Nepasikeitusiems vaistinėlės grės bauda | kl.lt

NEPASIKEITUSIEMS VAISTINĖLĖS GRĖS BAUDA

  • 114

Nuo liepos 1-osios įsigalios ne kartą atidėliotas reikalavimas vairuotojams automobiliuose turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinius. Iki šio termino likus vos dviem mėnesiams naujų vaistinėlių galima įsigyti laisvai, bet jų pirkimo nereikėtų atidėti paskutinei akimirkai.

Neišmeskite instrukcijos

Vaistininkės Giedrės Tautkevičienės teigimu, pirmosios pagalbos rinkinio pirkimo patariama neatidėlioti birželio pabaigai, kad netektų stovėti eilėse ir jaudintis, ar vaistinėlių pakaks.

Už netinkamą rinkinį ar vaistinėlės neturėjimą transporto priemonėje vairuotojams bus taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 10 iki 12 eurų.

„Gintarinės vaistinės“ atstovė patarė nusipirkus vaistinėlę, prieš ją padedant į automobilį, atidžiai perskaityti pirmosios pagalbos teikimo aprašą ir instrukciją, kaip naudotis rinkinyje esančiomis priemonėmis. Šiuo klausimu galima pasikonsultuoti ir vaistinėje. Anot jos, dažniausias klausimas, kurį tenka išgirsti iš vaistinėlės naudotojų – kaip naudotis turniketu.

Turniketas skirtas stipriam arteriniam kraujavimui iš galūnės stabdyti. Tai – vienkartinė priemonė, tad panaudojus jo negalima dėti atgal į vaistinėlę.

„Turniketas skirtas stabdyti stipriam arteriniam kraujavimui iš galūnės. Tai – vienkartinė priemonė, tad panaudojus, jo negalima dėti atgal į vaistinėlę. Taip pat reikėtų elgtis ir su kitomis priemonėmis – vieną kartą panaudojus, vėliau vėl papildyti turimą rinkinį reikiamu priemonių kiekiu“, – aiškino G. Tautkevičienė.

Kaip naudoti turniketą?

Anot jos, jei uždėjus keletą tvarsčių ir stipriai prispaudus, kraujas nesisunkia, turniketas nėra reikalingas. Jis turėtų būti dedamas tik tada, kai yra intensyvus, nesustabdomas kraujo tekėjimas – turniketas skirtas naudoti tik ant kojų arba rankų.

G. Tautkevičienės žodžiais, turniketas dedamas maždaug 5–7 cm virš žaizdos, nenuvelkant nuo sužalotojo viršutinių drabužių. Tai padarius, turniketo lazdelę reiktų sukti taip, kad sustotų kraujavimas iš žaizdos ir toje vietoje nebūtų jaučiamas pulsas. Jei kraujavimas nesustoja, galima dėti ir antrą turniketą. Labai svarbu pažymėti turniketo uždėjimo laiką tam numatytoje vietoje ir jo nenuimti, kol į nelaimės vietą neatvyks greitosios medicinos pagalbos medikai.

„Jeigu streso akimirką pasimiršo tam tikri niuansai, paskambinus greitajai pagalbai ir laukiant paramedikų, galima paprašyti priminti, kaip teisingai suteikti pirmąją pagalbą“, – priminė vaistininkė.

Naujovių dar daugiau

Tarp naujų priemonių vaistinėlėse yra ir vienkartiniai šalčio maišeliai, ir pirmosios pagalbos kaukė, skirta gaivinti. Pastaroji reikalinga kai žmogus nekvėpuoja ir yra be sąmonės.

„Gaivinimą reikėtų pradėti nuo drabužių atlaisvinimo ir sužalotojo krūtinės apnuoginimo, tuomet būtina susirasti vietą, kur susikerta krūtinkaulis ir speneliai ir pradėti gaivinimą, spaudžiant būtent tą tašką 30 kartų. Po jų atliekami du įpūtimai, kuriems ir reikia naudoti pirmosios pagalbos gaivinimo kaukę. Šių veiksmų eigą reikia kartoti tol, kol žmogus atgaus sąmonę arba į įvykio vietą atvyks medikai“, – vardijo G. Tautkevičienė.

Pašnekovė nepatarė gudrauti perkant naujuosius tvarsčius arba visą vaistinėlę turguje ar iš neoficialių perpardavinėtojų.

„Originaliuose rinkiniuose esančios medicinos priemonės turi būti paženklintos privalomu atitikties ženklu CE. Jis patvirtina, kad medicinos priemonės pagamintos laikantis nustatytų saugos reikalavimų, atliktos būtinos atitikties vertinimo procedūros, o pati priemonė yra saugi. Ženklo neturinčios priemonės gali būti ne tik nekokybiškos, bet ir pavojingos sveikatai“, – perspėjo vaistininkė.


Vaistinėlės sudėtis

Naująjį vairuotojų pirmosios pagalbos rinkinį sudarys 10 vnt. sterilių pleistrų, pleistras rulonėlyje, sterilus spaudžiamas tvarstis, 5 vnt. nesterilaus tvarsčio, 2 vnt. prilaikomojo trikampio formos tvarsčio, pirmos pagalbos žirklės, 2 vnt. specialių antklodžių, 10 vnt. sterilių žaizdų tvarsčių, 4 vnt. vienkartinių pirštinių, 2 vnt. pirmosios pagalbos gaivinimo kaukių, 2 vnt. vienkartinių šalčio maišelių, 2 vnt. turniketų ir pirmosios pagalbos teikimo aprašymas, turniketo naudojimo taisyklės.

Rašyti komentarą
Komentarai (114)

Vytautas

Naujos sudėties vaistinėlės yra didžiulė konservatorių afera. Kažkam buvo reikalingas toks įstatymas, kad “išdurtų” visa tautą. Esu įsitikines, kad lietuvos medikai net nebandė naudoti siūlomų turniketų praktinėje veikloje. Tai tvirtinu todėl, kad išbandžiau pats ant savęs. Po pirmo bandymo pasukti lazdelę pajutau didžiulį skausmą, kur sukant lazdelę, dirželis sukosi į spiralę, kartu įtraukdamas minkštuosius kūno audinius. Tada turniketą uždėjau ant storesnės rankovės, bet rezultatas buvo taspats. Kraujospūdis nesustabdytas, o ant rankos liko didžiulė kraujosrūva po oda. Kaip ji atrodo, turbūt nereikia niekam aiškinti. Iki turniketo sulaužymo nedaėjo, nes aš buvau sąmoningas.

hmmmm

Reiketu sugalvoti,kad kekvienas seimo narys turetu su savimi pripuciama oro baliona. Kas netures,tam 1000 euru bauda. Kam tas balionas? O kam ta nauja vaistinele?

Hmmmm

Apskritai,nuo tada,kai buvo pazabotas kysiu emimas,policija beveik dingo is keliu. Kokia nors akcija,reidas...tai viskas. Is pradziu pasiautes,o po to pamirs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS