Bažnyčiose vis labiau populiarėja aukojimas kortele: kokias sumas renkasi lietuviai? | kl.lt

BAŽNYČIOSE VIS LABIAU POPULIARĖJA AUKOJIMAS KORTELE: KOKIAS SUMAS RENKASI LIETUVIAI?

  • 6

Vis daugiau bažnyčių suteikia galimybę tikintiesiems paaukoti ne grynaisiais, o naudojantis mokėjimo kortele. „Swedbank“ duomenimis, per mėnesį gyventojai mokėjimo kortele bažnyčiose paaukoja vidutiniškai 400 kartų, o surinktų aukų suma siekia 3 tūkst. eurų. Pasak specialistų,  bažnyčiose kortelių skaitytuvų ateityje turėtų tik daugėti, nes tai palengvina aukojimo procesą.

Ne kelios monetos į aukų dėžutę, o auka mokėjimo kortele – toks vaizdas bažnyčiose vis dažnesnis. Vilniaus Bernardinų bažnyčia aukojimo terminalus naudoja jau metus.  

„Tai buvo pačių parapijiečių iniciatyva. Jaunesnių žmonių, kurie savo tėvams pasakė, kad yra kitoks būdas, kitokia galimybė aukoti bažnyčioje“, – apie aukojimo kortele pradžią pasakojo Vilniaus Bernardinų parapijos klebonas Andrius Nenėnas. 

Kortelių skaitytuvai bažnyčiose, priimant didesnes aukas už vestuves, krikštynas ar laidotuves, naudojami jau seniai. Vis dėlto, jie nebuvo pritaikyti per trumpą laiką priimti didelį kiekį smulkesnių aukų. 

„Girdėdavome iš savo klientų, kad nejaukiai jaučiasi bažnyčiose, kai norisi paaukoti, bet nėra galimybių to padaryti, nes neturi grynųjų“, – teigė banko Lėšų valdymo pardavimų palaikymo departamento direktorius Deimantas Trumpickas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

https://lnk.lt/video-embed/ed43fec4-f4ec-473a-aa45-d01efba2d975?muteOnStart=true&autoStart=true

Pirmieji aukojimo terminalai buvo išbandyti prieš dvejus metus Klaipėdoje, o juos patobulinus, nuo rudens terminalai siūlomi bažnyčioms visoje Lietuvoje. 

„Kol kas procentas – labai nedidelis. Dėl to, kad mes bažnyčias skaičiuojame vienetais ir dešimtimis. Reikia turėti omenyje, kad tai pasiūlėme tik prieš tris mėnesius“, – akcentavo D. Trumpickas. 

Vilniaus Bernardinų bažnyčios klebonas atskleidžia, jog tarp surinktų aukų vis dar vyrauja grynieji pinigai, o kortele bent jau Bernardinų bažnyčioje surenkama tik apie 10 proc. visų aukų. 

„Neskaičiavome, nelyginome, nestovime atsistoję prie to aparato. Nėra išaugę aukojimai, bet matome, kad žmonėms patogu, nes yra žmonių, kurie jau nebesinaudoja grynais pinigais arba retai naudojasi“, – aiškino A. Nenėnas.

Banko duomenys rodo, kad vidutinė suma, kurią žmonės aukoja  banko kortele – septyni eurai. 

„Pirmųjų bažnyčių statistika rodo, kad kažkur per mėnesį būna apie 400 atsiskaitymų – apie 3 tūkst. aukų surenkama“, – sakė D. Trumpickas. 

Norint paaukoti kortele per terminalą, galima rinktis iš trijų sumų: penkių, dešimties, arba dvidešimties eurų.  

„Nors dominuoja penkių eurų aukojimai, kas ketvirtas aukojimas – dešimties eurų, kas aštuntas – dvidešimties“, – statistiką pristatė D. Trumpickas.

Nors planuojama, jog aukojimo terminalų populiarumas augs, grynųjų aukos – neišnyks. 

„Tai – įpročio reikalas. Daug kas bažnyčioje – įpročio reikalas. Kaip žmonės įpranta, kaip jiems suteikia galimybes“, – teigė A. Nenėnas.

Šiuos aukojimo terminalus jau galima išvysti keliose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus ir Molėtų rajono bažnyčiose. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kaip čia kultūringiau išsireiškus

Tikėjimas yra archainis dalykas,gyvuojantis nuo Adomo su Ieva laikų.Dievas jiems prigrasino nevalgyt būtent va tos veislės obuolių, o jie pasišiukšlino mus įvėlę į pragaro ir konservatorių pinkles .Gerovės valstybę dabar mums jau Nausėda perša...Ai,ne apie tą reikia dabar kalbėti.Padejuoja antai kunigėlis ,kad žmonės mažiau į pinigus rankas teršiasi ir tik 5,10 bei 20 jaurų tesukrapšto.O kas gi draudžia dvasininkijai bankomatus bobinčiuose susistatyt ir po 50 ar 100-tą jauropinių iš ten iškalti?Tai būtų tikra archaizmo ir dabartinių skaitmeninių technologijų simbiozė.

M

Aha, kad skraidytų verslo klase… kad važinėtų teslomis … kad toliau degintu medinukes bažnyčias ir isparceliuotu kolekcionieriams dar tas ką likę vertingo… aukokit… jus tik aukokit … O gal geriau būkit žmonėmis ?… juk to nenusipirksi …

Mokeaciai

Tik mirtingiems...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS