplikacija arba kortelė, su kuria galima būtų atsiskaityti skaitmeninėje erdvėje įvairiais gyvenimo atvejais.

– Kuo skaitmeniniai eurai skirtųsi nuo dabar turimos mokėjimo kortelės?

–  Dažnas nesusimąsto, iš kur atsiranda tie skaitmeniniai eurai mūsų banko kortelėse. Šiuo metu jie yra taip pat elektroniniai pinigai, bet juos kuria privatūs bankai. Jie sukurti privačiose institucijose. Ką šiuo metu tiria „Eurosistema“, tai yra skaitmeninis euras, kuris būtų išleistas Centrinio Banko. Būtent Centrinis Bankas būtų ta institucija, kuri garantuotų tos skaitmeninės valiutos vertę ir stabilumą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip tokiais skaitmeniniais eurais būtų galima atsiskaityti? Vienas iš būdų – programėle telefone, o kaip dar?

– Taip pat ir banko kortele, ir visais kitais mums įprastais būdais, kuriuos naudojame šiandien. Nekursime kažkokio naujo atsiskaitymo instrumento, nes mums svarbu, kad būtų patogu žmonėms.

– O kuo skaitmeniniai pinigai bus patogesni už dabar įprastus?

–  Ko gero, čia turėtume lyginti su atsiskaitymu grynaisiais pinigais, kuriais tikrai ne visur šiandien galima susimokėti. Pavyzdžiui, elektroninėje prekyboje mes grynaisiais to padaryti negalime. O skaitmeninis euras tai leis. Panagrinėjome tokią inovatyvią savybę – galimybę atsiskaityti nesant interneto ryšiui. Pavyzdžiui, net lėktuvo režimu ar vaikštant kažkur kalnuose būtų galima atsiskaityti elektroniniu būdu, jei turėsite savo telefoną ar kortelę. Šiuo metu to nėra

Panagrinėjome tokią inovatyvią savybę – galimybę atsiskaityti nesant interneto ryšiui. Pavyzdžiui, net lėktuvo režimu ar vaikštant kažkur kalnuose.

 

– O ar reikės įsigyti prekybininkams naujos, papildomos įrangos? 

– Dar tik nagrinėjame, bet tikimės, kad visa ši infrastruktūra, kuri yra dabar, išliks ta pati.

– Ar tai įvyktų visos Europos Sąjungos (ES) mastu, ar šalys turės pasirinkimą? Gal ne visos norės tų skaitmeninių eurų?

– Skaitmeninis auras turėtų būti prieinamas visoje euro zonoje. Tai reiškia, kad visos šalys, kurios šiuo metu turi eurą, turėtų suteikti galimybę atsiskaityti ir skaitmeniniais eurais. Na, o ateityje būtų numatoma galimybė atsiskaityti ir už euro zonos ribų.

– Ar teiravotės gyventojų, ką jie mano apie šią skaitmeninių eurų idėją?

– Darėme apklausą. Daugelis teigė, kad jiems įdomu išbandyti naują atsiskaitymo priemonę. Žinoma, yra ir įvairių nuogąstavimų, bet kol kas vyrauja pozityvus požiūris.

– Ar yra lūkestis atsikratyti tų grynųjų pinigų?

– Tai nėra susiję su grynųjų pinigų atsikratymu. Mes esame įsipareigoję ir visuomet leisime tuos grynuosius pinigus. Skaitmeniniai eurai būtų tik papildoma, alternatyvi atsiskaitymo priemonė.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

nikodėmas

tik grinieji išsigelbėjimas, žmonės išsimkit pinigus iš bankų kol dar nevėlu ,kad nereikėtu verkti

Prasideda

Na ką, sveikinam. Štai ir atsiveria Orvelo langas. Ir vėl sąmokslininkai plokščiažemiai teisūs buvo. Neturėsit grynų vadinasi klojamas pamatas- nieko neturėsi, ėsi kirmėles, vabzdžius ir būsi laimingas. Ech, bet visuomenė matau ir ant to kaip avelės pasives...

Skaitmeniniai pinigai

Papildysiu prieš tai parašytą komentarą ... Gaunam skaitmeninius eurus - Įsigyjame kuponus apsipirkti prekybos centruose ... taigi, nuo to ir pradėkime skaitmenizuotis ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS