V. Pranckietis: eurokomisaras siūlo metams įšaldyti reikalavimą dėl daugiamečių pievų | kl.lt

V. PRANCKIETIS: EUROKOMISARAS SIŪLO METAMS ĮŠALDYTI REIKALAVIMĄ DĖL DAUGIAMEČIŲ PIEVŲ

Už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Januszas Wojciechowskis (Janušu Voicechovskiu) siūlo metams įšaldyti reikalavimą ūkininkams atkurti daugiametes pievas, teigia Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pasak jo, tokį laikiną sprendimą eurokomisaras pasiūlė atsižvelgiant į karo Ukrainoje pasekmes ir kitas priežastis.

„Vieneriems metams šis klausimas suspenduotas, jokios sankcijos taikomos nebus“, – po komiteto narių susitikimo su eurokomisaru Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje teigė V. Pranckietis. 

„Ursulos von der Leyen (Europos Komisijos pirmininkės – BNS) kabinetas dabar nagrinėja tokį pasiūlymą ir tokį komisaro pasiūlymą. Tai politinė iniciatyva. Dar iki šiol nėra jokio... ateityje gali tapti deklaracija. Teisės aktų pakeisti per trumpą laiką neįmanoma“, – pridūrė komiteto vadovas. 

Pasak jo, Lietuva tokiai iniciatyvai pritaria.

Komiteto narys, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika pabrėžė, kad galutinį sprendimą dėl daugiamečių pievų priims jau naujos sudėties EK. 

Vieneriems metams šis klausimas suspenduotas, jokios sankcijos taikomos nebus.

 

„Dabar kalba eina apie techninį sprendimą nukelti politinį sprendimą kitai EK, kuri bus po Europos Parlamento rinkimų“, – spaudos konferencijoje teigė jis.

K. Mažeika tikisi, kad per tą laiką sustiprės ir Lietuvos Žemės ūkio ministerijos pozicija ir argumentai dėl daugiamečių pievų atkūrimo. 

Liberalas Juozas Baublys pabrėžė, kad reikalavimų atidėjimas problemos dar neišsprendžia.  

„Šitas sprendimas neišsprendžia problemos, tiktai atideda ir mums visiems reikės susitelkti – tiek ministerijai, tiek komitetui ieškant sprendimo būdų, todėl reikia neatsipalaiduoti ir dirbti“, – teigė J. Baublys.

Sausį didelę protesto akciją Vilniuje surengę Lietuvos žemdirbiai, be kita to, reikalavo panaikinti ES reikalavimą dalyje ariamos žemės atkurti daugiametes pievas ir jų nebenaudoti žemdirbystei. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) sausio pabaigoje laikinai sustabdė sprendimų dėl jų atkūrimo vykdymą.

Pagal Europos Sąjungos (ES) reglamentą daugiamečių pievų ir ganyklų plotas negali sumažėti daugiau kaip 5 proc. – kasmet ūkininkų deklaruotas plotas lyginamas su referenciniu laikotarpiu, kuris pernai keitėsi. Iki 2022 metų plotai buvo lyginami su 2015 metais deklaruotu plotu, o nuo 2023 metų – su 2018 metais.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas yra sakęs, kad problema dėl pievų susidarė 2014 metais ES vykdant Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) reformą – tuomet įtvirtintas reikalavimas išlaikyti daugiamečių pievų santykį, kad jų plotas nemažėtų daugiau kaip 5 proc., palyginti su referenciniu plotu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Senukas

Kur jis buvo dinges? Tegu pasisako apie stadiona

Ką gi

ponai iš Briuselio nurodo kaip reikia Lietuvoje ūkininkauti - sužlugdė Lietuvoje gyvulininkystę, dabar pristabdys javų auginimą ir taip baigs nugyventi Lietuvos žemės ūkį. Ne veltui daugelis protingų žmonių stojant Lietuvai į ES sakė, kad ne mes Europai reikalingi, o mūsų pilvai, kuriuos Europa užkiš savo "erzacais"....

Kodėl daromos

nuolaidos gobšiems ūkininkams gamtos sąskaita??Suknisti rapsininkai ir ištižę valdžiagyviai.Tfu juos ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS