Konditerių dovana – gimtadienio tortai Ukrainos vaikams | kl.lt

KONDITERIŲ DOVANA – GIMTADIENIO TORTAI UKRAINOS VAIKAMS

Į pagalbą ukrainiečiams, kuriems pavyko pabėgti nuo karo, suskubo daugybė lietuvių, taip pat – ir maisto mylėtojų bendruomenė. Konditerės Giedrės Pečenkienės pakviesti konditerijos gamintojai  įvairiuose Lietuvos miestuose kepa gimtadienio tortus vaikams iš Ukrainos.

Daro tai, ką moka

Konditerė G. Pečenkienė, instagramo paskyros „Maistoteka“ įkūrėja, pakvietė susivienyti Lietuvos konditerius, kepyklas ir pradžiuginti į Lietuvą atvykusius ukrainiečių vaikus, kurie švęs gimtadienius.

Kaip rašo Giedrė, „vaikams žvakutė ant jų gimtadienio torto suteiks nors truputį džiaugsmo šiomis baisiomis dienomis“. Prie šios iniciatyvos jau prisijungė apie 60 kepėjų ir konditerių iš įvairių Lietuvos miestų.

„Prasidėjus karui prieš Ukrainą, man, kaip ir daugeliui, nusviro rankos, nebežinojau, ką daryti, – prisimena pirmąją reakciją Giedrė. – Net dirbti negalėjau, nepriėmiau jokių užsakymų – tiesiog sėdėjau ištikta šoko ir stebėjau, kas vyksta. Toks beviltiškumas buvo apėmęs... Bet po kurio laiko pradėjau galvoti, kaip aš galiu ukrainiečiams padėti. Kaip tik tada į Lietuvą pradėjo važiuoti vis daugiau karo pabėgėlių iš Ukrainos, daugiausia – mamos su vaikais. Žiūrėdama į savo vaikus nusprendžiau, kad galiu praskaidrinti dienas tiems vaikams darydama tai, ką moku geriausiai, – kepdama. Tai ir sugalvojau ukrainiečių vaikams bent šiek tiek džiaugsmo šioje košmariškoje situacijoje suteikti specialiai jiems  iškeptais ir padovanotais gimtadienio tortais.“

Dovana: iniciatyvos „Tortas Ukrainos vaikams“ sumanytoja G. Pečenkienė su spontaniškai susibūrusia komanda kepa tortus pas mus gyvenantiems ukrainiečių vaikams – iš visos širdies ir neatlygintinai / G. Pečenkienės asmeninio archyvo nuotr.

Prisijungė prie iniciatyvos

Savo idėja G.Pečenkienė pasidalijo asmeninėje ir „Maistotekos“ paskyrose. Pažadėjo – kiek dvi rankas turėdama galės, tiek tų tortų iškeps. Tada jai pradėjo rašyti žmonės, siūlydami savo pagalbą – kur reikia, tuos tortus arba reikalingus produktus nuvežti.

Po kurio laiko ir kitos kepėjos ir kepyklėlės pradėjo siūlyti savo pagalbą: žinai, jeigu daug būtų norinčių ir tu nespėsi, – ir mes galime iškepti.

„Pradėjau sudarinėti sąrašą ir viešai skelbti, kurios kepėjos ar kepyklėlė prisijungė prie iniciatyvos „Tortas ukrainiečių vaikams“, kad pageidaujantieji ne tik man rašytų, o tiesiogiai galėtų kreiptis, – pasakoja Giedrė. – Visi konditeriai, esantys sąraše, legaliai dirba, kad viskas būtų tvarkinga, nebūtų jokių nesusipratimų, būtų galima atsekti, jei netyčia kiltų kokių problemų.“

Ukrainos vaikai nesiskiria nuo mūsų – visus džiugina tortai, tad kepėjams telieka panaudoti savo gebėjimus, ir šventė – garantuota.

G. Pečenkienė tapo tarsi viso šio proceso koordinatore, mat, sužinoję apie iniciatyvą, žmonės dažniausiai rašo jai. Jei ji pati dėl kokių nors priežasčių torto negali iškepti arba nespėja, pasidalija informacija prie iniciatyvos prisijungusių konditerių uždaroje grupėje ir kuris nors užsakymą perima.

Tortai – asmeniniai

Dėl tortų vaikams dažniausiai kreipiasi lietuviai, globojantys konkrečias ukrainiečių šeimas, rečiau – pačios mamos. Besikreipiantieji papasakoja apie vaiką – kuo vardu, kokio amžiaus, ką jis mėgsta, kokio torto jis norėtų.

Asmeniška: 11-metės Nikos pakeliui į Lietuvą pieštą eskizą kepėja perkėlė ant torto valgomu paveiksliuku / G. Pečenkienės asmeninio archyvo nuotr.

„Mes paklausiame, ar vaikas nėra kam nors alergiškas, kad paskui nebūtų sveikatos problemų, – sako Giedrė. – Dėl vaiko pomėgių – jeigu spėjame, turime laiko ir galimybių, pasistengiame, kad tortas tuos pomėgius atspindėtų. Bet iš tiesų ukrainiečiai neturi kažkokių didelių ar specifinių reikalavimų. Jie džiaugiasi ir dėkoja už kiekvieną tortą, kad ir koks jis būtų. Mes jaučiamės bent šį tą gero nuveikę, nors puikiai suprantame, kad dabartinėje situacijoje tortas nėra pirmos būtinybės dalykas. Tačiau manome, kad vaikui gimtadienis turi būti šventė net ir jo gimtinėje vykstant karui.“

Galima paremti produktais

Ukrainiečius, kurių vaikų gimtadieniai artėja, konditerė ir iniciatyvos „Tortas Ukrainos vaikams“ sumanytoja ragina drąsiai kreiptis – rašyti žinutę instagramo paskyroje „Maistoteka“ arba, iš šioje paskyroje paskelbto konditerių sąrašo išsirinkus konkretų konditerį, parašyti tiesiai jam. Jei jis dėl kokių nors priežasčių negalės išpildyti prašymo – perduos užsakymą kolegai.

Svarbiausia, kad prašymas nebūtų parašytas paskutinę minutę, kai torto reikia jau tą pačią ar kitą dieną. Tiek pabėgėlių iš Ukrainos, tiek ir sužinančių apie šią iniciatyvą daugėja, daugiau ir darbo kepėjams, tad, gavus užsakymą paskutinę minutę, fiziškai sudėtinga suspėti tortą iškepti.

Džiugina: vaikams ypač patinka, kai tortus konditeriai papuošia jų mėgstamų herojų atvaizdais / G. Pečenkienės asmeninio archyvo nuotr.

Negalintys kepti tortų, bet norintys bent kažkaip prisidėti prie iniciatyvos, pasak G. Pečenkienės, gali produktais paremti prie iniciatyvos prisijungusius kepėjus. Tereikia išsiaiškinti, kas jūsų mieste kepa, ir nuvežti produktų.

„Buvo siūlančių mūsų veiklą paremti pinigais, bet nėra tokios galimybės, nes mes esame ne organizacija, o bendram tikslui susibūrę konditeriai, norintys praskaidrinti Ukrainos vaikų dienas, kad žvakutė ant jų gimtadienio torto suteiktų nors truputį džiaugsmo šiomis baisiomis dienomis“, – sako Giedrė.

GALERIJA

  • Dovana: iniciatyvos „Tortas Ukrainos vaikams“ sumanytoja G. Pečenkienė kepa tortus pas mus gyvenantiems ukrainiečių vaikams – iš visos širdies ir neatlygintinai
  • Džiugina: vaikams ypač patinka, kai tortus konditeriai papuošia jų mėgstamų herojų atvaizdais
  • Asmeniška: 11-metės Nikos pakeliui į Lietuvą pieštą eskizą kepėja perkėlė ant torto valgomu paveiksliuku
  • Džiugina: vaikams ypač patinka, kai tortus konditeriai papuošia jų mėgstamų herojų atvaizdais
  • Džiugina: vaikams ypač patinka, kai tortus konditeriai papuošia jų mėgstamų herojų atvaizdais
  • Džiugina: vaikams ypač patinka, kai tortus konditeriai papuošia jų mėgstamų herojų atvaizdais
  • Džiugina: vaikams ypač patinka, kai tortus konditeriai papuošia jų mėgstamų herojų atvaizdais
G. Pečenkienės asmeninio archyvo nuotr.
Gairės: konditerija, Giedrė Pačenkienė, tortai ukrainiečiams, ukrainiečiai Lietuvoje, karas Ukrainoje, asmeniniai tortai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS