„Lietuvos geležinkeliai“ nerems su politikais susijusių fondų | kl.lt

„LIETUVOS GELEŽINKELIAI“ NEREMS SU POLITIKAIS SUSIJUSIŲ FONDŲ

  • 0

Pernai gruodį dėl neskaidrumo sustabdę paramos skirstymą, „Lietuvos geležinkeliai“ atnaujina jos teikimo tvarką - pagal ją daugiausiai numatoma remti švietimą, o su politikais susiję fondai į pinigus pretenduoti negalės. Informacija apie paramą ir jos gavėjus bus skelbiama viešai.

„Lietuvos geležinkelių“ valdyba antradienį patvirtino naują tvarką.

„Mokslas ir švietimas stiprina mūsų valstybę, todėl tam skiriame didelį prioritetą. „Lietuvos geležinkelių“ veikla daro įtaką aplinkai ir bendruomenėms, taip pat ir regionuose. Tad tam numatytos atitinkamos paramos proporcijos“, - pranešime sakė „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininkas Romas Švedas.

Lėšų nebegalės gauti politikų įsteigti labdaros ir paramos fondai - anksčiau jie yra gavę pinigų iš „Lietuvos geležinkelių“ antrinių įmonių. Paramos negaus ir asmenys, kurie per pastaruosius penkerius metus netinkamai įgyvendino ar yra pažeidę sutartis su bendrove.

Anot pranešimo, mokslui ir švietimui teks 25 proc. paramos, aplinkos apsaugos projektams ir veikloms - 15 proc., socialiniams, sporto ir sveikatingumo reikalams – 15 proc., kultūrai ir menui – taip pat 15 proc. Regioniniams projektams ir veikloms bus siekiama skirti 20 proc., kitoms visuomenei naudingoms ir nesavanaudiškomis pripažįstamoms veikloms - 10 proc. paramos biudžeto.

Paramos teikimas kol kas nėra atnaujintas, nes valdyba nėra patvirtinusi metinės jos sumos. Skirstant paramą bus atsižvelgiama, kokią vertę visuomenei sukurs projektas.

Naujoji tvarka buvo suderinta su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

BNS dar gruodį rašė, kad 2016 metais bendrovė skyrė per 850 tūkst. eurų, o 2014-2015 metais - po daugiau nei 1 mln. eurų paramos. Plačiausiai piniginę įmonė atverdavo krepšiniui - viešoji įstaiga „Krepšinio rytas“, valdanti „ Lietuvos ryto“ krepšinio klubą, per pastaruosius trejus metus sulaukė 1,05 mln. eurų injekcijos, Lietuvos krepšinio lyga – 250 tūkst. eurų, Moterų krepšinio lyga - beveik 190 tūkst. eurų.

„Lietuvos geležinkeliai“ per metus paaukodavo dešimtims mokyklų, darželių, klubų, parapijų, organizacijų, universitetų ir pan.

Per pastaruosius trejus metus išskirtinio „Lietuvos geležinkelių“ dėmesio buvo sulaukę Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos. Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje nuo 1996 metų kandidatuoja buvęs socialdemokratų premjeras Algirdas Butkevičius, Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.

BNS turimi „Lietuvos geležinkelių“ paramos 2011–2012 metais duomenys rodo, kad įmonė išdalijo apie 2 mln. eurų. Daugiausiai lėšų ji išmokėjo sportui - vienodos sumos išmokėtos „Lietuvos rytui“ ir „Žalgiriui“. Vėliau parama buvo skiriama tik Vilniaus klubui. Be to, parama skirta Vilkaviškio švietimo įstaigoms, tačiau jų paramos gavėjų sąrašuose yra mažiau, nei A.Butkevičiui būnant premjeru 2016 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS