Teismas atmetė Kinijos „Nuctech“ skundą dėl pašalinimo iš oro uostų konkurso | kl.lt

TEISMAS ATMETĖ KINIJOS „NUCTECH“ SKUNDĄ DĖL PAŠALINIMO IŠ ORO UOSTŲ KONKURSO

  • 0

Vyriausybės sprendimas, kuriuo Lietuvos oro uostų planuotas sandoris su Kinijos bendrove „Nuctech“ dėl bagažo patikros sistemos įsigijimo pripažintas kaip keliantis grėsmę nacionalinio saugumo interesams, yra teisėtas, nusprendė teismas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį atmetė „Nuctech“ ir jos partnerės Lietuvoje įmonės „Inta“ skundą, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Nuctech“ ir „Inta“ teismo prašė panaikinti šių metų vasarį priimtą Vyriausybės nutarimą, kai patikros metu Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija nustatė „Nuctech“ ryšius su Kinijos vyriausybe, dėl kurių sandorio sudarymas su įmone, leidžiant jai prisijungti prie ypatingos svarbos sistemų, nėra galimas.

KAM teigimu, skundą atmetęs teismas atsižvelgė į Vyriausybės atstovų argumentus ir nustatė, kad sandorio patikra buvo atlikta pagrįstai, o komisija ir Vyriausybė nepadarė jokių procedūrinių pažeidimų.

„Krašto apsaugos ministerija toliau siekia stiprinti nacionalinio saugumo interesų apsaugą sudarant sandorius dėl techninės ir programinės įrangos įsigijimų, todėl siūlo įstatymų pakeitimus, kurie palengvintų tokių pirkimų vykdymą ir nustatytų aiškius kriterijus, kuomet įranga galėtų būti įsigyjama tik iš patikimų valstybių tiekėjų“, – pranešime sakė krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

Šiuo metu KAM inicijuoja Viešųjų pirkimų įstatymų pakeitimus, kuriais siekiama suvaldyti rizikas nacionaliniam saugumui, kylančias dėl nepatikimų techninės bei programinės įrangos ar paslaugų naudojimo. Įstatymų pakeitimai nustatytų pareigą konkursuose iškart atmesti pasiūlymus, jei perkamų prekių tiekėjas, subtiekėjas, gamintojas ar juos kontroliuojantis asmuo yra iš valstybių, kurių tiekėjai, subtiekėjai, gamintojai ar įrangos palaikytojai nelaikomi patikimais.

Į vyriausybinę komisiją dėl „Nuctech“ investicijų kreipėsi patys oro uostai ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Pastarasis tuomet perspėjo, kad „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ veiklą Europoje.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

Vis dėlto šiemet vyriausybinė komisija leido Muitinės departamentui pasirašyti sutartį su „Nuctech“ padaliniu Varšuvoje dėlrentgeno aparato įrengimo Kenos muitinėje pasienyje su Baltarusija.

Toks sprendimas argumentuotas įtampa prie sienos su Baltarusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS