Automobilio vaistinėlė: ar pigesnė tikrai prastesnė? | kl.lt

AUTOMOBILIO VAISTINĖLĖ: AR PIGESNĖ TIKRAI PRASTESNĖ?

  • 30

Nuo liepos 1 d. visiems vairuotojams reikės atsinaujinti vaistinėles. Apie tai LNK reportaže kalbama su skubiosios medicinos gydytoju Andriumi Černausku.

– Kalbant apie senąją vaistinėlę, ko čia trūksta?

– Senoje vaistinėlėje trūksta šalčio paketo, kad galėtume sumuštas ar sužalotas vietas šaldyti ir taip pat trūksta turniketo, kad galėtume stabdyti gausų, masyvų, arterinį kraujavimą. Komplekte reikėtų dviejų turniketų.

– Čia turime dvi naujas vaistinėles, viena – pigi, kita – šiek tiek brangesnė. Atsidarome vaistinėlę – ar galim vizualiai pasakyti, kad brangesnė kažkuo geresnė už pigesnę?

– Jei akis būtų išlavinta, tai tikrai būtų galima pasakyti, bet paprastas vartotojas didelio skirtumo turbūt nepamatys. Be to, visas tas komplektas yra standartinis ir turi atitikti reikalavimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ant vaistinėlės turi būti užrašyta raidės CE.

– Jeigu nebūtų šio žymėjimo, tai pasitikėti viduje esančiu turiniu negalima. Tokios net pirkti nerekomenduojama.

– O yra skirtumas, kur vaistinėlė pagaminta – Kinijoje ar kur kitur – ar svarbu tik, kad būtų tas žymėjimas?

– Nėra skirtumo, kur pagaminta, svarbu tik, kad būtų pažymėta raidėmis CE.

– Kam skirtas turniketas?

– Turniketas skirtas gausiam, arteriniam kraujavimui iš galūnės, jis užspaudžia arteriją, tuomet kraujavimas sustabdomas ir išgelbstima gyvybė, nes jei arterinis kraujavimas vyksta ir jis nestabdomas, žmogus gan greitai gali nukraujuoti.

– Kaip greitai reikia uždėti turniketą?

– Kiekviena minutė svarbi.

– Kaip taisyklingai uždėti turniketą?

– Visada prie turniketo rasite instrukciją lietuviškai, kokios dalys jį sudaro ir kaip jį uždėti. Prakišam tą sužalotą galūnę pro kilpą, dedame bent 2 cm aukščiau nei sužeidimas, kilpą užveržiame, reikia veržti tiek, kad pirštų galiukų negalėtumėte užkišti po turniketu, tada mes turime sukti veržimo lazdelę, sukame tol, kol nustoja kraujuoti ir dingsta periferinis pulsas, lazdelę užfiksuojam, ir reikėtų užrašyti laiką, kada buvo uždėta, nes turniketą saugiai laikyti galima iki 2 val. Per tą laiką reikia, kad pacientas atsirastų gydymo įstaigoje, medikų priežiūroje. Jeigu su vienu turniketu kraujavimas nesustoja, tada mes galime dėti antrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Pilietis

Vaistinele reikalinga kad negaut baudos, o ne kad kazka is jos panaudot.

Vištos Walmora \\\\\.../////

Kam teko pasinaudoti-panaudoti auto'vaisinėlę pagal paskirtį,spaudžiam ŽALIĄ.

Keraunykas \\\\\.../////

56 metus vairuoju ir vaistinėlės "prireikė" tik praeinant TA ir mentams parodyti,ji iš vis naxren reikalinga,tik pasipinigauti vagims.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS