Kultūros diena Užupyje: mandalos ritualas ir poetiniai skaitymai | kl.lt

KULTŪROS DIENA UŽUPYJE: MANDALOS RITUALAS IR POETINIAI SKAITYMAI

  • 0

Šį penktadienį, balandžio 15 d., minima jau devintą dešimtmetį skaičiuojanti Pasaulinė kultūros diena. Šiemet vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami į Užupį, kur Azijos menų centro ir Užupio meno inkubatoriaus iniciatyva rengiamas mandalos pylimo vakaras su poetiniais prozininkės Vidmantės Jasukaitytės skaitymais ir kamerinėmis Dominyko Vyšniausko melodijomis.

„Tokiai dienai paminėti mandalos pylimo ritualas pasirinktas neatsitiktinai. Sanskritu reiškianti „ratą, diską, sferą“, mandala išreiškia tam tikrą harmoningą schemą, dvasinę, kosminę arba psichologinę tvarką“, – pasakoja viena iš renginio organizatorių, Azijos menų centro projektų koordinatorė Evelina Vilčinskaitė. Nors įprasta manyti, kad mandalos pirmiausia yra piešiamos, visi besidomintieji kviečiami stebėti ir patys sudalyvauti mandalos pylimo procese.

Penktadienio vakarą, nuo 18 val., legendinėje Užupio „Galeroje“ (Užupio g. 2A) VDA atstovai pradės pilti pagrindinę mandalos formą ir kontūrus, o visi neabejingi harmonijai ir tvarkai kviečiami kartu dalyvauti kūrybiniame darbe. Tuo pat metu renginio atmosferą šildys Dominykas Vyšniauskas, kultūros dienos vakarui paruošęs muzikinę programą.

Dar vienas ypatingas renginio svečias – poetė, prozininkė Vidmantė Jasukaitytė. Lietuvos rašytojų sąjungos narė, dramaturgė, visuomenės veikėja neabejingus kūrybiškam žodžiui ir poetiniams skaitymams pradžiugins savo kūrybos eilėmis.

„Šis laikas prasideda kaip muzika, kaip apeigų šokis… Šis laikas – derliaus laikas, ir pavasaris kvepia obuoliais, o pokalbiai prie laužo – vyšniomis…“, – prabyla V. Jasukaitytė eilėmis. Prieš keletą metų poetė, prozininkė išleido didelio dėmesio sulaukusį autobiografinį romaną „Kaip mes mokėmės mirti“ bei poezijos tomelį „Ambra“.

„Mandala Užupio meno inkubatoriuje pilama jau ne pirmą kartą – praėjusiais metais šis ritualas taip pat sulaukė nemenko susidomėjimo. Neabejojame, kad galimybė įsitraukti į kūrybos procesą atskleidžia pačią kultūros dienos esmę – tuo šiuo renginiu ir norėtume pradžiuginti jo lankytojus“, – atsisveikindama kviečia „Galeros“ kultūrinių veiklų vadovė Indrė Mickaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS