Darbo dienomis žmonių nusėstos upių pakrantės ir parkai, savaitgaliais ištuštėjantys didmiesčiai byloja tik viena – iškylų sezonas atidarytas! Visgi norint, kad jūsiškis laikas gamtoje būtų tikrai puikus, jo negadintų negandos, vertėtų pamąstyti ne tik apie vietą, bet ir apie tai, kokiais patiekalais mėgausitės, ką geriau palikti namuose bei kaip išvengti vasarą dažnai pasitaikančių apsinuodijimų maistu.
Produktai
Nors ekspromtas visuomet smagus, gerą ir kokybišką išvyką reikėtų planuoti iš anksto. Pirmieji žingsniai, be abejo, prasideda maisto prekių parduotuvėje. Tad, jau einant apsipirkti, iš anksto apgalvokite prekių sąrašą, taip pat tai, ar turėsite reikalingą įrangą tinkamai gabenti bei laikyti produktus. Svarbiausia ruošiantis į kelionę rinktis juos ilgai negendančius. Tad puikiai tiks vaisiai, daržovės, konservuoti produktai, džiovinti arba šalto rūkymo mėsos gaminiai, kondensuotas arba aukšta temperatūra apdorotas pienas, kietasis sūris, traškučiai, sausainiai be kreminio įdaro ir panašiai. Taip pat atkreipkite dėmesį į produktų tinkamumo vartoti laiką.
Gabenimas ir laikymas
Visuomet pravartu turėti automobilinį šaldytuvą ar šaltkrepšį, kuriuos reikėtų saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Rekomenduotina maisto pakavimui rinktis sandarias, uždaromas pakuotes, o ne plastmasinius maišelius. Nusprendus pasiimti žalią žuvį ar mėsą, kurią kepsite gamtoje, svarbu tinkamai ją supakuoti, stengtis, kad ji kuo trumpiau būtų gabenama į išvykos vietą, taip pat pasirūpinti, kad mėsos, žuvies sultys nepatektų ant kitų produktų, kurių neketinate kepti ar kitaip termiškai apdoroti.
Kiekis
Gamtoje visuomet jaučiamas stipresnis alkio jausmas, visgi nereikėtų persistengti su produktų kiekiu. Jei vykstama keletui dienų, o apsistojimo vietoje nebus šaldytuvo, nesivežkite daugybės greičiau gendančių produktų. Jei ten nebus geriamo vandens šaltinio, būtina pagalvoti apie solidžias jo atsargas.
Švara
Nepamirškite pasirūpinti higiena. Geriamuoju vandeniu ne tik gaivinkitės, bet jį naudokite ir maisto produktams, indams plauti – tam visiškai netinka upės, ežero ar kitas galimai užterštas vanduo. Svarbu, kad švarūs būtų tiek maisto gaminimo paviršiai, tiek įrankiai. Prieš valgį su muilu nusiplaukite rankas, su savimi turėkite drėgnų servetėlių. Būtina maistą saugoti nuo graužikų, vabzdžių, o jo likučius, grįžus iš išvykos, geriausia išmesti – nuo karščio, dulkių ir kitų teršalų neapsaugotas maistas labai greitai ima gesti, jame gali atsirasti sveikatai pavojingų mikroorganizmų.
Ruošimas
Ruošiant mėsą ar žuvį, reikėtų įsitikinti, jog produktas tikrai pakankamai iškepęs ar išviręs. Jeigu yra galimybė, specialiu termometru išmatuokite maisto vidaus temperatūrą – ji turi siekti 75-76 laipsnius. Siekiant apsaugoti produktus nuo atviros liepsnos, galima juos suvynioti į foliją – tuomet mėsa tikrai neapdegs. Visgi, jei maistas prisvilo, apdegusias, apanglėjusias vietas pašalinkite – kitaip galite neišvengti ne tik nekokio skonio, bet ir skrandžio problemų.
Rekomenduoja virtuvės šefas
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas:
- Iškylos gamtoje man asocijuojasi su daržovėmis. Jos yra puikus pasirinkimas ne tik dėl skonio, bet ir dėl saugumo, nes kelionė iki išvykos vietos dažnai užtrunka kiek ilgiau. Labai abejočiau dėl mėsos tinkamumo, nors, be abejo, daugelis be jos neįsivaizduojame valgymo gamtoje. O daržovės, šiek paruoštos namų virtuvėje ir po to atgabentos į gamtą – tobulas pasirinkimas. Tiesiog ant grilio sumestos morkos – šiaip sau variantas. Visgi, jei dar namuose lengvai pamarinuosime morkas, cukinijas, paprikas gausime tikrai labai neblogą rezultatą.
Žinoma, jeigu yra galimybė turėti 100 procentų šviežios mėsos, galima būtų ruošti ir ją. Tik, mano supratimu, mėsos marinuoti nereikėtų. Turint bet kurios mėsos gabalėlį, svarbu perduoti jo, o ne marinato skonį – užmarinavus to tikrojo produkto skonio lieka mažai. Prie mėsos gabalėlio galima derinti padažus, kokias nors daržoves – tai, ką sugebame namuose pasigaminti ir atsivežti. Pavyzdžiui, galima pasigaminti keptų pomidorų su alyvuogių aliejumi ir pačioje pabaigoje įdėta druska. Dar kartą pasikartosiu, jog vertinu produkto, o ne kokio nors papildo, prieskonių mišinio skonį, kaip labai dažnai elgiamasi.
Ko reikėtų vengti? Nebūsiu „protinguolis“, nes turbūt visi žino, jog reikėtų atsisakyti greitai gendančių pieno produktų. Taip pat būtų visiška nesąmonė draugams, svečiams, šeimos nariams tiekti šviežios žuvies patiekalus. Juk turbūt nė vienas nenorėtume ryte sulaukti skambučio su nekokiomis naujienomis arba jau tą patį vakarą eiti gelbėti artimą žmogų, kuris tualete veikia neaiškius dalykus.
Pats pastaruoju metu iškylomis nelabai randu laiko. Turiu nuostabų grilių, bet jis dar nė karto nepanaudotas – taip jau kokią pusę metų stovi kampe. Deja, dabar kaip voverė sukuosi darbų rate, visgi tikrai turiu planą vasarą bent kartą paiškylauti gamtoje.